Mistrovství světa třídy Tornado 

Eva Skořepová | 15.09.2022

Sourozenecká dvojice Michaela Pavlišová na kormidle a Marek Pavliš na kosatce z YC Kovářov (CZE 72) získala na Mistrovství světa katamaranů Tornado bronzovou medaili v mixech a v celkovém pořadí obsadila páté místo!


 
Tento výsledek se zdařil ve francouzském letovisku La Grande Motte, kde se závodu ve dnech 27. 8.–4. 9. 2022 zúčastnilo 24 posádek z devíti zemí (AUS, AUT, BEL, CZE, FRA, GBR, GER, GRE, ITA). Jezdilo se v zálivu Středozemního moře, vítr byl termický ovlivněný procházející frontou. Zázemí pro závod poskytl a o organizaci šampionátu se postaral místní klub. V šesti závodních dnech se odjelo 8 z 10 naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem.

 


 
Z českých jachtařů se na start postavila ještě posádka z YC Kovářov, Zdeněk a Klára Pavlišovi (CZE 62). Průběh závodu popisuje Zdeněk Pavliš:
„Po červencovém úspěchu na ME Tornád https://www.sailing.cz/clanky/titul-a-stribro-z-mistrovstvi-evropy-tridy-tornado do dějiště šampionátu vyjely obě lodě a posádky z YC Kovářov ve stejném složení. Po proměření a posledních úpravách na lodích se vyjelo na praktickou rozjížďku. Ta se oběma posádkám vydařila a se ziskem 2. a 3. místa se jevilo, že místní lokalita bude vyhovovat.
 Na každý závodní den byly naplánovány dvě rozjížďky, plánovaly se na odpolední hodiny, kdy naskakovala termika. Proti zkušební rozjížďce ale pravé křídlo vůbec nefungovalo, obě naše lodě se z tohoto křídla k bóji dostali s velkým odstupem na čelo až v druhé polovině startovního pole a začala stíhací jízda. Nakonec jsme v cíli brali 6. a 9. místo. Následující start byl složitý, všichni směrem vlevo. Ten, kdo to vzal více středem, neprohloupil. Podmínky byly hodně stabilní a ten kdo se dostal vpřed, pozici udržel až do cíle. Nám se poměrně dařilo, Míša s Markem dojeli druzí a my opět šestí. Po prvním dnu jsme drželi čtvrtou a pátou pozici, závod byl dobře rozjetý.

 


 
Po drobných opravách v obvyklém čase se šlo na vodu. Zvolili jsme stejnou taktiku, jet středem, a to se opět vyplatilo. Ujali jsme se vedení, Míša s Markem jeli čtvrtí. V tomto pořadí se kroužilo dvě kola a vypadalo to, že se pořadí nezmění. Ale změnilo, ve třetím kole vítr zesílil a změnil směr. Toho využili naši pronásledovatelé a celé čelo se u horní bójky sjelo a rozhodovala jízda na genakr. Tam jsme o vedení přišli a dojeli druzí. Míša s Markem také ztratili, dojeli osmí. V rozjížďce došlo ke střetu dvou francouzských lodí v plné rychlosti, poškozená loď musela ze závodu odstoupit. Další start nám nevyšel. Předchozí taktika jízdy středem nevyšla, museli jsme dohánět ztrátu, ale to se nám moc nedařilo. Naopak Míša s Markem jeli skvěle a drželi druhé místo. Bohužel spinlock genakru nevydržel, byl z toho propad na čtyřku. Nevydržel ani vítr po našem dojezdu jen na vlny se do cíle dostalo 11 lodí, ostatní lodě časový limit nestihly. Po druhém dni držíme páté a šesté místo s nepatrnými bodovými rozestupy.

 


 
Třetí den jsme zahájili výměnou poškozeného spinlocku v nedobrých podmínkách na pláži. Výměna se zdařila, šlo se na vodu. Vítr byl tentokrát ovlivněn procházející frontou. Měl jiný směr a byl silný. Odstartovali jsme dobře a jeli v náročných podmínkách co to šlo. Při jízdě na genakr jsme s hrůzou zjistili, že máme otěž genakru provléknutou do napínání lemu kosatky, museli jsme zastavit a otěž vymotat. Než se nám to podařilo, byli jsme úplně poslední a ztrátu do cíle už nestáhli. Míša s Markem se drželi a zajeli osmičku. V další rozjížďce vítr zesiloval až na stálých 22 uzlů a v kombinaci s krátkými a vysokými vlnami to byly podmínky pro tornáda velmi náročné. Do cíle dojelo jen 14 lodí. My jsme se převrátili až při poslední halze před cílem. Loď jsme sice zvrátili zpět, ale nepodařilo se nám na ní vylézt, loď nabrala rychlost a odjela. Záchranáři nás vytáhli jak leklé ryby. Míša s Markem neriskovali a dojeli třináctí. Tento den byl pro nás katastrofou, propadli jsme se do druhé desítky, Míša s Markem se také propadli pořadím, ale zůstali v bodovém kontaktu s nejlepšími.
 
Po volném dni, který mnozí využili k opravám poškozených lodí a k regeneraci, následoval čtvrtý závodní den. Nebe bylo zatažené a hrozily bouřky. Na vodu se vyjelo dle plánu a také se odstartovalo. Se startem spokojenost nebyla a ani se nám nedařilo správně odhadovat načasování obratů. Znamenalo to, že se naši soupeři vzdalovali. Míša s Markem bojovali na čele. Blížící se bouřka ale ovlivnila průběh posledního kola. Vítr zesiloval a začal se stáčet. Navíc se na obzoru vytvořilo tornádo !!, které se rychle blížilo na naši flotilu, nad pevninou jeden blesk za druhým. Potom vítr naráz utichl, tornádo se rozpustilo a do cíle se dojíždělo bez větru na vlny, když naráz přišel silný vítr od postupující bouřky. Bylo těžké se do cíle dostat a ještě těžší se dostat na břeh. Na hlídání pořadí v cíli nikdo neměl náladu. Nakonec jsme dojeli sedmí, Míša s Markem pátí. Další jízda se tento den už nekonala.
 
Poslední závodní den se startovalo na slabou dopolední termiku. Podmínky nám vyhovovaly. Obě české lodě jely za vedoucí řeckou lodí v těsném závěsu. Ve druhém kole se při slábnoucím větru sjelo pět lodí a při závěrečné stoupačce rozhodčí rozjížďku zkrátili. My byli pátí, Míša s Markem třetí. Jelo se na břeh a čekalo na odpolední vítr. Ten se nedostavil a závod po osmi rozjížďkách skončil. Znamenalo to pro Míšu s Markem celkové páté místo a bronz v kategorii mix. My byli celkově osmí."

 


 
Pořadí OPEN: (24 lodí)
1. místo GRE 11 Konstantinos Trigonis/Konstantinos Kazantzis… 10 b.
2. místo FRA 2 Yoann Trécul/Thomas Ferrand… 17 b.
3. místo AUS 3 Brett Burvill/Kirsikka Raisanen… 31 b.
 ….
 5. místo CZE 72 Michaela Pavlišová/Marek Pavliš… 39 b.
 8. místo CZE 62 Zdeněk Pavliš/Klára Pavlišová… 55 b.
 
Odkaz na výsledky: https://www.manage2sail.com/fr-FR/event/TEC22#!/results?classId=Tornado

 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 10.–11. 9. zaplnily hladinu Brněnské přehrady barevné plachty hned pěti lodních tříd...

Na Lipně se o víkendu odjel závod letošní série Českého poháru tříd Optimist a ILCA 4....

Osm dětí z ČYKu doplněné o Jakuba Lojku z Jachetního klubu Černá v Pošumaví závodilo pod veden...

Dívejte se na ČT Sport 1. 9. v 15:45 na reportáž ze závodu INTEGRA 2...

Od 26. do 28. srpna proběhlo v Kovářově Mistrovství ČR ve třídě Finn. Přihlášeno bylo celkem 2...

Zobrazit všechny články


nahoru