Lipenský týden

Eva Skořepová | 10.07.2019

První prázdninový týden se na Lipně v Černé v Pošumaví konají vždy dva závody Českého poháru různých lodních tříd. Letos si druhý prodloužený víkend vybrala třída Cadet i jako mistrovství České republiky.


 

Na závody se sjelo velké množství posádek v mnoha lodních třídách. První víkend přinesl moc pěkné rozjížďky v poměrně stabilním středním větru.

 

Třída Fireball, Jiří Čechura a Jan Will

 

Nejpočetněji obsazenou třídu Fireball (27 lodí) naprosto ovládla plzeňská posádka Jiří Čechura a Jan Will, jejich loď měla skvělou rychlost a posádka jízdou prakticky bez chyb dokázala vyhrát čtyři z pěti odjetých rozjížděk a v té páté dojela druhá. Mezi devíti Létajícími Holanďany zvítězila posádka Jiří Hrubý – Roman Houdek (SK Štětí/LS Brno). Dětskou třídu Cadet také zcela suverénně opanovala neratovicko-toušeňská posádka Eliška Vychová – Adam Winkler.

 

 

Třída FD
 
Na druhém okruhu závodily juniorské skify třídy 29er. Sešlo se jich 13 a vyhrála pardubická posádka Jaroslav Čermák – Petr Košťál. Spolu s nimi závodila i další juniorská třída 420. Z devíti lodí byli nejlepší Lukáš Wehrenberg a Tobiáš Kraus (YC Kladno/JK Česká Lípa). Poslední třídou na tomto okruhu byla třída RS500. Závodilo 19 lodí a zvítězily Eva Matoušková a Michaela Mertlová (YC Neratovice/YC Regent).

 

29ery a RS500

 

 

Druhý závod sice přifouklo a vál opravdu silný vítr v nárazech přes 15 m/s, ale byl poryvový a hodně se točil až o 50 stupňů. Postavit kvalitní trať tak dalo rozhodčím pořádně zabrat. Mládežnická třída Cadet, která jela své Mistrovství České republiky, závodila už od čtvrtka a odjela 11 rozjížděk. Na startu se sešlo 12 lodí. Titul mistrů ČR si odváží posádka Eliška Vychová (YC Neratovice) s Adamem Winklerem z Jachtklubu Toušeň.Stříbro patří posádce Lucka Hálová z Jachtklubu Toušeň a Matyáš Pfeifer z YC Neratovice, bronz veze posádka Tereza Holubová z ČYKu s Aničkou Winklerovou z Jachtklubu Toušeň.
 

 

Třída Cadet


Ostatní třídy závodily až od pátku. Třídu Fireball (28 lodí) ovládli závodníci Jachtklubu Toušeň. Na stupních vítězů se potkali všichni tři kormidelníci a jeden kosatník tohoto klubu. Zvítězili Jiří Parůžek s Jakubem Košvicou (LS Brno), před Martinem Kubovým s Romanem Ročkem (YC Neratovice a Jaroslavem Vernerem s Pavlem Winklerem. Kompletní závodící toušeňská rodina Winklerových se tak dostala na stupně vítězů.

 

Třída Fireball, Jiří Parůžek – Jakub Košvica a Jaroslav Verner a Pavel Winkler

 

29erů závodilo opět 13 a znovu vyhrála pardubická posádka Jaroslav Čermák – Petr Košťál. Také vítězné posádky tříd Flying Dutchman a 420 se nezměnily, byly to Jiří Hrubý – Roman Houdek a Lukáš Wehrenberg – Tobiáš Kraus.
 
Lipenský týden se opět vydařil a všichni jachtaři si odvážejí spoustu pěkných zážitků.
 
Kompletní výsledky zde:
https://www.sailing.cz/vysledky/191313

https://www.sailing.cz/vysledky/191312

https://www.sailing.cz/vysledky/191335


 
 

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 4.–7. 7. se konalo Mistrovství České republiky lodní třídy Pirát. Závod byl pořádán z...

V tomto roce jsme se tohoto prestižního závodu zúčastnili již potřetí a naše očekávání o výsle...

Na Nových Mlýnech se od 22. do 24. 6. konalo Mistrovství republiky třídy RS Feva. Titul absolu...

4. - 7. 7. 2019,Černá v Pošumaví, JK Černá v Pošumaví. V lodních třídách Fireball, Flying Dutc...

O víkendu 22.–23. června se v Jachetním klubu Černá v Pošumaví odjela znovuobnovená Velká cena...

Zobrazit všechny články


nahoru