Mistrovství Evropy třídy RS Feva na Lipně – The Crown Cup – druhá část

Eva Skořepová | 29.08.2022

Na mistrovství Evropy mládežnické třídy RS Feva to pro české barvy zacinkalo jak v absolutním pořadí, tak ve všech kategoriích. Do první desítky celkového pořadí ze 79 lodí se vešlo hned pět českých posádek.



Závod se konal od čtvrtka 25. do neděle 28. srpna v Jachetním klubu Černá v Pošumaví, a navazoval na předchozí mistrovství ČR třídy RS500. Asociace lodní třídy RS Feva dostala tuto významnou událost ke svým desátým narozeninám. Proměnlivé lipenské počasí nepřineslo mnoho větru, a tak byli všichni rádi, že se během prvních třech dnů podařilo dokončit alespoň šest rozjížděk. Závěrečnou neděli už jenom pršelo a nefoukalo. Přesto byla vidět ve tvářích mladých závodníků i jejich rodičů a trenérů spokojenost.
 


K té měl důvod také celý český tým ověnčený mnoha medailemi. Tu nejcennější – stříbrnou v absolutním pořadí vybojovala posádka Petr Pelnář – Matěj Červeň.  Po první dnu byli na třetím místě, po škrtání se propadli na čtvrté místo, ale povedeným závěrem vybojovali stříbro. „Je to paráda! Do závodu jsme šli s cílem dostat se do první desítky, na medaile jsme vůbec nepomýšleli. Před závodem jsme zde absolvovali dvoudenní soustředění, byli jsme na lipenské podmínky dobře připraveni,“ hodnotil Petr Pelnář, který by rád již příští rok začal jezdit na 29eru.

 

 

Čtvrté místo v absolutním pořadí a hned dvě zlaté medaile v kategoriích dívek a family získaly Monika a Kristýna Křenkovy. Stupně vítězů obsadily české dívky celé – stříbro přidaly Adriana Šiknerová a Viktorie Benovičová (celkově osmé) a bronz Eliška Stibůrková a Eliška Myslíková (celkově na 14. místě).

 

 

Sedmá skončila posádka vytvořená těsně před závodem ze dvou reprezentantů třídy Optimist – Karolína Lojková a Tomáš Peterka. „Kvůli nabitému programu jsme neměli moc času na trénink před závodem. Na Fevě jsme seděli vlastně jen párkrát. Nemohli jsme se rozhodnout, kdo z nás bude kormidlovat, a tak jsme se po každé rozjížďce u kormidla střídali. K vynikajícímu výsledku nám pomohly zejména dobré starty, čtení změn větru a soustředění na rychlost jízdy. Naopak plavba s genakrem se nám úplně nedařila podle představ,“ hodnotili své výkony mistři Evropy v kategorii mix, kteří dokázali jednu rozjížďku dokonce vyhrát a jednou dojet třetí.

 

V celkovém pořadí se do první desítky těsně vešla ještě posádka Lukáš Kraus a Lukáš Dadák, kteří si na Fevu odskočili z 29eru. Zabodovali také naši nejmladší, v kategorii do 13 let brali stříbro Matěj Martan a David Křížek, kteří dokonce vyhráli jednu rozjížďku, a bronz Ondřej Šercl a Marek Michalík.

 

 

„Je to skvělé, máme spoustu medailí, dařilo se celému týmu. Závodníci dokonale využili výhodu domácího prostředí. Naše nejlepší posádky zajížděly vyrovnané výsledky, čímž si zajistily pozice na stupních vítězů. Vítr závodu moc nepřál, ale rozhodčí udělali vše, co bylo v jejich silách, takže máme platné mistrovství Evropy. Myslím, že více rozjížděk se uskutečnit opravdu nedalo. Poděkování patří celému pořadatelskému týmu za vydařenou akci,“ uzavřel reprezentační trenér třídy RS Feva Miroslav Horák.

 

Velký dík také patří partnerům akce, kterými byly Bohemia Apple, Avar Yacht, Agrola, EMCO, VT Project, Sea-Line.cz a Marais. Akce se konala pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje MUDr. Martina Kuby a za štědré podpory Jihočeského kraje.
 
Výsledky:
 


Celkové pořadí
1. Diego Severi – Vittorio Collini (ITA)
2. Petr Pelnář – Matěj Červeň (CZE – Lokomotiva Plzeň)
3. Kaito Haamer – Partel Orusaru (EST)
 

 


Dívky
1. Monika Křenková – Kristýna Křenková (CZE – YC LS Brno)
2. Adriana Šiknerová – Viktorie Benovičová (CZE – YC CERE)
3. Eliška Stibůrková – Eliška Myslíková (CZE – Orthodocks YC/Sail&Ski Lipno)
 

 


U13
1. Diego Severi – Vittorio Collini (ITA)
2. Matěj Martan – David Křížek (CZE – Lokomotiva Plzeň)
3. Ondřej Šercl – Marek Michalík (CZE – Delfín Jablonec)
 

 


Smíšené posádky
1. Tomáš Peterka – Karolína Lojková (CZE – ČYK/JK Černá v Pošumaví)
2. Ruta Mazunaviciute – Kurlinkus Tauras (LTU)
3. Alex Brighenti – Clarissa Vedovelli (ITA)
 

 


Rodinné týmy
1. Monika Křenková – Kristýna Křenková (CZE – YC LS Brno)
2. Alberto Bocciardi – Jacopo Bocciardi (ITA)
3. Samuel Tonks – Isabelle Tonks (GBR)
 
Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/221302

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V neděli 28. 8. skončilo ve Svatém Mořici juniorské mistrovství světa ve windsurfingu v olympi...

Za rok se v Haagu pojede mistrovství světa olympijských tříd, které bude zároveň první kvalifi...

V úterý 16. 8. skončilo Mistrovství Německa mládežnických lodních tříd, kde měla Česká republi...

V rámci RS Games se v anglickém olympijském přístavu Portland jelo mistrovství světa třídy RS5...

V sobotu 6. srpna skončilo Mistrovství Evropy třídy Optimist v dánském Sønderborgu. Start...

Zobrazit všechny články


nahoru