Titul a stříbro z Mistrovství  Evropy třídy Tornado 

Eva Skořepová | 29.07.2022

Rodinný tým Zdeněk Pavliš na kormidle s Klárou Pavlišovou na kosatce z YC Kovářov získal na mistrovství Evropy katamaranů Tornado titul Mistrů Evropy.



 
Evropského šampionátu v Itálii v přímořském letovisku Cesenatico se ve dnech 13.–17. 7. zúčastnilo 14 posádek ze čtyř zemí (AUT, CZE, GER, ITA). Ve čtyřech závodních dnech se odjelo 7 z 8 naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem.  Z českých jachtařů se na start postavila ještě sourozenecká posádka z YC Kovářov Michaela a Marek Pavlišovi, která obhajovala loňský titul a byla favoritem na celkový výsledek. Svoji premiéru na mezinárodním mistrovství si odjela posádka Jakub Sobotka a Veronika Hrabalová z ALT CaO a YC SaS a také posádka Vladimír Hanák a Jana Hadašová z Lokomotivy Cheb. Průběh závodu popisuje Zdeněk Pavliš:
 


„Všechny české posádky odjely do dějiště šampionátu s předstihem, aby zvládly beze stresu potřebná měření, vážení a úpravy na lodích a aby společně potrénovaly. Vše se zdařilo, jen trénink byl značně omezen pro silný vítr a velké vlny. V den zahájení šampionátu se odjela dle plánu zkušební rozjížďka. Ta se nejlépe vydařila obhájcům titulu Míše a Markovi, cílem projeli s náskokem na prvním místě a potvrdili dobrou formu.
 
První závodní den se odjely obě naplánované rozjížďky. Podmínky byly shodné jako při zkušební jízdě. Poměrně stálý slabší až střední vítr od moře, hladina dost zvlněná. To dělalo posádkám problémy zejména při jízdě proti větru a obratech. Po prvním dnu se na čele usadily obě posádky Pavlišů. Míša s Markem obě rozjížďky vyhráli, já s Klárou jsme dojeli dvakrát druzí. Kuba s Verčou po prvním dnu skvělé šesté místo a Vláďa s Janou dvanáctí. Dobrý vstup do závodu pro české týmy.
 
Druhý závodní den se dostavil silnější vítr a tomu odpovídající vlny a dle plánu se odjely další dvě jízdy. Posádky po celý den visely v trapézech a předváděly, jak je Tornado v takových podmínkách rychlá a skvělá loď. Do bojů o vedení se přihlásily chlapské posádky, silní byli domácí Italové, Betzovi z Německa a Koppovi z Rakouska. Jsem rád, že jsme s Klárou souboje ustáli a dvakrát dojeli druzí. To nás posunulo do celkového vedení, protože Míša s Markem dojížděli až za zmíněnými posádkami a o vedení přišli. Navíc jim nevydržela trampolína, pohyb na lodi měli omezený. Další české týmy svá umístění z prvního dne udržely. Pole se vyrovnalo, bodové rozdíly byly minimální.
 


Třetí závodní den se komise po projednání se všemi účastníky rozhodla odjet tři rozjížďky. To proto, že na poslední den byla hlášena noční bouřka a velké vlnobití. Celý den byl vítr slabý a vlny, které šly od moře, se velmi těžko proti větru, zdolávaly. Naopak při jízdě po větru se surfovalo. První jízda dne byla v režii českých posádek. Na čele kroužily tři české lodě a o pořadí se rozhodlo až na cílové čáře. Tam se nám s Klárou podařilo naše konkurenty předjet. V další jízdě jsme si pořadí vyměnili a boj o prvenství zůstával stále vyrovnaný. Míša s Markem se po škrtání vrátili virtuálně na shodu do vedení a kdyby se nejela třetí jízda a šlo se dle původního plánu na břeh, tak by po třetím dnu vedli. Jenže třetí jízda nám vyšla s Klárou dobře, systémem start/cíl jsme jízdu vyhráli. Míše s Markem chyběla rychlost. Na břehu jsme zjistili proč, odlepila se jim chlopeň a opět nevydržela opravovaná trampolína. Z jejich pohledu ta třetí smolná jízda být raději neměla. Kuba s Verčou po dobrém výkonu stále drželi pěkné šesté místo, Vláďa s Janou se trápili, po problémech se propadli o dvě místa. 
 
Poslední závodní den se dle předpovědi po noční bouřce vytvořily vysoké vlny. Ač byl vítr příznivý, nešlo přes příboj na moře vyplout. Komise tedy rozhodla závod ukončit. Nikdo neprotestoval. Takže pořadí z předchozího dne bylo konečné a my mohli oslavit zisk titulu a zapsat se také do historie.  Míša s Markem sice titul neobhájili, ale druhé místo po vyrovnaném boji je těší stejně jako fakt, že si Pavlišáci zase vezou evropskou trofej domů. Tu opět přivezeme na ukázku do Kovářova a na Frymburském poháru v září ji zapijeme.“
     


 
Výsledky Mistrovství Evropy 2022 ve třídě Tornado (14 lodí):
1. místo CZE 62 Zdeněk Pavliš – Klára Pavlišová 10 b.
2. místo CZE 72 Michaela Pavlišová – Marek Pavliš 12 b.
3. místo ITA 46 Mirco Mazzini – Andreas Clavatta 20 b.
….
6. místo CZE 60 Jakub Sobotka – Veronika Hrabalová 38 b.
14. místo CZE 6 Vladimír Hanák – Jana Hadašová 76 b.
                                            

Přílohy ke stažení

  results_ec_tornado_2022.pdf (69K)

Kluby v článku

Starší články z kategorie Závody

Mistrovství ČR ve slalomu skončilo ve Viganji v neděli 24. 7. Konkurence byla výborná, přijeli...

Vzhledem k 70. výročí olympiády v Helsinkách, která se konala v roce 1952, a na které třída Fi...

Po čtrnáctidenním soustředění a Závodu mladých nadějí tradiční prázdninovou mega akci Yacht Cl...

Již tradiční mezinárodní mistrovství České republiky ve windsurfingu se koná v chorvatské Viga...

První dva týdny prázdnin jsou na Velkém Dářku již tradičně věnovány jachtingu dětí. Odjedou se...

Zobrazit všechny články


nahoru