Olympijská kvalifikace plná emocí

Eva Skořepová | 27.04.2024

Last Chance Regatta skončila v pátek 26. dubna ve francouzském Hyeres. Přinesla radost i zklamání. Viděli jsme slzy štěstí, slzy bolesti i velký smutek.




Šest dnů prožívali závodníci i trenéři nervy drásající chvíle na vodě stejně jako fanoušci u počítačů při živém sledování jednotlivých rozjížděk. Pro Česko byl závod velmi úspěšný – tři naše slečny – Zosiu Burskou se Sárou Tkadlecovou na 49erFX a Kateřinu Švíkovou na iQFoilu – uvidíme na olympiádě. Paříž 2024 bude tak devátými olympijskými hrami v řadě – od Barcelony 1992, na kterých český jachting nebude chybět.

 

 

 

iQFoil ženy

 

 

  
Dvě třídy měly své finálové jízdy ve čtvrtek 25. dubna. Již ve středu jsem však zažili chvíle obrovské radosti, když Kateřina Švíková vyjela místo pro Česko na olympiádě. Bylo to jasné ještě před medailovou rozjížďkou, do které šla z prvního místa a nemohla tak skončit už hůř než třetí. Navíc se do desetičlenného finále probojovaly všechny tři Češky! První slzy jsme zažily, když Kristýna Piňosová, členka RODOP Junior iQFoil týmu, vypadla ve čtvrtfinále. Osmnáctiletá závodnice, rozhodně ještě neřekla poslední slovo a další výzvou pro ni bude za čtyři roky Los Angeles. Barbora Švíková vyhrála jak čtvrtfinále, tak semifinále a ve finále skončila za svou sestrou těsně druhá. Nevídaný úspěch českého windsurfingu! Na olympiádu s největší pravděpodobností pojede starší ze sester Kateřina Švíková.

iQFoil muži

 

 

 

  
V této třídě se o svou čtvrtou účast na OH pokoušel Karel Lavický. To se bohužel nepodařilo a jeho bohatá závodní kariéra na nejvyšší úrovni se tak s největší pravděpodobností uzavře. V Last Chance Regattě Karel Lavický skončil na 30. místě. Nejlepším z naší trojice byl David Drda, člen RODOP Junior iQFoil týmu, na 20. místě. I on je naší velkou nadějí do budoucna. Úspěšný podnikatel Jakub Zíma si účastní na kvalifikační regatě plnil svůj windsurfařský sen a skončil na 45. místě.
 

 


Formula Kite muži

 


Vojtěch Koška byl po základní části, v níž jezdil výborně, sedmý a postoupil do semifinále. Vstoupil do něj skvěle, když vyhrál první jízdu. Stačilo, aby druhou rozjížďku vyhrál favorit – polský závodník a společně by postoupili do finále. Bohužel ale Polák spadl pouhých 100 metrů před cílem z prvního místa a ostatní ho předjeli. Musela se tak jet další jízda. Vojtu to rozhodilo, fanoušci u počítačů tajili dech. Pak přišla penalizace za příliš dlouhý pobyt u člunu mezi jízdami. Trenér se snažil Vojtu povzbudit a zapomněli na čas… Tím se kompletně změnil bodový součet a Vojta do finále nepostoupil. Navíc kvůli penalizaci spadl až na celkové 9. místo. Z tohoto závodu se kvalifikovalo na olympiádu pět zemí, ale je vysoce pravděpodobné, že se uvolní další dvě místa, protože některé země své již kvalifikované závodníky kvůli jejich nízké výkonnosti na OH nakonec nepošlou. Místa budou alokována na další dvě země v pořadí, takže pro celkově šestou a sedmou zemi. Vojta skončil na osmém místě v pořadí národů. Bylo to tak blízko! Zklamání bylo obrovské. Ale za čtyři roky Vojta podle svých slov už nebude bojovat o kvalifikaci na olympiádu, ale rovnou o olympijské medaile! Věří ve své schopnosti a zlepšení.

 

 

Náš druhý závodník Jindřich Houštěk vybojoval 33. místo.

 

 

 

Formula Kite ženy

 

 

 
Mezi ženami skončila na 16. místě amatérka Monika Žižlavská, jednačtyřicetiletá uroložka z Jihlavy. Potvrdila, že bez trenéra a bez profesionální přípravy dnes už není možné se ve vrcholovém sportu prosadit. Na 19. místě skončila juniorka Dominika Braunová, jejímž cílem je olympiáda v roce 2028 v Los Angles.
 

 

 

49erFX

 

 


Posádka našeho 49eruFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová se po celý závod pohybovala na hranici kvalifikace. Dvě místa by přidělována pro tzv. Developing Nations, kam Česko patří. Nebyli jsme si vůbec jistí, že je to opravdu tak a že světová jachtařská federace World Sailing místo opravdu přidělí. Po základní části byla naše posádka na devátém místě a postoupila do medailové rozjížďky. Podle našich propočtů, bylo už jisté, že se kvalifikovala. Ale ani holky, když přijely na břeh, tomu nevěřily. Až před sedmou hodinou se skvělá zpráva potvrdila – místní televizní štáb přišel za naší posádkou natáčet rozhovor. Oficiální potvrzení od World Sailingu přišlo až o den později, po skončení medailové rozjížďky, v níž holky dojely na 8. místě a celkově skončily desáté. Zosia Burska a Sára Tkadlecoá vybojovaly účast na olympiádě! Jejich cílem v přípravě jsou až hry v roce 2028, ale zvládly to o čtyři roky dříve!

 

 

 
ILCA 6

 

 


Ve třídě ILCA 6 se začátek závodu vydařil Lindě Dokoupilové, po prvním dnu držela třetí postupové místo. Hned za ní byla Klára Himmelová, která se po většinu času pohybovala v první desítce. Závěr se ale nejvíc povedl Alessii Palanti, která se vyhoupla na 11. místo a stala se nejlepší Češkou v závodě. Po protestech navíc přišla zpráva, že se posunula na 10. místo a dostala se tak do medailové rozjížďky. Bodová ztráta na první tři místa, z nichž se dalo kvalifikovat na olympiádu, byla ale příliš veliká.

 

 

 

 

Klára Himmelová závěr závodu pokazila a skočila třináctá. Svůj díl smůly si vybrala Linda Dokoupilová, která si v poslední rozjížďce vykloubila rameno. Byla transportována na břeh a následně do nemocnice, kam s ní odjela Alessia Palanti, aby ji podpořila. Její trenér zatím dopravil na břeh loď i člun. V 11 hodin večer byla Linda stále na vyšetření v nemocnici, když se Alessia dozvěděla, že v pátek 26. dubna, bude ještě závodit v medailové rozjížďce. V nemocnici ji vystřídal trenér Lindy. V závěrečné medailové rozjížďce pak dojela Alessia na druhém místě a celkově se posunula na osmé místo, což je skvělý výsledek, ale bohužel to na kvalifikaci nestačí. Linda v závodě skončila na 21. místě. Všechny tři jsou ale velmi mladé a pokud budou spolupracovat, tak jednu z nich na příští olympiád určitě uvidíme.

 

 

 

ILCA 7

 

 


Zdravotní problémy postihly i Ondřeje Teplého, který závodil ve třídě ILCA 7. Od začátku se necítil dobře poslední dny závodu na vodě zvracel. Snažil se závodit do poslední chvíle, bohužel v závěru to už nešlo. V závodě skončil na 43. místě. Nejblíž ke kvalifikaci měl na únorovém mistrovství Evropy, kde mu chybělo pouhých devět bodů. Ondra už má rodinu, tak uvidíme, jestli bude v kampani pokračovat i na další olympiádu.
 
Každopádně je skvělé, že máme tři olympioničky pro Paříž 2024 a velmi silný mladý tým, který se předvede v plné parádě na olympiádě 2028 v Los Angeles.

 

 

Více o závodě: https://sof.ffvoile.fr

 
Kompletní výsledky: https://sof.ffvoile.fr/official-notice-board/

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Na jedné straně 49erFX na olympiádě a dvě sestry na pódiu, na straně druhé obrovská smůla a vy...

Kateřina Švíková vítězstvím v posledních dvou rozjížďkách potvrdila své celkové vítězství, a t...

Windsurfařka Kateřina Švíková i po dnešních pěti slalomech stále drží třetí místo ve třídě iQF...

Druhý den byl podle slov trenéra windsurfařů Milana Hájka ve znamení pulzujícího větru z nuly ...

Za slunečného počasí ve slabším až středním větru se dnes závodilo podle plánu. A český tým si...

Zobrazit všechny články


nahoru