Český tým do dalšího kola „fotbalového“ mistrovství světa v jachtingu nakonec nepostoupil

Eva Skořepová | 14.11.2023

SSL Gold Cup aneb „fotbalové“ mistrovství světa v jachtingu se jelo na Kanárských ostrovech v Las Palmas. Kvalifikovalo se na něj 40 nejlepších týmů z celého světa a mezi nimi i Česko. Závodit se začalo v pátek 10. 11.


 

 

V prvním kole se utkalo 16 týmů ve čtyřech skupinách po čtyřech. Od pátku do dneška se odjely 4 rozjížďky, každý den jedna. Za vítězství v rozjížďce bral tým 4 body, za poslední místo 1 bod. Pouze čtvrtá poslední rozjížďka byla za dvojnásobek bodů. 

 

 


 
Český tým jel skvěle, odevzdal maximum, bohužel chybělo trošičku štěstí. V první rozjížďce vypadla z lodi Michaela Mertlová právě ve chvíli, kdy byl tým ve vedení. Kapitán Ondřej Teplý musel otočit loď a vrátit se pro ni. Tým se tak propadl na poslední místo. Přesto se skvělou jízdou dokázal vytáhnout a v cíli byl druhý. Další dvě jízdy byly trochu slabší, nicméně naděje na postup stále žila. V poslední rozhodující rozjížďce tým velmi riskantně, ale skvěle odstartoval, první bójku točil na druhém místě těsně za vedoucím Ománem.

 

 

 

 

Na zadní vítr se Češi vyhoupli do vedení, které drželi i po celé další křižování proti větru. Bohužel manévry před návětrnou bójkou nevyšly podle představ a tým se propadl na 3. místo. Tak dojel i do cíle. To znamenalo, že se přímo kvalifikovaly Litva a Jihoafrická republika, které dokončily na prvních dvou místech. Český tým ještě čekal, zda nebude jedním ze šťastných postupujících ze 3. místa. To ale bohužel také nevyšlo.

 

 


 
Tým jezdil skvěle, výsledky úplně neodpovídají situaci,“ hodnotil trenér David Křížek. „Nedá se nic dělat, ale nejsme zklamaní, ukázali jsme, že jachtaři bez moře se ve světě neztratí. Už teď máme domluvené další tréninky a těšíme se na mistrovství Evropy, který se bude konat příští rok,“ dodal.

 

 

 

„Do poslední jízdy jsme šli z těžké pozice – abychom postoupili, museli jsme vyhrát. Začali jsme výborně, po prvním kole jsme vedli, takže ideálně rozjetá rozjížďka. Při druhém křižování proti větru ale přišla velká změna větru zleva a těsně před návětrnou bójkou nás předjely týmy Litvy a Jižní Afriky. Na 3. místě jsme dojeli i do cíle. Máme radost, že všichni členové posádky zůstali na lodi. A z toho bych se odpíchl do dalších závodů,“ vtipně poznamenal kapitán Ondřej Teplý.
 
„Děkujeme všem fanouškům, kteří nás sledovali, a také sponzorům, kteří umožnili, že jsme zde mohli startovat. Děkujeme rovněž médiím, že jsou ochotná pokrývat jachting, na který se obvykle nedá koukat. Ale přenosy z tohoto formátu závodu jsou opravdu vzrušující podívanou včetně vypadávání z lodí,“ přidal se taktik Martin Trčka. „Náš tým zde zanechal jasnou stopu a má velmi dobrý základ na pokračování v této sérii závodů. I když se tohle mistrovství světa dojede bez nás, tak nás již příští rok čeká mistrovství Evropy. Tým má opravdu na čem stavět, takže za dva roky na mistrovství světa, dojdeme určitě dál,“ věří.

 

 


Složení českého týmu, který závodil na Kanárských ostrovech:


kapitán a kormidelník: Ondřej Teplý
taktik: Martin Trčka
v dalších pozicích: Tomáš Vika, Štěpán Novotný, Jan Daněk, Vojtěch Lambl, Jakub Dobrý, David Kovařík, Michaela Mertlová, Ondřej Vachel
trenér: David Křížek
 
Více informací:
https://goldcup.starsailors.com

https://www.facebook.com/SSLGoldCup

https://www.youtube.com/c/Starsailors

https://www.instagram.com/sslgoldcup/

 
Fotogalerie:
https://starsailors.photoshelter.com

 
Tracking rozjížděk:
https://goldcup.starsailors.com/tracking/

 
Videa:
Přenosy z rozjížděk můžete sledovat na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=B17SYm2RFnM

https://www.youtube.com/c/Starsailors

https://goldcup.starsailors.com/video/

https://www.instagram.com/sslteamczechrepublic/


 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Včera večer proběhlo slavnostní zahájení a losování prvního kola finále „fotbalového“ mistrovs...

Již 37. ročník ankety Jachtař roku je tady. Termín vyhlášení jsme z důvodu programu naši repre...

Kristýna Piňosová z RODOP Junior iQFoil Teamu má další medaili! Tentokrát je to bronz, který n...

  Osm českých posádek se zúčastnilo finálového Eurocupu třídy 29er na Gardě, který se ...

13 českých juniorů začalo včera závodit ve španělském Cadizu, kde se koná mistrovství světa do...

Zobrazit všechny články


nahoru