V Miami skončil první letošní světový pohár – Ondřej Teplý zajel skvělé 8. místo

Eva Skořepová | 03.02.2019

V neděli 3. 2. skončil medailovými rozjížďkami v Miami na Floridě první letošní světový pohár olympijských lodních tříd. Na startu se stejně jako vloni objevily tři české lodě. 




Po celou dobu závodu vál jen slabý vítr, který si pohrával s nervy všech závodníků. Z našich se nejlépe vedl Ondřej Teplý ve třídě Finn. Podával vyrovnané výkony a do medailové rozjížďky (pro deset nejlepších) postupoval z posledního desátého místa. Finálová jízda se jela za extrémně slabého větru, Ondra v prvním kole ťuknul bójku a musel točit penaltu. Nicméně skvělou jízdou na zadní kurz i výborným taktickým rozhodnutím ve druhé stoupačce se propracoval na třetí místo, které udržel do cíle. Celkově se posunul na osmé místo.  „V závodě nic nešlo úplně jednoduše, hodně jsme bojovali s rychlostí lodě, ale nakonec se nám podařilo najít optimální nastavení, s kterým mi to jelo! S výsledkem jsem spokojený!“ pochvaloval si Ondra.
 
Ostatním našim reprezentantům se už tolik nedařilo. Dvojnásobný účastník olympijských her surfař Karel Lavický slabý vítr příliš nemiluje a většinou se mu v něm nedaří. To se potvrdilo i v Miami, když skončil až na 49. místě z 54 závodníků. Ve třídě 49erFX závodily ještě sestry Veronika a Kateřina Živné, které byly 34. ze 35 posádek.
 
Českou stopu zanechal v Miami i trenér Jakub Kozelský, který nadále zůstává u belgického týmu, i když v jiné roli. Po velmi úspěšném loňském roce, kdy jeho svěřenkyně Emma Plasschaert vyhrála mistrovství světa ve třídě Laser Radial a vybojoval pro Belgii účast na olympiádě v Tokiu, u týmu končí. Za to a za koučování své ženy Veroniky Kozelské Fenclové byl nominován i v anketě ČOV Trenér roku. „Protože by olympijská kampaň s belgickým ženským týmem byla časově velmi náročná a já chci trávit víc času se svou ženou Veronikou a dětmi Matyášem a Ester, musel jsem, ač nerad, toto místo opustit. Naštěstí mi belgická asociace nabídla místo trenéra posádky 49eru. Tom a Yannick již mají svého technického kouče, s nímž si rozdělím jejich tréninky a zbude mi tak více času na rodinu,“ vysvětlil Jakub. „Máme silné sparing partnery – mistry světa chorvatské bratry Fantelovy, tak věřím, že se nám společně podaří splnit cíl kvalifikovat Belgii do Tokia i ve třídě 49er. V Miami nebyl výsledek nejlepší, ale naší prioritou bylo zase o kousek zlepšit výkon a budovat vztah závodník-trenér. Všichni se máme ještě hodně co učit, ale výzva je přijata!“ dodal.
 
Všechny naše reprezentanty budeme mít možnost vidět v akci na konci března na Mallorce, kde se od 29. března do 6. dubna pojede jubilejní 50. ročník Princess Sophia Trophy, jednoho z největších světových závodů olympijských tříd.
 
Výsledky:

 

Světový pohár v Miami


Třída Finn (26 lodí)
1. Max Salminen SWE
2. Oskari Muhonen FIN
3. Luke Muller USA
.....
8. Ondřej Teplý CZE
 
Třída RS:X (54 prken)
1. Bing Ye CHN
2. Radoslaw Furmanski POL
3. Pierre Le Coq FRA
.....
49. Karel Lavický CZE
 
Třída 49erFX (35 lodí)
1. Martine Soffiatti Grael – Kahena Kunze BRA
2. Alexandra Maloney – Molly Meech NZL
3. Charlotte Dobson – Saskia Tidey GBR
.....
34. Veronika Živná – Kateřina Živná CZE
 
Kompletní výsledky: zde
 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Na přelomu ledna a února se v Miami na Floridě koná závod světového poháru. Letos budou na sta...

Dnes začnou v Miami závodit všechny olympijské lodní třídy 49er, 49er FX, RS:X, Nacra 17, Lase...

Vyhlášení ankety Jachtař roku 2018 se uskuteční v rámci Společenského večera ČSJ, který se bud...

Všem našim příznivcům děkujeme za zájem, důvěru a podporu v roce 2018 a přejeme jim do roku 20...

Děkujeme všem partnerům za možnost úspěšně reprezentovat ve Flying Phantom Series 2018.

Zobrazit všechny články


nahoru