Dva Optimisti v top 10 na OptiOpening regatě v Portoroži

Eva Skořepová | 11.03.2022

Ve dnech 3.–6. března vyrazil reprezentační team SPS Optimist na trénink a přípravný závod do Portorože, kde se za měsíc pojede nominační závod na MS/ME 2022. 


 

První den tréninku proběhl za slabého větru. V pátek vítr zesílil a závodníci si vyzkoušeli i tréninkové rozjížďky se Slovinci a Švýcary. 
 
Víkendového závodu OptiOpening se účastnilo 156 závodníků z 8 zemí v hlavní kategorii a 28 rookies, začínajících a malých dětí, kteří měli jiný okruh. Kvůli extrémnímu větru se start sobotní první rozjížďky posunul o 2 hodiny a ve 13 hodin odstartovali závodníci do velmi silného větru, v nárazech až 30 uzlů. Našim se dařilo, hned 3 závodníci se po dvou rozjížďkách vešli do první desítky, v modré skupině Tomáš Peterka z ČYKu zajel fantastické rozjížďky 2,1 a průběžně byl na druhém místě a Jenda Valenta z YC CERE 4,3 a průběžně byl na děleném 6. místě. Ve žluté skupině Jirka Tomeš z JK Česká Lípa dojel 2,5 a byl po prvním dnu pátý. Jachtařské podmínky byly opravdu náročné, obě rozjížďky dokončilo pouze 84 ze 156 lodí na startu a ani jednu nedokončilo 47 lodí.
 


Do nedělní finálové série se do zlaté skupiny probojovalo všech 6 závodníků SPS. Opět za velmi silného větru (bóra) se odjely tři rozjížďky. Jirka Tomeš i přes smolné BFD (dojel sedmý) udržel krásné 5. místo, když všechny rozjížďky zajel do desítky. Jenda Valenta vybojoval díky vyváženým výsledkům skvělé 8. místo a Beáta Dokoupilová z Jachtklubu Brno také s vyváženými výsledky celkově 13. místo Tomáš Peterka kvůli dvěma nepovedeným finálovým rozjížďkám dokončil celkově na 16. místě, Lili Dymáková z YC Vysoké Mýto si ve finále polepšila o 11 míst na celkové 25. a Julie Čaganová z Jachtklubu Brno poskočila ve zlaté skupině na pěkné 39. místo.

 


 
Další dva čeští závodníci bojovali ve stříbrné skupině, a to Marie Halouzkouvá (MYK) na celkovém 107. místě (29. ve stříbrné) a Daniel Beroun (Jachtklub Brno) na 119. místě (41. ve stříbrné), když dojel jen jednu rozjížďku ze čtyř, zato krásnou šestku.
 


Díky tvrdým povětrnostním podmínkám byl závod velice fyzicky náročný, navíc se silnou konkurencí hlavně z řad Italů. Naši závodníci se konkurence ani větru nezalekli a byli schopní bojovat o přední místa. 

 

 

Více zde: http://www.klub-pirat.si/novice/opti-opening-2022-uspesno-zakljucena-prva-opti-opening-reg

 

V pondělí 7. 3. se většina našich závodníků přesunula na Gardu na Youth Centenary Regatu, která začala ve čtvrtek 10. 3.
 

Závod můžete sledovat zde: https://www.fragliavelariva.it/regate/2-youth-centenary-regatta/

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Od 2. do 9. března se ve Valencii konalo soustředění tříd ILCA 4 a ILCA 6. Zúčastnili se ho čl...

Do závodu OptiOrange, který se konal minulý víkend, bylo přihlášeno 485 závodníků z 20 zemí vč...

Český windsurfingový iQFoil tým pod vedením trenéra Milana Hájka absolvoval první letošní závo...

V El Balís se konal první letošní EuroCup třídy 29er. Na startu se sešlo 112 posádek.

Český iQFoil tým RD28 a SCM vyrazil v polovině února na několikatýdenní trénink do Cádizu spol...

Zobrazit všechny články


nahoru