I Češi zanechali stopu na mistrovství Evropy třídy Optimist

Eva Skořepová | 23.07.2023

Vedro, většinou slabý vítr, delfíni, sedm dětí, jeden trenér a team leader, deset rozjížděk a česká vlajka na pódiu, tak by se dalo stručně charakterizovat mistrovství Evropy třídy Optimist, které skončilo v pátek 21. 7. v řecké Soluni.



 

Český tým ve složení Roxie Berta Bartušková (ČYK), Liliana Dymáková (YC Vysoké Mýto), Emma Mahr (YC Velké Dářko), Tomáš Grodl (YC Velké Dářko), David Hrubý (YC Nechranice), Vladimír Kováč (JK Prostějov) a Václav Zákoucký (ČYK) spolu s trenérem Jakubem Halouzkou a team leaderkou Evou Skořepovou si užili dva týdny slunce a vedra. Teploty kolem 40 stupňů ve dne a 30 stupňů v noci provázely jak první tréninkový týden, tak druhý závodní.

 


 
Vyplouvalo se z mariny místního jachtklubu, a tak osvěžení skýtalo především koupání z lodí na moři, které si ale děti o to víc užily. Během tréninku i při závodě je občas doprovázeli i delfíni.

 


 
„Na závod jsme se připravovali tréninkovými rozjížďkami s kvalitními týmy. Například s Američany, Turky nebo Poláky. Nejlépe si v náročných podmínkách a konkurenci 166 závodníků vedl Vláďa, který měl i šanci se dostat do zlaté skupiny, ale nakonec se probojoval do stříbrné. Ostatní chlapci skončili v bronzové. Dívky zůstaly po kvalifikační části závodu ve stříbrné. Na rozdíl od mistrovství světa zde holky jezdily samostatně ve dvou skupinách. Největší problémy dělaly našim závodníkům starty. Prosadit se na čáře s nejlepšími závodníky nejen z Evropy bylo velice náročné. Také musíme ještě hodně zapracovat na aktivitě na lodi ve slabém větru. Zatím jsou v těchto podmínkách naše děti často příliš pasivní,“ hodnotil trenér Jakub Halouzka.
 


Závěr závodu se povedl zejména Tomáši Grodlovi, který v bronzové skupině vyhrál dvě rozjížďky a posunul se na bronzovou příčku ve skupině. Díky němu tak všichni účastníci ze 47 zemí na závěrečném slavnostním ceremoniálu viděli českou vlajku na stupních vítězů.

 


 
Tituly si odvezli domácí závodník Iason Panagopoulos před dvěma Španěly Nikkem Palouem Espinarem a Mateem Carbonellem Montem a Italka Maria Luisa Silvestri, kterou na třetí příčce na stupních vítězů doplnila její krajanka Gaia Zinali. Stříbro patří Američance Anně Ulmer. Bronzovou evropskou medaili a čtvrté místo celkově získala nám dobře známá Ukrajinka Olha Lubianska, která vloni vyhrála mistrovství ČR. Hodnocení národů ovládli Italové.
 
Tradiční výměna triček mezi závodníky ze všech koutů světa byla úspěšná a český tým si odváží „trofeje“ mimo jiné z Thajska, Izraele nebo Peru.

 


 
Děkujeme partnerovi týmu, firmě Mercedes Moravia!
 
Více o závodě a kompletní výsledky: https://2023europeans.optiworld.org/en/default/races/race

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Od 12. do 19. 7. proběhlo v Gdyni juniorské mistrovství Evropy olympijské třídy ILCA 6. Mezi v...

První kvalifikace pro olympijské hry v Paříži 2024 se nezadržitelně blíží. A naše početná výpr...

Český tým ve složení Roxie Berta Bartušková, Liliana Dymáková, Emma Mahr, Tomáš Grodl, David H...

Sestry Křenkovy vybojovaly na mistrovství Evropy třídy RS Feva, které se konalo v Balatonfüred...

Včera v Dziwnowě skončilo mistrovství světa juniorů do 18 let v olympijské třídě ILCA 6. Český...

Zobrazit všechny články


nahoru