Českým posádkám na mistrovství světa nedorazily lodě

Eva Skořepová | 11.02.2024

Royal Geelong Yacht Club hostí mistrovství světa třídy Fireball. Na startu je 58 přihlášených lodí. Český tým má ovšem smůlu. Náš kontejner s loděmi do Austrálie nedorazil.


 

Původně mělo závodit šest českých posádek:
Johana Nápravníková Kořanová – Jakub Nápravník
Jiří Parůžek – Jakub Košvica
Milan Čáp – Pavel Winkler
Milan Šnajdr – Matěj Šnajdr
Petr Kořan – Jan Will

Ladislav Vomáčko – Jiří Gemperle

 

Po ohlášeném zpoždění kontejneru to vzdali Milan Čáp a Jan Will. Ostatní do Austrálie odletěli věříc, že lodě dorazí včas těsně před šampionátem.

 

Nejprve se ale konalo mistrovství Austrálie.  V něm závodily pouze dvě české posádky. Johanka Nápravníková Kořanová s Jakubem Nápravníkem si na vypůjčené švýcarské lodi, která pojede až MS, vybojovali 11. místo. A Petr Kořan s Pavlem Winklerem na pronajaté lodi, na které pojedou i MS, obsadili 14. místo. Závod vyhráli Dave Hall a Paul Constable z Velké Británie a domácí titul získali Ben Schulz a Angus Higgins, celkové druzí.
 


Ovšem nejstylovější byl na slavnostním zakončení závodu samozřejmě český tým. Když se nemůže předvést v plné parádě na vodě, alespoň se činí na břehu.

 

Kompletní výsledky: https://www.topyacht.net.au/.../2024.../champ/SGrp1.htm

 
11. února bylo zahájeno mistrovství světa. Odjely se první dvě rozjížďky za větru o síle 9–12 m/s a teplotě vzduchu 35 °C. Česko nakonec reprezentují tři posádky: Kromě Petra Kořana s Pavlem Winklerem to jsou Milan a Matěj Šnajdrovi a Slávek Vomáčko s Jirkou Gemperlem, kteří si zapůjčené lodě včera osahali a ode dneška je prověřují naostro.

 


 
Naše tři posádky bojují v první polovině startovního pole. Nejlépe si vedli Milan a Matěj Šnajdrovi s dojezdy 18 a 25. Ve druhé rozjížďce byli dokonce v desítce, ale technický zádrhel a následná koupel je o naději na skvělý výsledek připravily. Prozatím jim náleží 19. místo. Na 22. místě jsou s dojezdy 23 a 26 Petr Kořan s Pavlem Winklerem. Slávek Vomáčko s Jirkou Gemperlem jsou 24. po zajetí 24 a 28. Rozjížďky dnes absolvoval také Jakub Nápravník, který zaskakoval ve švýcarské posádce za indisponovanou kosatnici. Po předčasném startu v první rozjížďce zajeli ve druhé velmi pěkné 19. místo.

 


 
„Půjčené lodě jsou staré a takové zvláštní. My máme strašně měkký stěžen a vlastně i celá loď je taková měkká, ale na stoupačku v silném větru docela jede…,“ popsal Milan Šnajdr, který stejně jako většina českého týmu namísto tréninku absolvoval několik výletů po okolí Geelongu i do národního parku asi 200 km od Melbourne.
 
Kompletní výsledky: https://www.topyacht.net.au/.../2024.../worlds/SGrp1.htm

 

Závodit se bude až do 16. února. Držte našim posádkám palce!

Starší články z kategorie Závody

Český svaz jachtingu oznamuje všem členům, že 31/12/2023 ve 12:00 dojde k uzavření databáze vý...

Reportáž z 27. ČNR můžete shlédnout v premiéře ve čtvrtek 21. 12. v 17:05 (repríza v sobotu 23...

Od 5. do 16. února 2024 bude Royal Geelong Yacht Club hostit tolik očekávané mistrovství světa...

Letošní regata Jabuka, dlouhá 110 mil, která se jezdí každoročně v listopadu na trase Vodice- ...

Od pátku 3. do neděle 5. listopadu pořádal Yacht Club CERE Mistrovství ČR v team racingu ve tř...

Zobrazit všechny články


nahoru