Nevyzpytatelný Balaton

Eva Skořepová | 19.04.2018

Laser Radial Youth Europeans Chamiponship and Trophy 2018, 5.–12. 4. Balatonföldvar

Juniorské mistrovství Evropy do 19 let v lodní třídě Laser Radial se letos odehrávalo v kraji pálivé kuchyně, zvláštního jazyku a soudíc dle organizátorů závodu i extrémně hodných lidí – na maďarském Balatonu. Počasí a hlavně vítr už ale bohužel elán představitelůdomácího klubu Spartacus jaksi nesdílely.


Kdo přijel trénovat už týden před samotným závodem, přitom zažil i momenty, kdy v zájmu zachování výbavy lodě i vlastního těla zvolil raději posilovnu nežli trénink na vodě. Po změření poryvu o síle 40 uzlůa s přihlédnutím na mělké dno největšího středoevropského jezera to bylo jedno ze dvou rozumných řešení. Druhým byl servis a příprava lodí.

 

 

Hladina Balatonu, věrná svojí pověsti o vyznávání extrémů, ale nakonec v den před začátkem závodu připomínala spíše zrcadlo. 210 závodníkůz 32 zemí soutěžících ve třech skupinách (53 dívek se vešlo do jedné, další dvě tvořili chlapci) tak s napětím sledovala předpověď počasí. Ta byla ostatně častým tématem rozhovorů, jelikož jednotlivé modely zpravidla hlásily nejenom rozličnou intenzitu, ale i úplně opačný směr větru. První den se však v celkem příjemném vánku podařilo odjezdit obě naplánované rozjížďky. Tyto podmínky vyhovovaly spíše lehčím závodníkům, z našich zejména pak Lucii Keblové. Na opačné straně váhového spektra se ale Ben Přikryl spíše trápil.

 

 

Následující dva dny navzdory jednomu pokusu o odstartování další zápisy do výsledkové listiny nepřinesly. Kromě zábavy s kurtou napnutou mezi stromy nebo hraním byl čas i na povídání. Jak naši mladí závodníci začíbnali? Jaké mají ambice?

 

 

 

Benjamín Přikryl:

„Já jsem začal s jachtingem v šesti letech u nás v Kroměříži na štěrkovišti nejdřív na Optimistu, což mi moc nešlo. Před pěti lety jsem zrovna tady na Balatonu skončil poslední. Pak jsem přešel k Laseru a to už je lepší. Dobrá byla například sezona 2016, kdy se mi dařilo na Laseru 4.7 například druhé místo na Evropa Cupu v Polsku, nebo 15. na Kieler Woche, celkově v evropském hodnocení jsem byl druhý. Tady na Balatonu bych se rád dostal do zlaté skupiny. Jednou bych se rád kvalifikoval na olympiádu a kdyby se povedla tak třeba i někam dál – Volvo Ocean Race by například taky bylo zajímavé.“

 

 

 

Lucie Keblová:

„K jachtingu jsem se dostala přes tátu, který mě přivedl do Českého Yacht Klubu v Praze, kde jsem začínala na Optimistu. Ze začátku mě to vůbec nebavilo, pořád jsem brečela, ale pak se to nějak zlomilo. Asi když jsem dostala první diplom – za třetí místo, které bylo zároveň i poslední, jelikož nás víc nejezdilo, ale to mi nevadilo. Pak sem začala jezdit více závodů s klubem a pak i s reprezentací do zahraničí. Nejlépe jsem v této lodní třídě skončila na 30. místě na mistrovství Evropy. Pak jsem zkoušela jezdit na 29eru, ale dvouposádková loď nebyla moc pro mě. Tak jsem začala jezdit na Laseru. Minulou sezonu na Laseru 4.7 se mi celkem dařilo a povedlo dostat do zlaté skupiny asi na všech závodech, kde se to rozdělovalo.“

 

 

 

Bára Košťálová:

„Mě k jachtingu také přivedla rodina, konkrétně děda, a nejdřív jsem také nejezdila ráda. Jednou za rok nás totiž vyvezli na jachtařský tábor a tam jsem se vždycky strašně bála a chtěla jsem domů. Pak se to ale zlomilo a začala jsem jezdit na Optimistu, ale do něj jsem se už těžko vešla. Pak mi naši koupili Laser 4.7, to už bylo lepší. Nejdřív jsem jezdila jen 2-3 závody ročně a potom jsem jednu sezonu jela závodů trochu víc, tak si mě všimnul trenér ze Sportovního centra mládeže, kam mě vybrali. A od té doby jezdím na Laseru 4.7, teď mám svou první sezonu na Laseru Radial. Tak to snad přežiju. Zatím jsem byla nejlépe šestá na mistrovství republiky, v Dzivnowe na Evropa Cupu pak v první dvacítce.“

 

Kvalifikační série se tak uzavřela až ve druhé polovině závodu – 4. den se na hranici regulérnosti v poryvech do 6 uzlůodkroužily 3 rozjížďky. Kluci se tak konečně rozdělili na zlatou a stříbrnou skupinu, což byla smůla hlavně pro svalově vybavenější závodníky. Následující den totiž přinesl podmínky vhodné spíš pro ně – s přecházející frontou windmetr občas vystoupal i nad 15 uzlů. Rozvlněné jezero pak poskytovalo dostatek možností k užívaní si surfování na vlnách, množily se také tmavé vršky stěžňů (dno Balatonu bývá při převržení někdy až příliš blízko).

 

 

Poslední den mistrovství se bohužel opět vrátil k předešlému formátu a navzdory vytrvalému čekání se počet odježděných rozjížděk ustálil na čísle 8. Tedy kromě skupiny stříbrných kluků, které z posledního startu poslali nakonec domů– i když na něj někteří čekali po předešlé černé vlajce něco přes tři hodiny.

 

Podle slov organizátorů bylo ještě 3 týdny před plánovaným začátkem mistrovství místo konání pokryto ledem. Často diskutovanou otázkou zejména mezi trenéry tak bylo, jestli není na jednu z vrcholných událostí sezony ještě brzy. Uspět v konkurenci takovéhoto závodního pole totiž vyžaduje nepřetržitý trénink, který je objektivně v podmínkách Středozemního moře poněkud příjemnější. Na severu ale zase můžete místo bójí používat ledové kry – jak to zhodnotil vedoucí norské reprezentace. Záleží na preferencích a hlavně i možnostech.

Michal Anděl

 

Výsledky

 

Třída Laser Radial – chlapci (154 lodí)

1. Guido Gallinaro        ITA
2. Marcelo Cairo Assenza ITA
3. Campbell Patton      BER

.....

100. Benjamín Přikryl   CZE
126. Alex Zdenek Malina          SVK
149. Andrew Lawson    CZE

Kompletní výsledky: https://www.radialyoutheuro2018.org/results-men

 

Třída Laser Radial – dívky (53 lodí)

1. Matilda Talluri          ITA
2. Federica Cattarozzi   ITA
3. Valeriya Lomatchenko          RUS
.....
21. Lucie Keblová         CZE
49. Janka Melisová       SVK
50. Bára Košťálová        CZE

Kompletní výsledky: https://www.radialyoutheuro2018.org/results

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

První letošní závod na Mallorce je za námi a za 10 dní na nás čeká náš první Světový pohár ve ...

O velikonocoích závodily na Gardě také Lasery. Člen SCM Ondřej Müller z SK Štětí zajel ve tříd...

Pro naše reprezentanty závod na Mallorce skončil. Zítra už jsou na programu jen medailové rozj...

Přečtěte si zajímavý rozhovor s reprezentantkami ve třídě 49erFX Dominikou Vaďurovou a Sárou T...

Druhý den regaty olympijských tříd na Mallorce byl opět ve znamení slabého větru. Přesto všech...

Zobrazit všechny články


nahoru