Mistrovství ČR v ORC a Jabuka

Eva Skořepová | 19.11.2018

Mistrovství ČR v ORC se konalo od neděle 4. do neděle 11. listopadu v Chorvatsku, konkrétně v ACI Marině Vodice. Pořadatelem závodu byl Colins Yacht Club ve spolupráci s Českým svazem jachtingu.



 

 
ORC handicap je jedním z nejpoužívanějších handicapových systémů, který umožňuje závodit dohromady různým typům plachetnic. Do závodu se přihlásilo 10 posádek s plachetnicemi o délce od 32 do 55 stop. V neděli ve Vodici poprchávalo a tak posádky využily čas k přípravě lodí a registraci. Pondělí bylo pravým opakem neděle – svítilo sluníčko a foukalo silné jugo o síle 20 uzlů, nic tedy nebránilo, aby po slavnostním zahájení tým rozhodčích pod vedením zkušeného chorvatského mezinárodního rozhodčího Denise Marinova odstartoval jednu hodinu po poledni úvodní rozjížďku letošního mistrovství. V této rozjížďce dojel do cíle první Farr 40 TOTO TRAVEL vedený kapitánem Pavlem Sehnalem z SPG EXTREME SAILING TEAMU, následovaný plachetnicí Grand Soleil 50 ZLATAN týmu PRAGUEWEEKENDS kormidlovaný Vladimírem Szabem a s odstupem 7 minut dovedl do cíle plachetnici Italia 9.98 GIULIA kapitán Johan Hirnšal. V průběhu této rozjížďky vítr zesílil, přičemž nárazy větru byly přes 25 uzlů, a tak rozhodčí rozhodli, že v pondělí další rozjížďka již nebude startována. Drama proběhlo na plachetnici PAGNOTTA, kde se musel odřezávat spinakr, který se následně roztrhal. Všichni však byli zvědaví, jaké budou mezivýsledky po přepočtu handicapu. V první rozjížďce zvítězila plachetnice ZLATAN, která předjela GIULII o 15 sekund.
 

 

Posádku SPG tvořili kapitán a kormidelník Pavel Sehnal, taktik a trimer hlavní plachty Michael Maier, trimeři kosatky a spinakru Martin Pospíšil a Jakub Havelka, mastman zodpovědný za vytažení a prvotní trimování spinakru Karel Kuthan, bowman obsluhující přední plachty Jakub Jírovec a na piáně ovládala výtahy Markéta Schwarzová. 

 

 


V úterý bylo opět slunečno a větrno a podařilo se odstartovat tři dvoukolové rozjížďky, ve kterých dominovala GIULIA, a nenechala tak nikoho na pochybách, že stříbrná medaile z evropského šampionátu jim po právu patří. O druhé, respektive třetí místo bojovaly plachetnice TOTO TRAVEL a ZLATAN. ZLATAN v úterý po přepočtu handicapu dvakrát TOTO TRAVEL předjel, jedno druhé místo si připsala plachetnice TOTO TRAVEL. Výborně jezdil také kapitán Pavel Bělehrad s plachetnicí Salona 38.
 
Středeční ráno bylo zatažené, nicméně jugo opět foukalo, a tak byla odstartována navigační rozjížďka, která měřila slušných 25 námořních mil. První protnula pomyslnou cílovou pásku plachetnice TOTO po necelých třech a půl hodinách. Po přepočtu však opět zvítězila GIULIA.

 

 

Posádku GIULIE tvořili Johan Hirnšal, Rudolf Vřešťál, Josef Neuwirth, Milan Ptáčník, Jan Dvořák, Pavel Hirnšal a Tomáš Zima.

 

 

Na čtvrteční den plánovala závodní komise 2 okruhové rozjížďky, nicméně předpověď nevěštila nic dobrého. Start byl zpočátku odložen a poté se celé závodní pole vydalo před Tribunj a rozhodčí začali stavět trať. Foukal příjemný mistral o síle až 12 uzlů. Na startovní čáře bylo těsno a nervozita byla znát. Plachetnice GIULIA a TOTO předčasně přejely startovní čáru a musely se vrátit. Dvě rozjížďky opět s přehledem vyhrál tým GIULIA, a pojistil si tak český titul. Velmi slušnou formu předvedl tým SPG EXTREME SAILING TEAM, který dokázal dvakrát obsadit druhé místo. Nedařilo se však týmu PRAGUEWEEKENDS, který si připsal jedno čtvrté místo a v závěrečné rozjížďce obsadil místo třetí. Po sedmi odjetých rozjížďkách tak byl ve vedení tým GIULIA, následovaný týmem PRAGUEWEEKENDS na shodu bodů s týmem SPG.
 

 

Jabuka

 

Poslední rozjížďkou šampionátu jenavigační rozjížďka – závod Jabuka, který je dlouhý 110 námořních mil. Závodní trať vede z města Vodice podél majáku Komorica k ostrovu Jabuka, odtud se trať závodu vrací zpět kolem majáku Blitvica do cíle závodu, který je v marině Vodice.Regata Jabuka pojmenovaná podle skály čnící téměř uprostřed Jadranu vzbuzuje u mnohých jachtařů zasloužený respekt. Její délka, náročnost, často spojená se silným větrem, jako i noční start za účasti více než 100 lodí rozličného kalibru je vyčerpávajícím, ale nezapomenutelným zážitkem. Letos byl závod odstartován v pátek ve 22:00 a na start se postavilo rekordních 112 plachetnicvčetně 30 českých a slovenských posádekod velikosti Seascape 27 až po závodní šedesátistopé speciály. Předpověď byla nejdřív vcelku optimistická a slibující relativně poklidný, ale přece jenom zábavný jachting. Čím více se ale přibližoval start a nad Jadranem se roztahovala tlaková výše, přestával se hýbat i vzduch. Na startu ještě foukalo kolem 6 uzlů, k prvnímu otočnému bodu na ostrově Komorica bylo už ale potřebné vítr doslova hledat. Pak následovalo i hledání nejlepší trasy na Jabuku, přičemž ta nejkratší opět nebyla tou nejrychlejší možností. Podle předpovědi i místních zkušeností bylo nejlepší zvolit trasu při rogoznickém břehu a někde mezi Šoltou a Visem to začít stáčet k Jabuce. Zprvu tato taktika nesla ovoce, nad ránem ale místo slibovaných 15 uzlů foukalo pořád jenom sem tam a ne zrovna jednoznačným směrem, dopředu se tak vytáhly i lodě, které na to šly trochu jinou taktikou. Zpátky už ale naštěstí zóny úplně bez větru vystřídal alespoň šestiuzlový zadobočák, po otočení Blitvenice dokonce anemometr „vyletěl“ i přes 10 uzlů. Vítězné lodě tak ještě stihly dojet před uplynutím 24 hodin od startu.

 

 


 
Pavel Sehnal se svou posádkou SPG dokončil v sobotu ve 21:58, to znamená po necelých 24 hodinách na moři, na vynikajícím čtvrtém místě!Zároveň vyhráli skupinu 7. „Byl to výsledek našeho týmu SPG z říše snů, kdy jsme s lodí dlouhou jen 40 stop Farr 40 bojovali o bednu se speciály dlouhými 50 až 60 stop. Štěstí bylo v průběhu závodu vrtkavé a jednu chvíli to vypadalo skoro na první loď při objezdu Jabuky. Pak následoval parking v protiproudu a slábnoucím větru na dohled od Jabuky, kdy nás předjížděla jedna obří loď za druhou a propadali jsme beznaději. Nakonec se přece jen trochu rozfoukalo i nám a Jabuku jsme otočili na 12. místě. V závěrečném sprintu od Jabuky s genakrem 180 m2 jsme se 4 střídajícími trimery proletěli středem mezi favority na 4. místo k otočnému majáku Blitvenica a bramboru uhájili i v závěrečném křižování do cíle. Heslo dne bylo ‚rychlost‘, heslo noci ‚speed‘. Naše posádka byla prostě skvělá,”komentuje závod kapitán Pavel Sehnal. „Před námi zůstala jen tři super závodní monstra – zvítězila slovinská loď Volvo 60 CLEAN SPORT ONE, druhá dojelaněkolikanásobná vítězka Jabuky chorvatská loď MOLO LONGO a třetí skončila slovinská TP52 GENERELI. Byly to lodě, které by na nás měly najet několik hodin, nás však od nich dělilo jen několik desítek minut,” nadšeně dodává. 
 
GIULIA Johana Hirnšala protnula cílovou čáru o hodinu a půl později než SPG na 14. místě a tým věděl, že bude co slavit – takto skvělý čas vypadal velmi dobře ve srovnání s ostatními loděmi. Na výsledky si závodníci museli počkat až do neděle, neboť další lodě stále dokončovaly. Ve dvanáct hodin bylo jasné, že GIULIA vyhrála ORC B handicap na Jabuce, a stala se tak zároveň mistrem ČR v ORC. V redukovaném pořadí MČR po přepočtu pro ORC na druhém místě dokončila Jabuku plachetnice Salona 38 Pavla Bělehrada na třetím místě to pak byla loď SULTAN Michala Horkého. Mistry ČR ORC se tedy stala posádka lodi GIULIA Johan Hirnšala, druhé místo obsadil tým SPG Pavla Sehnala a bronzové medaile si odváží tým PRAGUEWEEKENDS Vladimíra Szabo.
 
„Převozní posádka z Malty do Šibeniku při jízdě ve větru přes třicet uzlů zlomila na GIULII spinakrový peň. Poté se museli na pár dní schovat v přístavu Bari. Závody v Chorvatsku se zdály být ohroženy. Velkým štěstím bylo, že nám pomohl Ondra Uher, který měl v Compotechu ještě jeden peň už vyrobený na skladě. Velmi rychle nám ho dovezl a my po nočním převrtávání koncovek, jsme mohli nastoupit do závodu. Musím uznat, že ten stres za to stál a my si v závěru odvážíme tituly mistrů Chorvatska v ORC, mistrů ČR v ORC a v neposlední řadě vítězství v ORC B z Jabuku. Nutno podotknout, že zde byl vítězem každý, kdo protrpěl slabý vítr až do konce,“ popsal Johan Hirnšal.
 

 

SABRE Mira Jakubčíka za Jabukou


Na Jabuce ovšem startovaly další české lodě, které se neúčastnily MČR ORC a zaznamenaly skvělé výsledky – zejména Miro Jakubčík a jeho Marina 36 SABRE vyhrála skupinu 9, skupinu 10 vyhrál tým BOHEMIA PRAHA DEBRA Pavla Štolby s Milanem Koláčkem na palubě.
Text Václav Brabec, Michal Anděl a Eva Skořepová
 
 

Medailové výsledky českých a slovenských lodí na Jabuce:


4. místo celkově, 1. místo skupina 7 a 7. místo ORC A Farr 40 TOTO TRAVEL (SPG) Pavel Sehnal
14. místo celkově a 1. místo skupina 9 Marina 36 SABRE Miro Jakubčík
15. místo celkově a 1. místo skupina 10 Beneteau Figaro II BOHEMIA PRAHA DEBRA Pavel Štolba
18. místo celkově, 3. místo skupina 10 a 1. místo ORC B Italia 9.98 GIULIA Johan Hirnšal
30. místo celkově a 3. místo skupina 4 LUCIA X Milan Fabian (Slovensko)
40. místo celkově a 3. místo skupina 9 Elan 350 PAPA Pavel Mikulaštík
41. místo celkově a 3. místo skupina 5 Grand Soleil 50 ZLATAN Vladimír Szabo
45. místo celkově a 3. místo kategorie First 45 URANIA Jan Dvořák
 
Cekové výsledky Jabuky zde.
 
 
Cekové výsledky MČR ORC zde.
 

 

Starší články z kategorie Závody

V sobotu 10. 11. v odpoledních hodinách proběhlo v YC CERE vyhlášení Poháru ALT Q a Českého po...

Poslední jachtařský závod této sezony dětské lodní třídy Optimist se v Praze jel v YC CERE od ...

Rozhovor, který vyšel v časopise YACHT 11/2018.

V Praze na Vltavě v YC CERE se od pátku do neděle (26.–28. 10.) konalo mistrovství České repub...

Poprvé v padesátileté historii v současnosti největší středomořské regaty Rolex Middle Sea Rac...

Zobrazit všechny články


nahoru