M.B.KERAMIKA PÁLAVSKÁ REGATA 2019

Eva Skořepová | 06.05.2019

Ala yetti pálavská – Mezinárodní závod a závod Poháru ČR 2019

 


Nové Mlýny – Pavlov, YC Dyje, 3.-5. května 2019, 


Lodní třídy: Finn, Laser Standard, Evropa a Laser Radial

 




Čím byla letošní Pálavská charakteristická? Určitě počasím. Zatímco v předchozích letech byly koloritem regaty teploty sahající k 30°C, letos to byla pravá mikulášská Pálavská. A to hlavně poslední den závodu, kdy byly teploty hluboko pod 10°C, k tomu Uhlířovský severní vítr doprovázený vytrvalým deštěm. Pátek i sobota byly ještě relativně dobré. Ale i přes toto zvláštní počasí byla regata jachtařsky i společenský vydařená. A nyní detailně:

 

Pod Pálavskými vrchy, na největší z novomlýnských nádrží, se první květnový prodloužený víkend uskutečnila tradiční Pálavská regata. Tato jarní regata patří mezi největší jachtařské závody okruhových plachetnic u nás. Letos byla součástí Poháru ČR pro jednoposádkové třídy: olympijské třídy Laser Standard, Laser Radial a Finn a u nás populární třídu Evropa. Bohužel rosničkami avizované zimní počasí negativně ovlivnilo letošní účast, která byla výrazně nižší než v předchozích letech. Konkrétně 99 závodníků ze čtyř evropských zemí – České republiky, Slovenské republiky, Rakouska a Itálie. Jednotlivé flotily lodí byly početně téměř vyrovnané: Finn a Evropa 26 lodí, Laser Radial 24 a Laser Standard 23.  

 

I když na první páteční den regaty nebyla úplně nejlepší předpověď, nakonec foukalo pěkně a odjely se hned 4 rozjížďky ve větru 4-8 m/s. V závěru dne byla zpestřením návštěva sličných Red Bull holek, která dodávala závodníkům křídla do dalších dnů jachtařských soubojů. Zato v sobotu od rána na hladinu Nových Mlýnů pod malebnou vinařskou vesnicí Pavlov vítr nefoukal, a proto se hrál fotbálek. Když už to vypadalo, že se začne večírkovat, začalo solidně foukat a v podvečer se odjely další dvě rozjížďky ve větru 2-6 m/s. Následoval společenský večer. Nejen pro závodníky, ale i celý doprovod byla připravena živá hudba v podobě skvělé kapely Dabljú, večeře, množství ovoce, pochutin a pití. V rámci večera proběhla i tombola s hodnotnými cenami milých sponzorů regaty a také se promítaly fotky z předchozích osmnácti ročníků Pálavské regaty. Společenský večer vedle závodníků a doprovodu navštívilo i množství nezávodících jachtařů, za což jsem velmi rád, protože ambicí Pálavské regaty není jen samotný jachtařský závod, ale i společné setkání a popovídání jachtařů všech generací, kteří mají tento sport rádi. 

 

 

 

 

Jak už bylo avizováno, v neděli byla řádná kosa a vítr 6 – 10 m/s. Odjely se tři závěrečné rozjížďky, takže se vypsaný počet podařilo 100% naplnit. A jelikož vedle zimy a větru i pršelo, poprvé v historii Pálavské se závěrečné slavnostní ukončení regaty neuskutečnilo na louce u hladiny, ale ve stanu.
Nejúspěšnějšími závodníky Pálavské regaty 2019 se stali: V lodní třídě Finn sbíral loňský vítěz a jeden z favoritů regaty Ruda Lidařík do výsledků hodně písmenek a otevřel tak cestu na stupně vítězů svým soupeřům. Nejlépe toho využili Jirka Hýža před Václavem Cintlem a Ladislavem Hyršem. Velmi kvalitní konkurence se sešla v olympijské třídě Laser Standard a králem letošní Pálavské se stal novopečený manžel a dvojnásobný olympijský účastník Viktor Teplý. Na stříbrný stupínek vystoupal Jakub Halouzka a na bronzový Štěpán Novotný. Evropářský triumf získal s velkým náskokem Štěpán Sivý, před matadorem třídy Markem Směšným a třetím Pavlem Bobkem. Zajímavou informací určitě je, že na Evropě poprvé závodila Markéta Audyová a zvítězila mezi ženami. Nejlepší trojici holek v lodní třídě Evropa vedle první Marky doplnily prezidentka třídy Petra Ondíková a Michaelou Bobkovou. Dále stojí za zmínku, že součástí evropářského závodního pole byli i tři sympatičtí Italové. V Radiálech byl po devíti rozjížďkách nejlepší dorostenec Andrew Lawson před skvěle jezdící Martinou Bezděkovou a veteránem Zdeňkem Chlupem. Tři nejlepší ženy doplnily druhá Klára Valdhansová a třetí taky Klára, tentokrát s příjmením Himmelová. V dorostenecké kategorii jsou jména tří nejlepších Andrew Lawson, Mikuláš Vaszi a Zdenek Alex Malina ze Slovenska. Vítězové regaty stoupali na stupně vítězů za famózních fanfár v podání správce klubu Mirka Kováře. 

 

 

 

 

Kladně byla hodnoceno zasílání SMS zpráv všem účastníkům, kteří o tuto službu projevili zájem, s důležitými informacemi týkající se průběhu a organizace závodu.  Domnívám se, že Pálavskou regatu 2019 lze hodnotit jako úspěšný závod. Osobně nejvíce kladně hodnotím fakt, že kvalitní jachtařská část byla doplněna o příjemný společenský večer a celá tato mozaika byla vyplněna velmi přátelským a lidsky hodnotným chováním závodníků a doprovodu. Za to osobně nejvíce děkuji a vážím si toho. Největší radost mám z toho, že si Pálavskou organizujeme sami sobě. Chci tím říci, že hodně z nás závodníků či rodičů pomáhají organizačně nebo finančně regatu zabezpečit. Letošní prim a velké poděkování patří Martinu Bezděkovi, jehož firma M.B.Keramika se stala již popáté za sebou největším sponzorem regaty, a proto považuji za správné, že se letošní tradiční jarní závod jmenuje M.B.Keramika Pálavská regata 2019. Velké poděkování patří Jihomoravskému kraji, který regatu dlouhodobě podporuje. Neméně velkou zásluhu na tom, že se letošní ročník uskutečnil, mají: Finař Ruda Lidařík, Laserista Karel Hrubý se svým otcem, tradičně Evropář David Lejhanec, David Štěpán z Brna, Emil Vaidiš, Jana Vehovská z Lanexu dovezla krásné ceny, stejně jako brněnská firma TPS Centrum a společnost Lenky Žůrkové prodávající oblečení značky GUL. Hodnotné ceny darovala i firma Romana Teplého Devoti Sailing.  V pátek nechyběly ani holky RedBullky rozdávající energii účastníkům.

 

A samozřejmě děkuji i pořadatelům: týmu tamějšího Jachtklubu Dyje Břeclav v čele s prezidentem klubu Jiřím Krabičkou, řediteli regaty Janku Chlupovi a jeho manželce Evě, hlavnímu rozhodčímu Ríšovi Kafkovi a jeho rozhodcovskému týmu. Protestní komisi vedl bezchybně Radim Vašík, dále děkuji staviteli tratě Tomáši Formánkovi, záchranářskému týmu Stani Hrdličky a mým kamarádům a Kačence za nezištnou pomoc na břehu i mimo něj.  V neposlední řadě je nutné ocenit všechny, kteří na regatu přijeli závodit, protože bez nich by důstojná regata neexistovala. Věřím a udělám vše co je v mých silách, abychom se na Nových Mlýnech rádi sešli i při Pálavské regatě 2020 a přidali další kapitolu do bohaté a krásné historie našeho společného kouzelného českého jachtingu.  Příští rok to bude dvacátý ročník a pořadatelským předsevzetím je účast minimálně 40 lodí v každé lodní třídě. Pomůžete s tímto cílem?

 

Přeji všem jachtařům krásnou sezónu 2019 a těším se na setkání u našich krásných rybníků a jezer v jachtařských klubech a klubovnách. 

Zdeněk Chlup

 

 

Foto Jana Vehovská

Přílohy ke stažení

  palavska_regata_2019_-....pdf (210K)

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

68 Optimistů a 10 lodí třídy 420 se v sobotu 4. 5. postavilo na start Českého poháru na Rozkoš...

HEBE SAILING TEAM se v zúčastnil již 45. ročníku závodu RegataDue Golfi,  v rámci přípravy na ...

Ledový dubnový víkend v Brně. 11 týmů na startu. Dramatické souboje do poslední rozjížďky. 23 ...

Samotný závod se uskutečnil ve dnech 13. - 15. 4. a zúčastnilo se ho celkem 128 posádek z jede...

Plánovaný závod CTL 191704 Cena Primátora - ZRUŠEN pro nepřízeň počasí

Zobrazit všechny články


nahoru