Mistrovství Evropy třídy Optimist v Portoroži

Eva Skořepová | 25.10.2020

Prvním závodním dnem na mistrovství Evropy třídy Optimist bylo úterý 20. října. V Portoroži Českou republiku reprezentovalo celkem 10 závodníků (6 chlapců a 4 děvčata). Na startu bylo celkem 156 chlapců a 113 děvčat z 33 zemí světa.



 
Začalo se závodit za slabého proměnlivého větru do 4 m/s, který se hodně točil. Podařily se dokončit pouze dvě rozjížďky. Nejlepším českým chlapcem byl Jiří Tomeš na průběžném 36. místě a mezi dívkami byla z našich nejlepší Linda Dokoupilová na 39. místě.

 


 
Druhý den začal startem žluté skupiny děvčat, kde byly Kristýna Flosmanová a Beata Dokoupilová. Ta se nemohla pro předchozí diskvalifikaci na černou vlajku účastnit první rozjížďky, ale druhou zajela na skvělém 10. místě a aktuálně byla na průběžném 69. místě.

 


V modré skupině děvčat bylo velmi příjemné napětí. První rozjížďku vedla Linda Dokoupilová až do spodní brány. Do cíle se jí bohužel první místo nepodařilo dovézt, ale i 4. místo je obrovský úspěch. Druhou rozjížďku si připsala 20. místo a aktuálně byla na průběžném 22. místě, první z českých závodnic.
 


Žlutá skupina chlapců dnes patřila Lukáši Krausovi, Jendovi Valentovi a Jirkovi Tomešovi. Lukášovi nevyšla první stoupačka a návětrnou bójku točil na 40. místě, ovšem do cíle se vytáhl na neuvěřitelné 11. místo. Připsal si ještě 31. pozici, průběžně jako nejlepší český závodník byl na 64. místě. Jenda s dojezdy 39 a krásných 8 je na 69. pozici. Jirka s vyrovnanými dojezdy 36 a 37 byl na průběžném 71.
 
V modré skupině pokračoval Franta Burda, který stále podává vyrovnané výsledky a jeho dojezdy 28 a 35 ho drží na 85. místě. Spolu s ním závodil i Tomáš Peterka, který připsal 44. a 48. místo, průběžně byl na 133. pozici. Červenou měl pro sebe jen Matyáš Dymák, který razantně zlepšil starty a připsal si 46. a 25. místo, celkově mu patřila 136. pozice.

 


 
Třetí den pokračoval dalšími dvěma kvalifikačními rozjížďkami, vítr byl trochu silnější. Do zlaté skupiny se dostal z chlapců pouze Lukáš Kraus, který v pátek oslavil narozeniny. Z děvčat se do zlaté skupiny vešly Beata a Linda Dokoupilovy. Odjela se bohužel jen jedna rozjížďka ve slabém větru. Nejlépe ji zajel Lukáš Kraus – skončil na 15. místě – a celkově se posunul na 39. místo. Stejná příčka patří v celkovém pořadí i Beatě Dokoupilové, na 46. místě skončila Linda Dokoupilová.
 
Mistrovství Evropy bylo v sobotu ráno předčasně ukončeno z preventivních důvodu s ohledem na „lockdown“, který ve Slovinsku začal platit. „ME bylo ukončeno pouze o den dříve, takže jsme velice rádi, že jsme měli tři plnohodnotné kvalifikační dny a jeden finálový den. Je super, že je závod platný a odjeli jsme sedm vydařených rozjížděk,“ chválila trenérka Nikol Staňková.

 

Celkové výsledky tak zůstaly stejné jako v pátek. Na 82. místě skončil Jiří Tomeš, 90. Klára Chalupníková, 95. Jan Valenta, 100. Kristýna Flosmanová, 105. František Burda (1. místo v bronzové skupině), 122. Tomáš Peterka a 146. Matyáš Dymák.

 

 


Byl jsem zklamaný, že jsem se nedostal ani do stříbrné skupiny, ale nakonec jsem rád za vítězství v té bronzové. Bednu jsem tak nakonec vybojoval a dostal pohár za 1. místo. Celkově jsem skončil 105. ze 156 startujících. Nikdo mladší přede mnou nebyl. Děkuji všem, kdo mi drželi palce,“ uvedl Franta Burda.
 
Polovina týmu se v neděli vrátila zpět do ČR a druhá polovina zamířila na další závody na Gardu, kde se v závěru příštího týdne pojede Halloween Cup.
 
Kompletní výsledky mistrovství Evropy:
https://2020europeans.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall


 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Do předposledního závodu letošní série 29er Eurocup v Hyeres se přihlásily pouze dvě české pos...

Od čtvrtka 8. 10. do úterý 13. 10. se v polském Gdaňsku konalo mistrovství Evropy třídy Laser ...

Ve čtvrtek 8. 10. začalo v polském Gdaňsku mistrovství Evropy třídy Laser Standard a Radial. J...

Mistrovství Evropy olympijských tříd 49er, 49erFX a Nacra 17se konalo od 29. 9. do 4. 10. netr...

McDONALDS Mistrovství České republiky třídy Optimist se odjelo na Lipně od 25. do 28. září. Po...

Zobrazit všechny články


nahoru