DVA TÝDNY PRÁZDNIN NA VELKÉM DÁŘKU 

Eva Skořepová | 15.07.2022

První dva týdny prázdnin jsou na Velkém Dářku již tradičně věnovány jachtingu dětí. Odjedou se zde dva pohárové závody a proběhnou dvě týdenní soustředění. V Yacht Clubu Velké Dářko se během té doby vystřídá cca 200 jachtařů na Optimistech, ILCA 4, Technech 293 či Evropách.


Soustředění mladých surfařů a ILCAřů

 


První týden se konalo soustředění mládeže pro třídy Techno 293, a ILCA 4. Skvělé zázemí i povětrnostní podmínky, neúnavní trenéři a prkna i lodě pořád na vodě! Celkem 64 mladých závodníků si týden opravdu užilo a získalo nové nejen jachtařské zkušenosti. 
 

 

Závod mladých nadějí


O víkendu od 8. do 9. července následoval Závod mladých nadějí, který byl Českým pohárem pro Techna 293 a ILC 4 a Moravským pohárem pro třídu Evropa, navíc se přidali Optimisti, kteří zde měli Regionální pohár Čech i Moravy. Do závodu se přihlásilo celkem 31 surfařů, 17 závodníků třídy ILCA 4, 12 Evropářů a 66 Optimistů. Lodě, stany a karavany vysokého počtu účastníků ve všech třídách zcela zaplnily prostory pořádajícího Yacht Clubu Velké Dářko, který doslova praskal ve švech. Ale díky skvělé práci pořadatelů v čele s Richardem Kafkou, se vše do klubu vešlo! Skvělé povětrnostní podmínky s větrem 6–8 m/s, který v neděli sílil až na 12 m/s, umožnily odjet všech osm plánovaných rozjížděk – čtyři každý den.  

 


 
Ve třídě Techno 293 zvítězila Alexandra Lojínová z Delfínu Jablonec, ve třídě ILCA 4 Michal Halouzka z Moravského Yacht Klubu, ve třídě Evropa neratovický Miroslav Soukal a ve třídě Optimist Beata Dokoupilová z Jachtklubu Brno.

 

           
Kompletní výsledky zde: https://www.sailing.cz/vysledky/222006 

 


Soustředění třídy Optimist


Od pondělí 11. do pátku 15. července následovalo soustředění třídy Optimist. Zúčastnilo se ho 76 dětí – od úplných začátečníků, kteří na Dářku absolvovali své první jachtařské krůčky, až po zkušené reprezentanty, kteří pilně trénovali nejen na nadcházející závody. Děti byly rozděleny do několika družstev podle výkonnosti. Kromě hodnotných tréninků na vodě, které byly vzhledem k počasí opravdu náročné – střední až silný vítr, oblačno a kromě jednoho dne chladno – teplota často jen kolem cca 15 °C – děti absolvovaly stejně jako jejich starší kolegové o týden dřív také teorii, nejrůznější soutěže a cyklovýlety. Opékaly se buřty, nesměla chybět ani diskotéka.

 


 
Pod taktovkou Richarda Kafky se o děti po oba týdny starali zkušení trenéři jako Petr Přikryl nebo Pavel Kamenský, mezi trenéry nechyběli ani bývalí nebo současní reprezentanti třeba Jakub Halouzka, Ben Přikryl, Víťa Moučka nebo Markéta Kališová, surfaři Jan Skřepek, Radim Kamenský, Karel Loužek, Jan Štěpánek, Pavel Netík, nebo tradiční opory Petra Kafková, Roman Kafka, Jiří Žáček, dále Miroslav Soukal, Kateřina Mojdlová, Lenka Kališová, Ondra Matoušek, Tomáš Mlejnek, Tomáš Lederer, Jiří Král a Martin Pospíšil. Všem patří velké poděkování stejně jako všem dalším, kteří pomáhali s organizací, na baru nebo v kuchyni. Všichni účastníci si soustředění užili a získali cenné nové zkušenosti.

 

 
 
Optimisti se už těší na víkend, kdy se na Dářku jede tradiční závod Českého poháru Bambusová regata.

Starší články z kategorie Závody

Po MČR následoval na Lipně v Černé v Pošumaví víkendový pohárový závod pěti dvouposádkových tř...

Od 30. 6. do 3. 7. se v italském Malcesine na Gardě konal již tradiční Foiling Week. Letos měl...

První prázdninový prodloužený víkend patřil již tradičně v Jachtklubu v Černé v Pošumaví dvoup...

Tři české lodě se v italském Porto Cervo od 25. do 30. 6. zúčastnily Mistrovství světa ORC. TŘ...

Ve dnech 23. až 25. 6. se v jachtařském ráji na Lago di Garda uskutečnil již 47. ročník presti...

Zobrazit všechny články


nahoru