Dramatický pátý den – Last Chance Regatta ve francouzském Hyeres

Eva Skořepová | 25.04.2024

Na jedné straně 49erFX na olympiádě a dvě sestry na pódiu, na straně druhé obrovská smůla a vykloubené rameno  



Ke Kateřině Švíkové, která ovládla Last Chance Regattu ve třídě iQFoil se na olympiádě připojí i posádka 49eruFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová. Je to potvrzeno ještě před zítřejší medailovou rozjížďkou. Vojtěch Koška ve třídě Formula Kite do Marseille nepojede, ve finále měl obrovskou smůlu. A Linda Dokoupilová si vykloubila rameno…

 

 

 

Vyšlo to

 

 

 


Posádka našeho 49eruFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová dnes sice klesla na deváté místo, ale do zítřejší medailové rozjížďky postoupila. V pořadí zemí je stále šestá, ale dvě místa jsou pouze pro tzv. Developing Nations, kam Česko patří, a Singapur, který je před naší posádkou, ne. Do tzv. Developing Nations patří ještě Finky a Japonky. Finky mohou být v pořadí národů nejhůř třetí, to znamená, že se kvalifikují přímo, Japonky budou první kvalifikovanou zemí z tzv. Developing Nations a druhé místo se přesune na českou posádku. To byly naše propočty. Je to opravdu tak? „Vůbec tomu nevěříme, čekáme na oficiální potvrzení, ale všichni nám už gratulují,“ říkaly Zosia se Sárou po dojezdu na břeh. Před sedmou hodinou se skvělá zpráva potvrdila. Zosia Burska a Sára Tkadlecová vybojovaly účast na olympiádě!

 

 

 

 

Sestry ovládly třídu iQFoil


V dnešním finále třídy iQFoil se rozhodovalo, která ze tří českých žen pojede na olympiádu do Marseille. Barbora Švíková vyhrála čtvrtfinále a postoupila do semifinále. Kristýna Piňosová ve čtvrtfinále dojela šestá, dál tudíž nepostoupila a do Marseille se nepodívá. V závodě skončila celkově na 9. místě. Osmnáctiletá členka juniorského RODOP iQFoil teamu má ale všechno před sebou, rozhodně ještě neřekla poslední slovo a další výzvou pro ni bude za čtyři roky Los Angeles.

 

 

 

Semifinále Barbora Švíková s přehledem vyhrála. Ve finále tedy závodily dvě Češky proti jedné Švédce. Sestry Švíkovy svedly pěkný souboj, v cíli byla první Kateřina před Bárou a Švédkou. Takové je i pořadí v závodě. Na olympiádě s největší pravděpodobností uvidíme Kateřinu Švíkovou. Její kvalifikaci musí totiž ještě potvrdit Sportovní úsek Českého svazu jachtingu.

 

 

„Byl to těžký závod, a jsem ráda, že jsem dokázala postoupit rovnou do finále z prvního místa,“ uvedla Kateřina Švíková. „Ve finále jsem pak musela zabojovat a podařilo se mi vyhrát. Jsem strašně šťastná, že jsem kvalifikovala sebe i svou zemi na olympiádu.“

 

 

Smůla a zklamání

 

 

Kiteboardista Vojtěch Koška vstoupil do semifinále skvěle, když vyhrál první jízdu. „V další rozjížďce jsem si hlídal favorita – polského závodníka. Kdyby býval vyhrál, jak se dalo očekávat, postoupil bych. Bohužel ale spadnul z prvního místa pouhých 100 metrů před cílem a ostatní ho předjeli. Musela se jet další jízda. To mě hodně rozhodilo. V ní jsem navíc dostal penalizaci za příliš dlouhé sezení na člunu (pozn.: mají povolené 3 minuty, které Vojta bohužel o pár vteřin přetáhl). Tím se kompletně změnil bodový součet a já z kvalifikace vypadnul a v celkovém pořadí spadl až na 9. místo.,” popsal Vojta svůj nedůležitější den dosavadní kariéry. Vojta byl hodně zklamaný, byl tak blízko… „Mrzí mě, že o tom rozhodl pád jiného závodníka, ale i tak jsem to měl ve svých rukou… Doufám, že za čtyři roky už budu bojovat o olympijské medaile,“ věří.

 

 

 

 

Vykloubené rameno

 

Ve třídě ILCA 6 se dnes nejvíce dařilo Alessii Palanti. Vyhoupla se na 11. místo a stala se nejlepší Češkou v závodě. Po protestech navíc přišla zpráva, že se posunula na 10. místo a zítra pojede medailovou rozjížďku. Bodová ztráta na první tři místa, z nichž se leze kvalifikovat na olympiádu, je ale příliš veliká.

 

 

Linda Dokoupilová si v bráně ve druhé dnešní rozjížďce vykloubila rameno. Byla transportována na břeh a následně do nemocnice, kam s ní odjela Alessia, aby ji podpořila. Její trenér zatím dopravil na břeh loď i člun. V 11 hodin večer byla Linda stále na vyšetření v nemocnici… Věříme, že bude v pořádku. V závodě skončila na 21. místě, Klára Himmelová byla třináctá.

 

 

Zdravotní problémy postihly i Ondřeje Teplého, který závodil ve třídě ILCA 7. „Od začátku závodu jsem se necítil dobře s od druhého dne jsem byl úplně bez energie. Včera na vodě a dnes v noci jsem zvracel. Snažil jsem zkusit ještě závodit, ale už to nejde. Mrzí mě to, ale dnes už na vodu nepůjdu,“ napsal ráno. V závodě skončil na 43. místě.

 

 

V pátek – poslední den závodu – se představí v medailových rozjížďkách Zosia Burska a Sára Tkadlecová ve třídě 49erFX a Alessia Palanti ve třídě ILCA 6.

 

 

Více o závodě: https://sof.ffvoile.fr

 
Kompletní výsledky: https://sof.ffvoile.fr/official-notice-board/

 

Živé sledování: https://sof.ffvoile.fr/live/#/event/:eventId=67cea8b6-6f56-4d73-949e-383aeffa12f7

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Kateřina Švíková vítězstvím v posledních dvou rozjížďkách potvrdila své celkové vítězství, a t...

Windsurfařka Kateřina Švíková i po dnešních pěti slalomech stále drží třetí místo ve třídě iQF...

Druhý den byl podle slov trenéra windsurfařů Milana Hájka ve znamení pulzujícího větru z nuly ...

Za slunečného počasí ve slabším až středním větru se dnes závodilo podle plánu. A český tým si...

Last Chance Regatta ve francouzském Hyeres – Regata Semaine Olympique Francaise de Hyeres je l...

Zobrazit všechny články


nahoru