Dnes začíná druhý velký letošní závod olympijských tříd – v Hyéres se jezdí už 54 let

Eva Skořepová | 24.04.2023

Více než 50 let jezdí elita olympijského jachtingu koncem dubna do Hyères na Francouzskou riviéru. Semaine Olympique Française, jak se závod olympijských tříd jmenuje, se v průběhu let stal nepřehlédnutelnou událostí každého národního týmu včetně toho českého.



Letos 54. ročník přivítal téměř 1000 jachtařů z více než 60 zemí. Pro mnohé z nich je národní kvalifikací na mistrovství světa či olympijské hry v Paříži 2024, do kterých zbývá méně než rok a půl. Na startu je kromě mnoha olympijských medailistů z celého světa také silný český tým.

 

 

 

Závodit bude šest nejlepších českých windsurfařek (Kateřina a Barbora Švíkovy – YC CERE, Kateřina Altmannová – TJ Lokomotiva Plazeň, Kristýny Piňosová a Chalupníková – TJ rapid Brno, a Nela Sadílková – Delfín Jablonec), a oba nejlepší kluci ve třídě iQFoil (olympionik Karel Lavický – YC DIM Bezdrev, a junior David Drda – Delfín Jablonec). „S juniorským týmem jsme zde trénovali a myslím, že jsou všichni na závod dobře připraveni. Ve třídě iQFoil je tu ale menší konkurence než na Mallorce, protože už 6. května začíná v Řecku mistrovství Evropy, a tak se někteří závodníci rozhodli jet rovnou tam. Pro náš tým je ale tento závod důležitý, protože se zde pojede příští rok poslední možná kvalifikace na olympiádu, ve které máme největší šanci uspět. Proto je důležité zde závodit,“ vysvětlil trenér Milan Hájek.

 

Ve třídě ILCA 7 jsou na startu opět oba bratři Teplí z Jachtklubu Brno a konkurence je stejně jako v ostatních třídách podobná jako na Mallorce.

 

 

V předzávodní přípravě mají bratři Teplí i vyjížďky na kole.

 

 

Ve třídě ILCA 6 je na startu Klára Himmelová, Alessia Palanti tento závod vynechala a připravuje se doma na Sardinii. „Poté, co jsem jen tak tak stihla letadlo (naštěstí mělo zpoždění) z Prahy, kde jsem nemohla chybět na oslavách 130 let jachtingu v Českém Yacht Klubu, jsem v Hyères už od 15. dubna. Trénuji se stejnou skupinou Viana Sailing jako na předchozích závodech, jsem dobře připravená. Vzhledem k tomu, že na většině velkých akcí má Česko ve třídě ILCA 6 dvě místa, o která bojujeme jen dvě, nejsem pod žádným tlakem a na závod se moc těším,“ řekla Klára Himmelová (YC Nechranice).

 

Ve třídě 49erFX uvidíme Zosiu Burskou a Sáru Tkadlecovou (YC CERE/Jachtklub Toušeň) a ve Formuli Kite budou bojovat o co nejlepší umístění Jindřich Houštěk (YC CERE), Vojtěch Koška, Dominika Braunová a Monika Žižlavská (TJ Sailing Pálava).

 

Závodit se bude od pondělí 24. až do pátku 28. dubna, v sobotu 29. dubna se pojedou medailové rozjížďky. Předpověď na první dva dny slibuje mistral, tedy velmi silný vítr vanoucí z pobřeží. Otázkou je, zda nebude silný až moc, že by se v něm nedalo závodit. Po zbytek týdne je předpověď již přívětivější a měla by přinést slabší vítr.

 

Závod sledujte zde: https://sof.ffvoile.fr

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

O víkendu skončilo mistrovství Evropy třídy ILCA 4 v Cadizu. Linda Dokoupilová z JAchtklubu Br...

Dnes se začalo závodit na mistrovství Evropy ILCA 4 v Cádizu. A Kristýna Flosmanová je mezi dí...

Alexandra Lojínová získala stříbrnou medaili na mistrovství Evropy třídy Techno 293 na Gardě! ...

Po pěti týdnech, které byly věnovány kondiční a teoretické přípravě, se SCM třídy 29er připrav...

Největší závod dětské lodní třídy Optimist na světě se konal na Velikonoce od 6. do 9. dubna n...

Zobrazit všechny články


nahoru