Lipno plné olympijských plachet

Eva Skořepová | 06.09.2021

Lipenská přehrada, konkrétně Jachetní klub Černá v Pošumaví, hostil od čtvrtka 2. září do neděle 5. září 102 juniorských jachtařů olympijských lodních tříd 49er a 49erFX, kteří zde bojovali o tituly mistrů Evropy.




Do Černé v Pošumaví se jachtaři z 18 států světa začali sjíždět už s týdenním předstihem, aby si vyzkoušeli specifika místního revíru. „Od pondělí 30. září jsme hostili tréninkovou kliniku pro závodníky pod vedením zkušených trenérů. Lipno ukázalo snad všechny své tváře,“ hodnotila průběh Dominika Vaďurová, manažerka závodu.


Ve středu probíhaly poslední přípravy na závod, registrace a v devatenáct hodin byl závod oficiálně zahájen místopředsedkyní Jachetního klubu Černá v Pošumaví Evou Manochovou Maruškovou.

 


Na čtvrtek tým rozhodčích pod vedením mezinárodní rozhodčí Corinne Aubert z Francie naplánoval 4 rozjížďky, vzhledem k nepředvídatelné prognóze na nadcházející dny. Ve dvanáct hodin se opravdu startovalo do větru 6-10 uzlů. „První den jsme měly výsledky jako na houpačce. Hned v první rozjížďce nám vyšel start, vyjely jsme na správné křídlo a dá se říct, že stylem start-cíl jsme rozjížďku vyhrály. Druhá a třetí jízda nám nevyšla. Úspěch se nám, ale podařilo zopakovat v poslední rozjížďce, kde jsme dokončily druhé,“ shrnuly podmínky prvního závodního dne Sára Tkadlecová a Anna Justová.

 


Páteční ráno zahájili závodníci společnou jógou na slavné pláži Windy Point, kde závod mohla sledovat po celý týden i široká veřejnost. Ačkoliv předpověď nebyla slibná na vodě se objevily první poryvy severního větru a závodníci tak opět vyrazili na oba závodní okruhy. „Páteční podmínky nebyly jednoduché. Vítr byl stabilní, ale často měnil intenzitu. Museli jsme být neustále ve střehu,“ vysvětloval český reprezentant Jaroslav Čermák. Do čela závodu se dostal bezkonkurenční uruguayský tým Umpierre-Diz v lodní třídě 49er a v lodní třídě 49er FX, což je dámský olympijský skiff, byly konzistentní norky Andersen-Edland, které si udržovaly pohodlný náskok před ostatními závodníky i ve zbytku závodu.

 


Mlha se jen pomalu rozpouštěla v sobotu nad Lipenskou přehradou. „Pro závodníky se nám podařilo připravit, hlavně díky partnerům závodu, perfektní doprovodný program. Ochutnávali jsme tak müsli s Mixitem, zaplétali lana s Lanexem, nebo se závodníci proháněli na paddleboardu od společnosti KWS,“ dodává Radim Vašík, předseda Českého svazu jachtingu. Odpoledne opět zafoukalo a rozhodčí tak odstartovali další dvě rozjížďky ve středním větru.


Závěrečný závodní den – neděle, opět začal vyvěšením vlajky odkladu. Těsně po druhé hodině se, ale znovu startovalo a barevné plachty 49erů tak rozzářily vodní hladinu. Dvě rozjížďky pro lodní třídu 49erFX a jedna pro lodní třídu 49er uzavřely celkové hodnocení juniorského evropského šampionátu. V osmnáct hodin byl závod po zaznění státních hymen vítězů, ocenění vítězných posádek trofejemi a dárky od společnosti DEK Stavebniny, slavnostně ukončen.

 

 

A jak hodnotí Sára Tkadlecová svůj první závod na 49erFX, v němž se přesunula z kosatky na kormidlo? „Obě s Aničkou hodnotíme závod pozitivně. Nejen první a druhé místo z prvního dne, ale postupně jsme se zlepšovaly a sehrávaly, lépe jsme startovaly. Máme toho spolu naježděno zatím strašně málo a je to pro nás velká změna – já z kosatky na kormidlo a Anička z kormidla na kosatku,“ uvedla. „Závod se velmi povedl, podařilo se odjet 11 z 12 naplánovaných rozjížděk. Nejvíc foukalo první den – kolem 9 uzlů (cca 5 m/s), jinak 5–6 uzlů. Pro všechny naše mužské posádky to byl úplně první závod na 49eru, bratři Nevelöšové na 49erFX zajeli pěkné rozjížďky, ale i pro ně stejně jako pro obě posádky 49eru byl závod zejména o sbírání zkušeností a zjištění, na čem mají především pracovat. Mají strašně málo dní na vodě v této třídě (lodě si pořídili teprve letos na jaře, předtím závodili na menších 29erech), a tak je pro ně úspěch, že se dokázali ostatních držet a závodit s nimi. Byl to opravdu skvěle zorganizovaný závod, všem zahraničním účastníkům se na Lipně líbilo, všichni jsme ocenili bohatý doprovodný program včetně školy zaplétání lan s Lanexem, společné večeře i party na Windy Pointu,“ zhodnotila Sára, která až dosud tvořila posádku s kormidelnicí Dominikou Vaďurovou. Ke kvalifikaci na olympiádu v Tokiu jim chyběl jen kousíček.

 

A co plánuje dál? „Bylo by skvělé, kdybychom všichni mohli trénovat spolu, ale všichni máme nyní na programu školu. Anička Justová se dostala na fyzioterapii na 2. lékařskou fakultu UK do Prahy, takže to je teď její priorita. Já mám ve škole individuální plán, tak mám více času. Budu se snažit najít parťačku, se kterou bych mohla pokračovat v olympijské kampani. A pak uvidíme,“ zamýšlí Sára.

 

Závod proběhl pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje pana Martina Kuby a za finanční podpory Národní sportovní agentury a Jihočeského kraje. Velký dík, také patří partnerům (DEK Stavebniny, Lanex, Mix.it, KWS, Bohemia Apple, Lactalis, Hamé, Pivovar Cvikov, EURO, Letiště České Budějovice) bez nichž by závod nemohl proběhnout. V neposlední řadě patří nekončící poděkování všem podporovatelům, dobrovolníkům, rozhodčím a všem, kteří přispěli k úspěšné organizaci závodu.
Text Václav Brabec

 

Výsledky:

 

49er (mužský olympijský dvouposádkový skif)
1.     Hernan Umpierre – Fernando Diz (Uruguay)
2.     Adam Glogowski – Maciej Krusiec (Polsko)
3.     Mathias Berthet – Jostein Aker (Norsko)

 

49erFX (ženský olympijský dvouposádkový skif)
1.     Pia Dahl Andersen – Nora Edland (Norsko)
2.     Alice Moss – Edland Maren (Švédsko)
3.     Alicia Fras – Corentin Goulon (Francie)


Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/211322

 

 

Starší články z kategorie Závody

Závod probíhal v Terstském zálivu od 27. do 29. srpna 2021. A zúčastni...

Poslední srpnový týden se do Yacht Clubu Dyje Břeclav sjelo více než 220 mladých jachtařů ze č...

O víkendu 20. - 22. srpna 2021 se na jezeře Traunsee konalo Mistrovství Rakouska a zároveň poh...

První část mistrovství České republiky mládeže v jachtingu je úspěšně za námi. 101 účastníků v...

Od 14. 8. 2021 do 21. 8. 2021 se konalo letní soustředění mládeže v YCR Jachting Roudnice nad ...

Zobrazit všechny články


nahoru