MČR tříd Laser, Evropa, Laser 4.7 a 29er

Eva Skořepová | 01.10.2018

O prodlouženém víkendu 28.– 30. 9. na Nechranicích proběhlo mistrovství České republiky v olympijské lodní třídě Laser Standard, bývalé olympijské třídě Evropa a v „olympijských přípravkách“ Laser 4.7 a 29er. Dohromady se do Czech Sailing Centra Nechranice sjelo 93 jachtařů a díky účastníkům z Rakouska a Slovenska se jednalo o mezinárodní mistrovství.


 

V pátek byl šampionát slavnostně zahájen a jednu hodinu po poledni se startovala první rozjížďka. První rozjížďku, která se odjela ještě za středního větru okolo 10 uzlů, opanovali favorité a potvrdili tak své pozice. V lodní třídě Laser Standard nenechal nikoho na pochybách dnes již osminásobný šampión této lodní třídy Viktor Teplý, že patří k těm nejlepším.

 

 

 

 

Druhá rozjížďka se startovala už do větru dosahujícího 20 uzlů a lodě doslova létaly po celé vodní hladině. Lodní třídu Laser 4.7 jasně ovládla Klára Himmelová, pro kterou jsou Nechranice doslova domácí vodou.

 

 

 

Před třetí rozjížďkou musela závodní komise pod vedením Václava Brabce prodloužit trať, aby tak dodržela naplánované časy na rozjížďku. Ve třetí rozjížďce se projevila nedočkavost závodníků, a tak muselo být několik závodníků diskvalifikováno za předčasné starty. Lodní třídu Evropa opanoval nestárnoucí Marek Směšný, který ve třech ze čtyř rozjížděk zvítězil a v jedné dokončil na druhém místě. Čtvrtá rozjížďka byla odstartována ve čtyři hodiny a byla doslova třešničkou na dortu. Stálý severní vítr, vlny skoro jako na moři a taktické souboje radost pohledět. Junioři na skifu 29er odstartovali také do páté rozjížďky. V té se rozhodovalo až těsně před cílem a nakonec také určila celkové výsledky. Posádka Čermák–Košťál v ní dokázala zvítězit a obhájit tak titul.

 

 

 

Sobota i neděle, i přes pokusy závodní komise, nepřinesla žádnou rozjížďku, a tak výsledky zůstaly stejné jako po pátku.

 

 

 

 

Děkujeme všem partnerům závodu – Domansky.cz, který dopravil organizační tým a závodníky YC CERE na Nechranice, mix.it, který připravil perfektní snídaně a ceny pro vítěze, firmě VT Project, díky které si závodníci mohli promítnout fotky z pátečního závodění a v neposlední řadě časopisu YACHT.

Za tým pořadatelů Václav Brabec

 

Celá fotogalerie ZDE

 

Kompletní výsledky ZDE

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Od 20. do 23. 9. se v italské Santa Margheritě Ligure konalo mistrovství Evropy ve třídě D-One...

Dnes byl poslední den mistrovství světa olympijské třídy Finn do 23 let, které začalo v ponděl...

V pondělí 27. srpna začalo ve slovinském Koperu mistrovství světa do 23 let v olympijské lodní...

Viktor Teplý vyhrál 39. Int. Laser Grand Prix ve třídě Laser Standard a Lenka Kališová ve tříd...

V Helsinkách se na začátku srpna jelo ME lodní třídy 29er. Podmínky ani první start nebyl pro ...

Zobrazit všechny články


nahoru