Medaile z mistrovství světa třídy Tornado  

Eva Skořepová | 08.10.2021

Sourozenecká dvojice Michaela Pavlišová na kormidle a Marek Pavliš na kosatce z YC Kovářov (CZE 72) získala na mistrovství světa katamaranů Tornado titul v mixech a v celkovém pořadí obsadila druhé místo!



Tento skvělý výsledek se zdařil v řecké Soluni, kde se závodu ve dnech 26. 9.–3. 10. zúčastnilo 17 posádek z pěti zemí (AUT, CZE, GBR, GER, GRE). Jezdilo se v zálivu Středozemního moře, vítr byl termický. Zázemí pro závod poskytl a o organizaci šampionátu se postaral místní klub. V šesti závodních dnech se odjelo 7 z 10 naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem.
 


Z českých jachtařů se na start postavila ještě posádka z YC Kovářov Zdeněk a Klára Pavlišovi (CZE 62), posádka z ALT Tornado Jan Petrák a František Marek (CZE 73) a posádka z Lokomotivy Cheb Vladimír Hanák a Jana Hadašová (CZE 6).
 
Průběh závodu popisuje Zdeněk Pavliš:
„Po červencovém úspěchu na ME (https://www.sailing.cz/clanky/zlato-z-mistrovstvi-evropy-tridy-tornado) jsme dospěli k rozhodnutí vyslat do dějiště šampionátu obě lodě a posádky ve stejném složení. Zároveň se k výpravě připojily další dvě lodě, což přispělo k dobré náladě v českém týmu. Do poslední chvíle se čekalo, zda nebude mistrovství s ohledem na covidovou situaci zrušeno či přesunuto. Nestalo se tak, mistrovství se konalo, mimoevropské posádky ale dorazit nemohly. Naše posádky odjely do dějiště mistrovství s předstihem, aby mohly potrénovat a vyzkoušet nové oplachtění. Během tréninku se ukazovalo, že plachty vypadají dobře.

 


 
Po proměření a posledních úpravách na lodích se vyjelo na praktickou rozjížďku. Ta byla proti tréninkovým dnům, kdy foukalo, odstartována ve slabém větru. To vyhovovalo našim mladým, bojovali s místními favority o prvenství a ukázali, že se s nimi v závodě musí počítat. Ostatní naše lodě to bezpečně jistily vzadu.
 


Na každý závodní den byly naplánovány dvě rozjížďky, plánovaly se na odpolední hodiny, kdy naskakovala termika. Bylo tomu tak první den. Hned po startu první jízdy obhájkyně titulu v mixech a kandidátka na vítězství nezvládla vyhýbací manévr, pravobokem v plné rychlosti narazila do rakouské lodě a závod pro ni skončil. Náraz byl tak silný, že posádku vymrštil před loď, došlo ke zranění a k destrukci lodě. Tento moment významně ovlivnil vývoj závodu. Naše lodě zvolily pravé křídlo, ukázalo se, že to byla špatná volba. Vítr u bóje byl stočený a levé křídlo dominovalo. Podařilo se sice během dlouhé, přes hodinu trvající rozjížďky stáhnout pár lodí, výsledek ale nebyl podle představ. V další jízdě to bylo výrazně lepší. Už jsme si pohlídali, aby nám levé křídlo neujelo. Vítr trochu zeslábl, podmínky nám více vyhovovaly. Vše vycházelo a bylo z toho krásné 2. místo pro CZE 62 a 3. místo pro CZE 72. Po prvním dnu jsme byli těsně pod pódiem a ujali se vedení v mixech.

 


 
Druhý závodní den se čekalo na vítr. Bylo zataženo a obvyklá termika nenaskočila. Sice jsme odstartovali, ale hned po startu bylo zrušeno a flotila poslána na břeh. Třetí den komise změnila vypsání a naplánovala tři rozjížďky. První pokus nevyšel, vítr se stočil a bylo zrušeno, bohužel v době, kdy jsme byli na špici. Další jízda ale vyšla až do cíle. Byla to nejdelší rozjížďka závodu, trvala přes hodinu. Po startu jsme se tlačili na levé křídlo, taktika vycházela a lodě jely dobře. CZE 72 dala 2. místo, CZE 62 potom dobré 4. místo. Ve stejný den ještě následovaly dvě rozjížďky. Měly podobný scénář. Po dobrých startech co nejvíce na vodu, držet se vlevo a vyjíždět dobře vlny. Tato taktika vyhovovala Míše a Markovi, navíc se stále častěji protlačovali do vedení a o první místo tvrdě bojovali. Sice prvenství do cíle neudrželi, ale další dvě jasná druhá místa a šrkt první jízdy je katapultoval na druhé místo v celkovém pořadí. CZE 62 už tak úspěšná nebyla, přidala dvě šestky. Ale nálada dobrá. Bylo to dobře rozjeté a předpověď na další dny slibovala podobné podmínky.

 


 
Po volném dni plán odjet další tři rozjížďky nevyšel. Z důvodu slabému větru se podařilo odjet pouze jednu jízdu, a to za podmínek na hranici regulérnosti. Tyto složité podmínky, které připomínaly spíše jezerní jachting, všem českým posádkám vyhovovaly. Úplně nejvíc se dařilo Míše s Markem, kteří konečně urvali jedničku a pojistili si náskok ve vedení v kategorii mix. CZE 62 dala další dobrou čtyřku. Byla to sladká odměna za dlouhé hodiny strávené na vodě.
 
Poslední závodní den se opět čekalo na vítr. Ten se se zpožděním dostavil a mohlo se těsně před vypršením limitu startovat. Bodové rozdíly mezi posádkami před poslední jízdou na prvních místech nebyly velké, bylo to stále napínavé. O celkové prvenství sváděli souboj naši mladí s legendou Kostasem, já s Klárou bojovali o druhé místo v mixech s řeckou posádkou. Ta měla výborný start a během poslední rozjížďky jasně dominovala. Pro nás to znamenalo dojet nejhůře na pátém místě. Jenže nám se nedařilo a ve druhém kole jme byli sedmí. Poslední kolo nám nečekaně vyšla stoupačka a vytáhli jsme se na pátou pozici. Tu jsme po souboji udrželi do cíle a mohli si oddychnout. V cíli zatím slavili Míša s Markem své neuvěřitelné, ale naprosto zasloužené umístění. Byli druzí celkově a získali titul mistrů světa v mixu a mladých do 26 let.
 
Další české dvě lodě sváděly svůj souboj s odstupem od vedoucích pozic. Ale i tam vzadu se bojovalo o každý metr, o každý bodík. Jsem rád, že se zúčastnily. Vzájemně jsme si pomáhali, ladili nastavení lodí a společně prožívali atmosféru mistrovství. Myslím, že i oni jsou rádi, že se závodu mohli zúčastnit. Získali cenné zkušenosti a přesvědčili se, že mají na to jezdit s těmi nejlepšími. A závěrečný ceremoniál, při kterém hrála dvakrát česká hymna, jsme si všichni společně užili.“

 


 
Výsledky Mistrovství světa ve třídě Tornado:
Pořadí OPEN: (17 lodí)
1. místo GRE 7 Konstantinos Trigonis/Konstantinos Kazantzis… 10b.
2. místo CZE 72 Michaela Pavlišová/Marek Pavliš …………. 12b
3. místo GRE 11 Nikolas Mavros/Aidinidis Periclis ……………… 19b.
 
 ….
 5. místo CZE 62 Zdeněk Pavliš/Klára Pavlišová ………..………… 27b.
 15. místo CZE 73 Jan Petrák/František Marek ………..………… 87b.
 16. místo CZE 6 Vladimír Hanák/Jana Hadašová ………..……… 88b.
 


Kompletní výsledky: http://oxygonon.gr/tornado
Více také na: www.tornado-class.org
 
 

Starší články z kategorie Závody

Grand Prix 2.4mR je už skoro tradiční regata pořádaná vždy na konci září po regatě na Chiemsee...

Ve dnech 25. -  29. září se konal ve Warnemünde 2.4mR GER Gold-Cup, který byl zároveň Mistrovs...

YachtClub SK Štětí informuje o přeložení závodů CTL: 211 601 na termín 16. 10. 2021

Na Lipně proběhly poslední závody, sezona na naší největší vodní ploše tak skončila. Konalo se...

Na rozdíl od Nechranic, kde závodily windsurfy, Lipna, kde měli mistrovství ČR Finnaři a Novýc...

Zobrazit všechny články


nahoru