Zlato z mistrovství Evropy třídy Tornado

Eva Skořepová | 26.07.2021

Sourozenecká dvojice Michaela Pavlišová na kormidle a Marek Pavliš na kosatce z YC Kovářov získala na na katamaranu Tornado titul mistrů Evropy!



 
Tento historický úspěch se podařil na německém jezeře Forgensse ve Füssenu, kde se závodu ve dnech 20.–25. 7. zúčastnilo 17 posádek ze šesti zemí (AUT, BEL, CZE, GER, GRE, ITA). Jezero svými podmínkami připomíná jihočeské Lipno, je ve stejné nadmořské výšce a také se často mění síla a směr větru. Zázemí pro závod poskytl a o skvělou organizaci šampionátu se postaral místní klub. Ve čtyřech závodních dnech se odjelo 5 z 8 naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem.
 

 

Z českých jachtařů se na start postavila ještě další posádka z YC Kovářov, Zdeněk a Klára Pavlišovi. Průběh závodu popisuje Zdeněk Pavliš:
„Náš rodinný tým odjel do dějiště šampionátu s předstihem. Na jezeře byl pořádán tradiční Alpen Cup, který byl letos vypsán jako německé mistrovství. Bohužel celý víkend propršel, podařila se odjet pouze jedna rozjížďka. Tu ovládly obě naše lodě. Vítězná CZE 72 Michaela/Marek následovaná CZE 62 Zdeněk/Klára. Následná rozjížďka při vedení obou českých lodí byla kvůli točícímu se větru zrušena, více se už nepovedlo. Přesto výsledek potvrdil dobrou formu obou posádek před samotným mistrovstvím.

 


 
Následoval volný den. Další den po celodenním měření, vážení a úpravách na lodích se vyjelo na tréninkovou rozjížďku. Oběma lodím se podařilo dobře odstartovat a po celou rozjížďku se střídaly ve vedení. Cílem projela loď CZE 62 první, následovaná CZE 72. Bylo zřejmé, že lokalita našim vyhovuje a že se máme na co těšit.
 
První závodní den byly naplánovány dvě rozjížďky. Na start se čekalo do podvečerních hodin, kdy se dostavila slabá termika a mohlo se startovat. V první jízdě nám vyšla taktika středu a bóji jsme točili s dostatečným náskokem na prvních dvou místech. Toto pořadí jsme drželi až do posledního kola. Bohužel Míša s Markem ťukli bóji a museli opravovat a z druhého místa se propadli na čtvrté. Přesto to byl pro obě lodě výborný vstup do závodu. Ve druhé jízdě se situace opakovala. U bóje po startu opět dvě české lodě na čele. Při vytahování genakru nám ale „odešla“ kladka na stěžni a každé vytažení znamenalo ztrátu. Toho využili Míša s Markem, dostali se do čela a vedení udrželi až do cíle. My se naopak propadli. Nicméně po prvním dnu závodu dvě české lodě ve vedení, obrovská euforie.
 


Druhý závodní den se čekalo na vítr ještě déle, podařilo se odjet jen jednu rozjížďku. Po startu se situace opakovala. Dvě české lodě na čele a vypadalo to na opakování předchozího dne. To se povedlo ale jen Míše s Markem, kteří svůj náskok ve vedení navýšili. Nám se naopak nedařilo vychytat vítr na zadobočním kurzu a ze třetího místa jsme se propadli až na šesté. Důležité ale bylo zjištění, že to Míše s Markem jede a že v místních podmínkách se dostávají do hry o celkové vítězství. O to bylo těžší se připravit na poslední dny a udržet se před favorizovanou posádkou z Řecka. Navíc další den se vítr nedostavil a o všem měl rozhodnout poslední den. Nervozita stoupala.
 
Poslední závodní den se po ránu přehnala bouřka. Po ní se začalo vyjasňovat a naskočil i vítr. Mohlo se startovat. Nám se opět dařilo při první stoupačce a šli jsme do vedení. Míša s Markem měli ztrátu, na startu nechtěli riskovat. Tu ale dohnali na zadobočním kurzu a obě české lodě šly opět do vedení a náskok na soupeře navyšovaly. Ale pak se stalo něco nepochopitelného. Rozhodčí na motoráku nám těsně před nosem začali mávat s náhradní bójkou a my jezdili za nimi sem tam. Po ustavení bóje jsme se chvíli dohadovali, co to mělo být a zda budou hýbat i s druhou točnou bójí. Zbytečně jsme ztratili slibný náskok a v posledním kole se propadli na třetí místo za stále lepšící se loď GER 11. Míša s Markem naštěstí vedení udrželi a upevnili si vedoucí pozici. Ještě větší ztrátu při manévru motoráku rozhodčích utrpěli favorizovaní Řekové, dojeli šestí a rozhodli se na rozhodčí protestovat. V páté rozjížďce nejlépe odstartovala řecká loď. Ostatní lodě včetně nás obou jely s odstupem. Pořadím ale zamíchal nečekaný průchod silnějšího větru od přicházející bouřky, pořadí se otočilo. Těm, co byli vpředu, se vítr vyhnul, a těm, co byli vzadu, velmi pomohl. Nakonec se rozhodovalo při zadobočním kurzu, do čela se dostala loď GER 11, následovaná GRE 11 a poté obě naše lodě. Další rozjížďka se před přicházející bouřkou nekonala a rozhodčí raději poslali lodě na břeh.
 
Náš tým mohl slavit. Míša s Markem získali titul mistrů Evropy ve všech kategoriích (Open, Mixed, Youth) a navíc Míša je první žena v historii, které se to podařilo na kormidle katamaranu Tornado, a Marek, ten je ve 14 letech asi nejmladším držitelem evropského titulu v této bývalé olympijské třídě.
 
Na břehu došlo k projednání protestu, loď GRE 11 několikanásobného mistra Evropy uspěla a posunula se na druhé místo. Třetí místo brala loď GER 11. Na nás zbyla krásná čtvrtá pozice a v kategorii mix jsme získali bronzovou medaili.“
 


Výsledky
Mistrovství Evropy ve třídě Tornado (17 lodí)
1. CZE 72 Michaela Pavlišová/Marek Pavliš …………. 6 bodů
2. GRE 11 Nikolas Mavros/Aidinidis Periclis ………… 8,3 bodu
3. GER 11 Estela Jentsch/Stefanos Pappas …………… 9 bodů
4. CZE 62 Zdeněk Pavliš/Klára Pavlišová ……………… 12 bodů
  
Kompletní výsledky
http://www.tornado-class.org/wp-content/uploads/2021/07/Tornado-EM-2021-Final.pdf


 
 

Starší články z kategorie Závody

Od 12. 7. se v italské Gizzerii jelo juniorské mistrovství světa do 19 let v nové olympijské t...

Nejstarší dálkový závod jachtařů letos oslavil již 56.ročník od svého založení.

Na startu letošního ročníku OMNIPLAST CUPu 2021 se na Brněnské přehradě o víkendu 17.–18. červ...

O víkendu 17.–18. července 2021 nás čekal na Máchově jezeře závod Mistrovství české flotily (Č...

Ve čtvrtek 8. července 2021 se na Lipenské přehradě uskutečnila historicky první regata lodníc...

Zobrazit všechny články


nahoru