Czech Junior Nationals zná své vítěze

Eva Skořepová | 01.09.2021

Poslední srpnový týden se do Yacht Clubu Dyje Břeclav sjelo více než 220 mladých jachtařů ze čtyř zemí. Děti a junioři na Nových Mlýnech bojovali o tituly mistrů ČR v lodních třídách ILCA 4, RS Feva a Optimist.


 
V první části závodily lodní třídy ILCA 4 a RS Feva (více zde). Ve středu 25. srpna začalo měření lodí třídy Optimist. Večer bylo všech 117 lodí řádně proměřeno a nachystáno na čtvrteční start. Závodníci byli rozděleni na čtyři skupiny, v kvalifikaci spolu závodily vždy dvě z nich najednou. Za větru o síle 3–5 m/s se podařilo uskutečnit celkem osm rozjížděk. Každý závodník tak měl zapsány čtyři výsledky, a mohl tak ten nejhorší škrtnout.

 

Vedoucí závodníci po prvním dnu
 
Vzhledem k tomu, že se druhý den závodu žádnou rozjížďku dojet nepodařilo, byly děti rozděleny na základě výsledků z prvního dne do zlaté a stříbrné skupiny. Ani sobota nepřinesla žádný vítr, závodilo se až v neděli 29. srpna hned od rána opět ve slabším proměnlivém větru 3–5 m/s. A za sedm hodin na vodě se podařilo uskutečnit v obou skupinách čtyři finálové jízdy.

 

 

Mistr ČR Jeremiáš Přikryl 
 
S náročnými podmínkami si nejlépe poradil Jeremiáš Přikryl z LS Kroměříž, který vybojoval titul mistra České republiky za rok 2021 ve třídě Optimist. Druhé místo získal Lukáš Kraus a třetí místo obsadil Jiří Tomeš, oba z JK Česká Lípa. Nejlepší dívkou je Beata Dokoupilová z Jachtklubu Brno, první mladší chlapec je Jiří Tomeš a první mladší dívka Tereza Chlumská z JK Staré Splavy.

 

 

Beata Doukoupilová a Jiří Tomeš
 
Hodnotné ceny pro vítěze – persenik na loď, ploutev a kormidlo, pínu nebo frklík věnovala firma Devoti Sailing, doplňky značky Gill firma Sailing Centrum a nechyběl ani Mixit.
 
Mezinárodní mistrovství ČR bylo pro děti a jejich doprovod vrcholnou jachtařskou událostí sezony 2021. Kromě hlavního sportovního zápolení byl pro ně i pro veřejnost, která trávila poslední prázdninové dny na jihu Moravy připraven bohatý doprovodný program.
 


Zatímco děti prováděly chemické pokusy pod vedením studentek z Fakulty chemické VUT v Brně, trenéři se zájmem poslouchali přednášku maltského trenéra Ivana Vasileva a reprezentační trenérky Nikol Staňkové o trimu a technice jízdy na plachetnici Optimist. Děti soutěžily v uzlování s výrobcem lan – firmou Lanex akaždý den se roztáčelo kolo štěstí, kde mohly vyhrát zajímavé dárky od partnerů závodu – Jihomoravského kraje, firem MARINE, BlueRent, Mixit, SAP nebo Walter.

 

 

Pro rozhodčí, média i partnery závodu byla k dispozici člun Marine 500 Family s motorem Tohatsu MFS60AW ETL, zapůjčená přímo od českého výrobce – firmy MARINE.
 
„Na mistrovství se podařilo odjet osm kvalitních rozjížděk. Mezi 117 závodníky jsme mohli přivítat i účastníky z Malty. Chtěla bych poděkovat Birzebbuga Sailing Clubu Freeport a trenérovi Ivanu Vasilevovi, že přijeli a zvedli tak úroveň naší nejvyšší soutěže! A také pogratulovat vítězi – Jeremiáši Přikrylovi, účastníkovi letošního mistrovství světa,“ uvedla reprezentační trenérka Nikol Staňková.
 

 


„Zároveň bych se také chtěla rozloučit s nejlepším závodníkem, jakého jsem dosud trénovala – s Lukášem Krausem, který se na mistrovství světa dostal do zlaté skupiny. Mistrovství ČR byla jeho poslední regata na Optimistu. Vybojoval zde stříbro! Zároveň zde závodil minulý víkend i ve třídě ILCA 4, kde skončil čtvrtý. Tím pro něj začíná nový jachtařský příběh a přeji mu mnoho nových zážitků na jeho další cestě jak ve třídě ILCA 4, tak 29er,“ uzavřela Nikol.
 
„Děkuji Českému svazu jachtingu a Nikol Staňkové, která nás pozvala na tuto skvělou akci. Našim dětem dala 8 rozjížděk, náročné podmínky a spoustu zábavy,“ chválil maltský trenér Ivan Vasilev.
 
Historicky první spojené mistrovství České republiky mládeže – Czech Juniors Nationals – je úspěšně za námi a už se těšíme na rok 2022, kdy se tento závod pojede na Nechranicích.
 
Výsledky:

 


Optimist celkově (117 lodí)
1. Jeremiáš Přikryl LS Kroměříž
2. Lukáš Kraus JK Česká Lípa
3. Jiří Tomeš JK Česká Lípa

 

 

 
Optimist starší žáci
1. Jeremiáš Přikryl LS Kroměříž
2. Lukáš Kraus JK Česká Lípa
3. Jan Kříž SK Štětí
 

 

Optimist mladší žáci
1. Jiří Tomeš JK Česká Lípa
2. Patrik Štafa Moravský Yacht Klub
3. František Burda JK Česká Lípa
 

 


Optimist starší dívky
1. Beata Dokoupilová Jachtklub Brno
2. Emily Fenech Malta
3. Ela Štolbová Český Yacht Klub

 

 

 
Optimist mladší dívky
1. Tereza Chlumská JK Staré Splavy
2. Liliana Dymáková YC Vysoké Mýto
3. Zuzana Cintlová JK Cheb
 
VÝSLEDKY: https://www.sailing.cz/vysledky/212199


FACEBOOK: https://www.facebook.com/cjnsailing


FOTOGALRIE: https://www.facebook.com/cjnsailing/photos/?ref=page_internal

 
 
Závod se konal pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha a za finanční podpory Jihomoravského kraje.

Děkujeme partnerům letošních Czech Junior Nationals: 


 

 
       
     
 
 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 20. - 22. srpna 2021 se na jezeře Traunsee konalo Mistrovství Rakouska a zároveň poh...

První část mistrovství České republiky mládeže v jachtingu je úspěšně za námi. 101 účastníků v...

Od 14. 8. 2021 do 21. 8. 2021 se konalo letní soustředění mládeže v YCR Jachting Roudnice nad ...

Česká posádka Josef Sivý/Dalibor Sivý skončila na šestém místě

Letos bojovalo na třech závodech ICZ RODOP české jachtařské ligy celkem 15 týmů z jachtklubů z...

Zobrazit všechny články


nahoru