Juniorské mistrovství světa nové olympijské třídy iQFoil dává naději do budoucna

Eva Skořepová | 02.08.2021

První vrchol a velmi očekávaný závod je za námi. Historicky první mistrovství světa ve třídě iQFoil junior se odjelo poslední týden v červenci v Campione na jezeru Lago di Garda. Perfektní podmínky a nová atraktivní třída přilákala na start 270 závodníků z celého světa. iQFoil je nová olympijská třída pro roky 2024 a 2028.


 

„Naši mladí nadějní junioři začali s tréninkem na foilech již loni, ale teprve letos jsme se dostali k iQFoil materiálu a mohli ladit a trénovat na tento závod. Absolvovali jsme několik soustředění, převážně na Gardě, kde nám pomáhal bývalý mistr světa ve foilu Steve Allen a trojnásobný olympionik Luka Mratovič,“ vysvětluje trenér našich mladých windsurfařů Milan Hájek.

 

Závody v iQFoilu juniorů se jedou v Course Racingu, Sprint Slalomu a Long Distance. Na závěr jede 12 nejlepších medailovou rozjížďku. Chlapci a dívky jsou rozděleni do kategorií U17 a U19. Ve všech čtyřech kategoriích jsme měli své zástupce.

 

 

„První dny nenaskočil odpolední vítr a nepodařilo se odjet dostatečný počet rozjížděk, tak se začalo jezdit i na ranní vítr. Typický den byl 5:30 budíček, v 6 odjezd do Campione, v 8 start první rozjížďky a pak celý den na vodě. Zpět se závodníci dostávali okolo osmé večer. Docela náročný týden pro všechny zúčastněné. Vítr foukal dopoledne okolo 8–10 m/s, odpoledne byl slabší do 5 m/s. Po týdenním závodění, 10 kurzech a 4 slalomech se měla jet medailová rozjížďka. Bohužel, poslední den závodu vítr odpoledne již nenaskočil, a tak platily celkové výsledky,“ popsal průběh závodu Milan.

 

 

Naši se v této nabité konkurenci neztratili. Naopak. Ve všech kategoriích bojovali se staršími soupeři a vedli si skvěle.

 

„V U17 zajely všechny naše dívky fantasticky. Na 6. místě dojela Nela Sadílková, 11. skončila Kristýna Chalupníková. Obě by postoupily do medailové rozjížďky s velkou šancí se poprat o medaile. Za nimi pak následovala na 15. místě Nicola Říčanová a na 17. Alex Lojínová (nejmladší teprve 13letá závodnice).

 

V U17 chlapci si medailovou rozjížďku 12. místem vybojoval náš nejlepší juniorský windsurfař David Drda. Tibor Nevelöš skončil na 29. místě a Radim Hasman byl 45.

 

 

 

V silné kategorii U19 dívky zajela fantastické 6. místo Barbora Švíková a s 12. místem se do medailové rozjížďky probojovala Kristýna Piňosová. Hned za ní na 13. místě skončila Kateřina Altmannová.

 

V nejsilnější kategorii U19 chlapci se bohužel našim klukům už tolik nevedlo. Adam Nevelöš nakonec dojel na 86. místě (28. v silver fleet) a na 97. místě (39. v silver fleet) Jan Kuchař.

 

Škoda, že se neodjela medailová rozjížďka. Naši závodníci a závodnice v ní měli velkou šanci. Výkon šel nahoru a nervozita stranou. Uvidíme příští rok na mistrovství světa na švýcarském horském jezeře Silvaplana. Většina našich zůstává ve stejné kategorii, a tak by měla zúročit již nabyté zkušenosti z letošní sezony. Na závěr chceme poděkovat ČSJ za velkou podporu týmy a nákup potřebného materiálu,“ zhodnotil Milan Hájek.

 

Český juniorský windsurfer tým má teď pár dní volna a pak se hned přesouvá na ME ve třídě Techno 293 do Tallinnu a vzápětí pak zpět na iQFoil na ME, které se jede na Bolu v Chorvatsku. Sezonu zakončuje v říjnu opět na Gardě mistrovstvím světa ve třídě Techno 293, kde znovu není bez šance na úspěch.

 

Výsledky: https://iqfoilyouthjuniorclass.org/worlds2021/#

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Karel Lavický dnes naposledy v životě závodil na prkně třídy RS:X. Na příští olympiádě tuto tř...

Po včerejším volném dnu, kdy si Karel Lavický mohl trochu odpočinout, na něj dnes čekaly další...

Dnes se v jachtařském olympijském středisku Enoshima závodilo ve větru o síle 10–15 uzlů (5–8 ...

Ano, zdá se to být neskutečné, ale v Polsku je tomu opravdu tak, a to se závod odjel ve všední...

Karel Lavický má za sebou první závodní den, po třech rozjížďkách je třiadvacátý.

Zobrazit všechny články


nahoru