První dva týdny prázdnin na Velkém Dářku

Eva Skořepová | 18.07.2019

Tři pohárové závody, jedno mistrovství republiky, dvě soustředění a cca 200 jachtařů – to je bilance prvních dvou týdnů prázdnin na Velkém Dářku.


 

Čtrnáct dnů jachtingu na Velkém Dářku otevřel 28.–30. 7. Šilhánkův memoriál, který se kromě Českého pohárů Evrop a Laserů Radial jel jako mistrovství České republiky třídy Vaurien.

 

Šilhánkův memoriál a mistrovství ČR Vaurienů
Na Dářko přijelo nadstandardních 16 Vaurienů z toho dva ze Slovenska. Panovaly slušné povětrnostní podmínky. „Čtvrteční trénink byl největrnějším dnem šampionátu, foukal sever 8–12 m/s a moc pěkně jsme se svezli. V pátek byl vítr o poznání slabší a strašně skákal, největší změna byla odhadem 60 stupňů. V těchto podmínkách se odjely tři rozjížďky. V sobotu bylo na předpovědi bezvětří a lodě zůstaly na břehu. S obavami jsme vyčkávali na neděli, obavy se ale nenaplnily a ve slunečném počasí s větrem 16–20 uzlůjsme odjeli krásných pět rozjížděk.Oproti loňsku dorazili manželé Milo a Kateřina Chalupníkovi, kteří si zaslouženě odvezli titul, když vyhráli většinu rozjížděk. Já jsem už poněkolikáté jel se skvělým kosatníkem Dominikem Ostrým. po prvním zaváhání jsme dávali dvojky trojky a relativně v pohodě jsme uhájili stříbro. Třetí místo nakonec získali manželé Michal a Dana Kubíkovi, kterým pomohlo mimo jiné vítězství v poslední rozjížďce,“ popsal průběh závodu Tomáš Karas.

 


Stupně vítězů třídy Vaurien 


Třídu Evropa vyhrál Štěpán Sivý před Markem Směšným a Jiřím Žáčkem, třídu Laser Radial Zdeněk Chlup před Mariem Nucem a Radkem Sopouškem.

 

Soustředění mladých Surfařů
Od pondělí 1. do pátku 5. 7. se v Yacht Clubu Velké Dářko konalo tradiční oblíbené soustředění mládeže pod taktovkou Richarda Kafky pro třídy BIC Techno 293, Laser 4.7 a Evropa. Skvělé zázemí, dokonalé povětrnostní podmínky, neúnavní trenéři Patrik Hrdina, Jan Skřepek, Pavel Kamenský, Dan Audy a prkna i lodě pořád na vodě! Panovalo ideální slunečné větrné jachtařské počasí. Mladí závodníci si v závodě mohli vyzkoušet nově nabyté zkušenosti. Ti nejlepší surfaři trénovali pod vedením polského trenéra Jana Sulinského.

 

 

Závod mladých nadějí
O víkendu od 6. do 7. červencese klub musel ještě trochu nafouknout, protože na Závod mladých nadějí, který byl Českým pohárem pro BICY a Lasery 4.7 a malým pro třídu Evropa, přijeli ještě Optimisti, kteří zde měli malý český a moravský pohár.Do závodu se přihlásilo celkem 33 surfařů a někteří z nich jeli závod úplně poprvé. V sobotu vládlo na Dářku slunečné počasí. Závodní komise musela čekat zhruba do jedné hodiny odpoledne, než se rozfoukal vítr z jihozápadu. Z tohoto směru se vítr bohužel často mění a chodí v rozptylu až 90°. Závodění nebylo jednoduché a nebyla nouze o překvapení. V jedné z rozjížděk si ve třídě BIC vybudoval Ondrej Szitás ze Slovenska celkem slušný náskok v prvním kole, ale nedokázal ho udržet. Většinu rozjížděk vyhrál David Drda. Měnící se vítr komplikoval práci i rozhodčím, kteří museli často měnit trať. Nakonec se tento den odjely všechny čtyři plánované rozjížďky a závodníci si mohli zajezdit ve skluzových podmínkách, když vítr dosahoval rychlosti 6 m/s a v nárazech až kolem 11 m/s. Pouze Optimisti, kterých bylo na startu 48, odjeli kvůli přestavování trati a dlouhému čekání je tři rozjížďky.

 

 

V neděli se zatáhla obloha mraky, ale zato vál vítr z příznivějšího směru – ze severozápadu. Síla větru byla o něco slabší než v sobotu, ale dalo se také jezdit ve skluzu. Nejvíce se dařilo Davidovi Drdovi, který ve všech třech rozjížďkách zvítězil a zaslouženě vyhrál celý závod.
Třídu Laser 4.7 vyhrála Klára Himmelová, třídu Evropa Miloslav Soukal a třídu Optimist Ondřej Šindelka.

Více na: https://www.cwa.cz/2019/07/zavod-mladych-nadeji-2019/#more-6816 

 
Soustředění třídy Optimist
Od pondělí 8. do pátku 12. následovalo soustředění třídy Optimist. Zúčastnilo se ho přes 60 mladých jachtařů – od úplných začátečníků, kteří na Dářku absolvovali své první jachtařské krůčky, až po zkušené závodníky, kteří pilně trénovali nejen na nadcházející závody. Děti byly rozděleny do pěti družstev podle výkonnosti. Kromě hodnotných tréninků na vodě, které byly vzhledem k počasí opravdu náročné – střední až silný vítr, oblačno a chladno – teplota klesla jen na cca 15 °C – děti absolvovaly také teorii, nejrůznější soutěže a dva cyklovýlety. Všichni si soustředění užili a získali cenné nové zkušenosti.

 

 

Bambusová regata
Na víkend přijelo dalších asi třicet mladých závodníků a na programu byl pohár ALT třídy Optimist nesoucí název Bambusová regata. Na startu se sešlo 86 závodníků a za středního větru a chladného počasí, ke kterému se občas přidal i déšť se odjely v sobotu čtyři rozjížďky a v neděli tři. S danými podmínkami si nejlépe poradil Lukáš Kraus, druhý skončil Ondřej Šindelka a třetí Linda Dokoupilová.

 

Během Bambusové regaty jsme díky partnerovi ČSJ firmě MARINE znovu testovali hliníkovou loď MARINE 400 SC, která je vyvíjena speciálně pro trenéry a záchranáře.

 

Vyhlášení třídy Optimist

 

 

Foto Martin Houska, Jan Štěpánek, Pavel + Radim Kamenský


Všechny výsledky zde: https://www.sailing.cz/vysledky-zavodu


 

 

Starší články z kategorie Závody

Bývalí závodníci z lodní třídy 29er absolvovali svůj první závod na lodích WASZP a nezklamali....

První prázdninový týden se na Lipně v Černé v Pošumaví konají vždy dva závody Českého poháru r...

Ve dnech 4.–7. 7. se konalo Mistrovství České republiky lodní třídy Pirát. Závod byl pořádán z...

V tomto roce jsme se tohoto prestižního závodu zúčastnili již potřetí a naše očekávání o výsle...

Na Nových Mlýnech se od 22. do 24. 6. konalo Mistrovství republiky třídy RS Feva. Titul absolu...

Zobrazit všechny články


nahoru