Dvě stříbrné medaile pro český námořní jachting z Mistrovství Evropy ORC na Kypru

Eva Skořepová | 15.09.2018

Češi si z mistrovství Evropy ORC, které se konalo tento týden v kyperském Limassolu, vezou hned dvě stříbrné medaile!


GIULIA SAILING TEAM Rudolfa Vřešťála s Johanem Hirnšalem za kormidlem si druhé místo ve skupině C zajistila již včera, kdy v obou rozjížďkách zaostala jen za vítěznou estonskou lodí KATARIINA II Aivara Tuulberga.

 

 

Mnohem napínavější byl souboj ve skupně AB, kde TŘI SESTRY SAILING TEAM musel včera kvůli zranění pitmana z poslední rozjížďky odstoupit. Dnes si však díky suverénnímu vítězství a až šestému místu největšího soupeře vše vynahradil a skončil také druhý za další estonskou lodí TECHNONICOL Mati Seppa. Pod vedením kormidelníka Milana Hájka a majitelů a kapelníků ing. Magora (Tři sestry) a Radima Pařízka (Citron) dosáhl tým závodící na lodi Swan 42 DARING SISTERS životního úspěchu.

 

 


 
Obě naše lodě se od začátku držely na čelních pozicích ve svých skupinách. O nejdramatičtější okamžik se postaral TŘI SESTRY SAILING TEAM, když čtvrtý den závodu přisel na Kypr očekávaný silnější vítr 15–20 uzlů. „V tomto větru nemáme s novou lodí téměř žádné zkušenosti, a tak první stoupačka byla tak trochu ladicí. Ve druhé a třetí jsme již jeli na maximální výkon. Nakonec jsme první rozjížďku dne zajeli 2. místo, pouhých 24 vteřin (po přepočtu) za vedoucí lodí. Druhou rozjížďku jsme výborně odstartovali a od začátku jeli velice rychle a čistě. Již po prvním kole jsme měli velký náskok, bohužel při stahování genakru přišla nehoda. Našeho pitmana zasáhla otěž hlavní plachty, srazila ho na vinšnua rozbil si hlavu. Musel být neprodleně ošetřen. V rozjížďce jsme tak již nemohli pokračovat,“ popisovali členové týmu situaci. „Pitman je naštěstí v pořádku. Má klidový režim, poslední den s námi již nejel.“ Týmu se nevyhnulo ani komplikované přeměřování: „Jeden den nám měřili plachty a kontrolovaly bezpečností výbavu, další den nás čekalo měření freeboardu, což znamená celou loď vyskladnit. Vše bylo naštěstí v pořádku. A poslední den jsme si užili nádherný jachting za větru 18–26 uzlů za slunečného počasí, kdy loď letěla ve skluzu rychlostí téměř 16 uzlů, co víc si přát,“ pochvaloval si tým.

 

 

 

Také na GIULII panovala spokojenost: „Makali jsme, co jsme mohli a máme dobrý pocit z našeho výkonu, ale na pekelně rychlou KATARINU II to nestačilo. Gratulujeme Estonskému soupeři a jsme vicemistři Evropy! Je to kousíček od titulu, ale i tak jsme šťastní a děkujeme všem za podporu.

Je to pro nás teprve druhá sezóna ve složení Rudolf Vřešťál, Jan (Johan) Hirnšal, Tomáš (Maďar) Zima, Kamil Jirounek, Milan Ptáčník, Michal Hrabálek a jak řekl náš trimer hlavní plachty Christian Binder, udělali jsme velký skok od konce minulé sezóny a stali se silnými soupeři. Bylo tedy snadné se rozhodnout pro tak dalekou cestu až na Kypr. Celé Mistrovství provázel na tuto dobu nezvykle slabý vítr, což není ideální pro naší loď, která předvádí nejlepší výkon až od 8 uzlů. Takový vítr vál vždy až v podvečer a my si dokázali poradit se všemi soupeři. Jen Estonský tým Katarina ll jezdící na už 7 krát modifikované lodi nás nakonec porazil jako jediný. Poslední dva dny pak foukalo přes 20 uzlů a chvílemi v nárazech 28. Tady jsme objevili velké rezervy v trimu lodě. Bohužel takové nádherné počasí a ideální podmínky jsou velmi zřídka, proto jsme zkoušeli různá nová nastavení, které využijeme už za měsíc při Rolex Middle Sea Race na Maltě, kam se právě teď GIULIA přesouvá. Máme obrovskou radost ,že se pořád můžeme zlepšovat a nacházíme nové tajemství rychlosti lodě, které pak můžeme sdílet s naší přípravkou Giulia sailing KIDS jezdících na lodích Optimist."

 

 

Celkové výsledky ZDE

Fotky Pavla Nesvadby ZDE

 

Starší články z kategorie Závody

HEBE SAILING TEAM z Českého Yacht Klubu absolvoval na přelomu srpna a září tři závody na karbo...

Z důvodu nedostatku vody na Nových Mlýnech závod CTL 182163 a CTL 182165 Modrý hrozen + CECC C...

Supercup – soutěž windsurferů v rámci států Slovenska, Maďarska a Česka byl původně naplánován...

Na Lipně v Černé v Pošumaví se o víkendu 8.–9. září podařilo odjet náhradní mistrovství ČR tří...

O prodlouženém víkendu 31. 8.–2. 9. se v Černé v Pošumaví odjela tradiční Lipno regata pořádan...

Zobrazit všechny články


nahoru