Mistrovství Evropy olympijské třídy ILCA

Eva Skořepová | 11.10.2021

N netradičním místě – v bulharské Varně – se minulý týden (4.–9. 10.) konalo mistrovství Evropy olympijských jednoposádkových tříd ILCA 7 – muži a ILCA 6 – ženy.



 
Ve třídě ILCA 7 se představili Viktor Teplý, Benjamín Přikryl a Jakub Halouzka, ve třídě ILCA 6 jsme mohli vidět v akci Alessii Palanti a Kláru Himmelouvou. Ve třídě ILCA 6 závodili i muži včetně Jiřího Himmela a Jiřího Vaculu.

 


 
Kromě individuálních trenérů byl s našimi závodníky ve Varně i reprezentační kouč Štěpán Novotný: „Závod to byl větrný v těžkých podmínkách, kdy byly velké vlny z moře. Vítr den ode dne sílil. Na začátku závodu foukalo okolo 7 m/s a poslední den v nárazech až 14 m/s. Nejtěžší pro závodníky bylo dlouhé čekání na vodě, protože byl jen jeden okruh, na kterém se všechny třídy střídaly. K tomu byla strašná zima, denní teplota se pohybovala pouze okolo 13 °C,“ popsal.
 


Z našich závodníků se nejvíce dařilo Viktorovi Teplému, který skončil ve zlaté skupině na 34. místě (29. Evropan). Ukázal, že i prakticky bez tréninku bojuje na předních pozicích. V létě se věnoval spíš fyzické přípravě a trávil čas s rodinou. Podobně jako jeho bratr Ondřej, který se po vypadnutí „své“ třídy Finn z olympiády připravuje na to, že bude také závodit ve třídě ILCA 7. Zatím se věnuje ladění fyzické kondice. Oba bratři plánují v zimě intenzivně trénovat a na jaře se představí v plné závodní formě.

 


 
Jakuba Halouzku trápily na začátku závodu zdravotní problémy s nervem v zubu, a dokonce jeden den nešel na vodu a jel k zubaři. Na začátku závodu se mu moc nedařilo, ale poté ve stříbrné skupině již zajížděl kvalitní výsledky. Ben Přikryl, který se letos odstěhoval do Španělska, kde trénuje, bojoval na konci závodního pole.
Všichni pojedou ještě teď na podzim na mistrovství světa do Barcelony, uvidíme, jak se jim bude dařit tam.

 


 
Mezi ženami jezdila pěkně naše juniorka Alessia Palanti, která skončila na 36. místě (31. Evropanka). Bylo to její první „dospělé“ mistrovství Evropy, přesto dokázala zajíždět slušné výsledky v první polovině startovního pole. Že se dokáže orientovat i mezi dospělými, ukázala už na mistrovství Itálie, které se jelo krátce před Varnou a na kterém skončila na šestém místě. „Důležité je, aby nabrala zkušenosti a sebevědomí. Klára Himmelová se oproti minulému roku zlepšila. Ukázala spoustu práce, kterou letos udělala, a už se nemůže dočkat zimního tréninku na Kanárech, kam už si poslala rovnou z Varny svou loď,“ hodnotil Štěpán Novotný.
 
Obě čeká letos ještě mistrovství světa žen v Ománu a Alessii poté ještě juniorské mistrovství světa World Sailing, kde bude jednou z favoritek.
 


„Také kluci na ILCA 6 zajeli slušné výsledky. Bylo to pro ně velmi těžké, protože takové podmínky mockrát nezažili. Jiří Himmel bude Českou republiku v prosinci také reprezentovat juniorském mistrovství světa World Sailing v Ománu,“ uzavřel Štěpán Novotný.

 

Výsledky:
https://eurilca.org/2021-senior-europeans-results/

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Tento víkend se uskutečnilo na Rozkoši náhradní MMČR FUN za neodjetý závod z Nechranic. Pořada...

Po závodě na slovenském Gabčíkovu se český tým třídy 29er přesunul na Balaton, aby mohl využít...

Od 25. září se na Nových Mlýnech konalo Mistrovství ČR tříd ILCA 7, Evropa, Fireball a 420. Zá...

Na mělkém jezeře Neusiedler v Rakousku se ve dnech 18.–23. 9. 2021 uskutečnilo Mistrovst...

Kromě windsurfaře Karla Lavického měla Česká republika v Enoshimě, kde probíhaly jachtařské ol...

Zobrazit všechny články


nahoru