„Fotbalové“ mistrovství světa v jachtingu zahájeno – nadšený český tým nebude chybět!

Eva Skořepová | 10.11.2023

Včera večer proběhlo slavnostní zahájení a losování prvního kola finále „fotbalového“ mistrovství světa v jachtingu – SSL Gold Cupu. Dnes se představí prvních 16 týmů, které budou příští čtyři dny závodit ve čtyřech skupinách po čtyřech.



 
Český tým byl vylosován do čtvrté skupiny – jeho soupeři budou Litva, Jižní Afrika a Omán. Češi začnou závodit ve 14 hodin. „Na dnešní závodění by mělo foukat a na předpovědi jsou také velké vlny. Závodit se bude blízko břehu, uvidíme, jak bude vítr silný. Na volném moři by měl být silný, u břehu ale slabší. Naše strategie je jednoduchá – co nejrychleji jet, nepouštět se do soubojů loď proti lodi. Navíc je zde kladen velký důraz na to, aby se lodě nerozbily. Takže jakmile se bude blížit soupeř, který nemá právo plavby, je nutné včas hlásit protest,“ vysvětlil trenér týmu David Křížek.
 
Živý přenos můžete sledovat na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=B17SYm2RFnM


 
Češi stejně jako všechny ostatní týmy do závodu nastoupí bez tréninku. Do Las Palmas na Kanárské ostrovy přiletěli sice už před několika dny, na vodu se ale nedostali. Na programu bylo focení, zkoušení dresů… Ostatní týmy na tom byly podobně. Vody Atlantiku si před závodem nikdo nevyzkoušel. Češi absolvovali poslední trénink na plachetnici SSL 47, na které se závod jede, v červnu ve Švýcarsku.
 


První finálové kolo:


 
Skupina 1

Peru
Bulharsko
Slovinsko
Tahiti


 
Skupina 2

Portugalsko
Chile
Kuba
Estonsko
 


Skupina 3

Ukrajina
Bermudy
Malajsie
Antigua


 
Skupina 4

Česká republika
Litva
Jižní Afrika
Omán
 
Z každé skupiny postoupí vždy dva první týmy do další kola.

 

 


 
A co řekl kapitán českého týmu na zahájení na otázku, kterého týmu se nejvíc bojí? „Hmm, nikoho! S naší skupinou jsme spokojeni, je to dobrá sestava týmů. Po kvalifikační sérii jsme si dokázali, že jsme schopni spolupracovat a vyzvat ostatní týmy, takže se cítíme sebevědomě."
 
 


Poprvé v historii se koná SSL Gold Cup, jachtařské klání ve stejném formátu jako fotbalové mistrovství světa. Slavnostní zahájení proběhlo v sále Real Clubu Náutico de Gran Canaria.

 

 

 

Ředitel závodu Paul Hutton-Ashkenny zahájil ceremoniál těmito slovy: „Před šesti lety na Bahamách byl představen koncept SSL Gold Cupu po vzoru mistrovství světa ve fotbale, jachtařského závodu, v němž se utká národ proti národu, s jachtařskými legendami v týmech, na velké kýlové plachetnici. Nyní zde můžeme přivítat 40 zemí z celého světa a máme zde čtyři plachetnice SSL47 kotvící na konci mariny. Las Palmas je skvělou destinací pro jachting, je zde příjemné klima a vane zde čerstvý vítr. Máme před sebou 24 dní skvělého jachtingu, než budeme znát mistra světa. To ale nebude konec příběhu SSL Gold Cup, ale nový začátek. Závodit se bude stejně jako ve fotbale neustále. Toto je první ročník šampionátu a my usilujeme o to, aby byl úspěšný – doufejme, že se stane akcí, kde se setkávají lidé z různých koutů světa, aby soutěžili a spojili svou lásku ke jachtingu a moři. Je to o kamarádství a sportovním chování, o respektu, disciplíně, toleranci a snaze něčeho dosáhnout. Je to také o reprezentaci všech zemí prostřednictvím týmové práce.“
 

 


Kdo je v českém týmu?


Český tým tvoří pouze dva profesionální jachtaři, ostatní jsou amatérští sportovci – obchodní ředitel pro kardiometabolická a endokrynologická léčiva v Merck Group, vedoucí technolog z Orlenu, provozní a spolumajitel minipivovaru Most, údržbář a opravář lodí, kurýr z Košíku, finanční a provozní ředitel Newton University Group, místopředseda Českého svazu jachtingu, designér nebo student – to ale neznamená, že by to nebyli skvělí a ostřílení jachtaři. A do týmu si navíc přizvali výborného zkušeného trenéra Davida Křížka.
 
Každý je jiný, každý má jiné jachtařské zkušenosti z námořních i okruhových lodí. Jen jeden z nich závodil pod olympijskými kruhy, další se kvalifikaci na olympiádu pokoušeli. Na moři mají většinou upluto mnoho mil. Dohromady tvoří tým, který může jen překvapit!
 


Složení českého týmu, který bude závodit v prvním kole na Kanárských ostrovech:


kapitán a kormidelník: Ondřej Teplý
taktik: Martin Trčka
v dalších pozicích: Tomáš Vika, Štěpán Novotný, Jan Daněk, Vojtěch Lambl, Jakub Dobrý, David Kovařík, Michaela Mertlová, Ondřej Vachel
trenér: David Křížek
 
Více informací:
https://goldcup.starsailors.com

https://www.facebook.com/SSLGoldCup

https://www.youtube.com/c/Starsailors

https://www.instagram.com/sslgoldcup/

 
Fotogalerie:
https://starsailors.photoshelter.com

 
Tracking rozjížděk:
https://goldcup.starsailors.com/tracking/

 
Videa:
Live Day1: https://www.youtube.com/watch?v=B17SYm2RFnM

https://www.youtube.com/c/Starsailors

https://goldcup.starsailors.com/video/

https://www.instagram.com/sslteamczechrepublic/


 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Již 37. ročník ankety Jachtař roku je tady. Termín vyhlášení jsme z důvodu programu naši repre...

Kristýna Piňosová z RODOP Junior iQFoil Teamu má další medaili! Tentokrát je to bronz, který n...

  Osm českých posádek se zúčastnilo finálového Eurocupu třídy 29er na Gardě, který se ...

13 českých juniorů začalo včera závodit ve španělském Cadizu, kde se koná mistrovství světa do...

Od poloviny září do poloviny října dosáhli naši jachtaři tyto významné výsledky a úspěchy, kte...

Zobrazit všechny články


nahoru