Česká vlajka bude vlát na olympijské jachtařské regatě!

Eva Skořepová | 24.04.2024

Kateřina Švíková vítězstvím v posledních dvou rozjížďkách potvrdila své celkové vítězství, a to znamená, že v závodě ať dopadnou zítřejší finálové jízdy jakkoli, nebude hůř něž třetí. Vybojovala tak pro Česko místo na olympiádě. Nominaci na OH by vyjely všechny tři naše závodnice. To je opravdu unikátní.



 
Která z Češek do Marseille, kde se olympijská regata bude konat, nakonec pojede, rozhodnou zítřejší finálové jízdy pro prvních deset. Ta, která skončí v závodě nejvýše, pojede.
Vyhrát totiž může kterákoli z nich. Ale Kateřina Švíková má největší šanci, protože postupuje rovnou do finále. Její sestra Barbora a Kristýna Piňosová se musí do finále probojovat, pokud ji chtějí porazit a jet na olympiádu.

 

 

 

Jak bude finále probíhat?


Čtvrtá až desátá žena v celkovém pořadí kvalifikace, tedy i Barbora Švíková z 5. místa a Kristýna Piňosová ze 7. místa pojedou čtvrtfinále. Vítězka a druhá v pořadí ze čtvrtfinále postoupí do semifinále, které s nimi pojedou druhá a třetí žena z celkového pořadí kvalifikace. Vítězka a druhá v pořadí ze semifinále a vítězka z celkového pořadí kvalifikace postoupí do finále. O celkové pořadí na prvních třech místech rozhodne finálová jízda.

 

Čtvrtfinále startuje ve čtvrtek 25. 4. v 10.40!

 

 

 

„Dnes se závodilo v silném větru a na zítřek je předpověď ještě na silnější,“ říká trenér Milan Hájek. A podle jeho slov je na kvalifikaci i posádka našeho 49eruFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová. Dnes jely opět výborně, v poslední rozjížďce byly třetí a jsou průběžně sedmé. V pořadí zemí jsou šesté, ale dvě místa jsou pouze pro tzv. Developing Nations, kam Česko patří a Singapur, který je před naší posádkou, ne. Zítra mají na programu ještě kvalifikační část, finále je čeká v pátek.

 

 

 

Finále čeká zítra také Vojtu Košku ve třídě Formula Kite. V základní části skončil sedmý a postupuje do semifinále. Z něj do finále postupují dva nejlepší. Aby Vojta do finále postoupil, musí zítra vyhrát dvě rozjížďky v semifinále. Ke kvalifikaci na olympiádu mu stačí vyhrát jednu! Start je naplánován na 25. 4. v 10.20!

 

 

 

Pro ostatní závodníky ve třídě Formula Kite dnes závod skončil. Jindřich Houštěk vybojoval 33. místo. Mezi ženami je na 16. místě Monika Žižlavská a na 19. místě Dominika Braunová.
Závod skončil i pro naše windsurfaře. Nejlepší z nich byl David Drda na 20. místě. Karel Lavický skončil na 30. místě, Jakub Zíma na 45. místě.

 

 

Naopak třídy ILCA 6 i 7, mají odjeto pouze 6 rozjížděk a čeká je ještě další den závodění v kvalifikační části. Klára Himmelová je na 11. místě, Alessia Palanti na 14. místě a Linda Dokoupilová na 17. místě. Ve třídě ILCA 7 je Ondřej Teplý na 31. místě.

 

Více o závodě: https://sof.ffvoile.fr

 

Kompletní výsledky: https://sof.ffvoile.fr/official-notice-board/

 

Živé sledování: https://sof.ffvoile.fr/live/#/event/:eventId=67cea8b6-6f56-4d73-949e-383aeffa12f7

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Windsurfařka Kateřina Švíková i po dnešních pěti slalomech stále drží třetí místo ve třídě iQF...

Druhý den byl podle slov trenéra windsurfařů Milana Hájka ve znamení pulzujícího větru z nuly ...

Za slunečného počasí ve slabším až středním větru se dnes závodilo podle plánu. A český tým si...

Last Chance Regatta ve francouzském Hyeres – Regata Semaine Olympique Francaise de Hyeres je l...

Osm českých závodníků se zúčastnilo první dubnový víkend závodu 10. Rüdiger-Weinholz-Preisv Be...

Zobrazit všechny články


nahoru