83. Warnemünde Woche s českou účastí

Eva Skořepová | 13.07.2021

Od čtvrtka 8. do neděle 11. 7. 2021 se konal tradiční již 83. Warnemünde Woche.



Warnemünde je hezké lázeňské město, kde je tento týden svátkem nejen jachtingu všeho druhu, ale také kultury, dobrého jídla a pití.

 


 
V letošní roce se závodu, který byl součástí velmi dobře mezinárodně obsazeného Evropského poháru ILCA, zúčastnili Jakub Halouzka ve třídě ILCA 7, Klára a Jiří Himmelovi na ILCA 6 a v lodní třídě Pirát Zdeněk Richter a Josef Čermák.


Závodu se zúčastnilo mnoho lodních tříd a byl po jachtařské stránce byl velmi náročný, protože se v průběhu čtyř dnů na vodě objevily všechny povětrností podmínky.


Závod začal ve čtvrtek slabým větrem 1–4 m/s, kdy nebyl problém zajet jednu rozjížďku do desítky odpředu a následující pokazit a dojet ji ve stejném pořadí odzadu. Následoval pátek, kdy foukalo cca 3–5 m/s. Z pátku na sobotu přecházela přes Warnemünde fronta, kterou provázel velmi silný vítr a déšť.

 

Závodní komise odložila pro silný vítr a velké vlny start další rozjížďky na sobotu 13.00, kdy se vítr již začal zklidňovat a otáčet za frontou, vlny se také zmenšily k cca 1,5 m, jen zůstaly ze stejného směru, čímž vznikly zajímavé podmínky pro závodění. V neděli se odjely závěrečné dvě rozjížďky za větru 4–8 m/s.

 


 
A jak si vedli naši?
Nejlépe skončil Jakub Halouzka ve třídě ILCA 7 na druhém místě z 33 závodníků z 11 zemí. Neztratila se ani Klára Himmelová, které se nevydařil poslední den závodu, ale skončila na pěkném 26. místě, její bratr Jiří skončil na 56. místě ze 77 závodníků z 12 zemí. Závodníci v lodní třídě Pirát závodili pouze dva dny a skončili na 45. místě ze 49 lodí.
 
Co napsat závěrem?

V případě Jakuba se jednalo o třetí závod v řadě a velmi se mu dařilo. Klára s bratrem pokračují v závodním, a především tréninkovém kolotoči dále do polského Pucku na velkou třídenní polskou regatu, kde se počítá s účastí cca 120–150 lodí ILCA 6. Závod začal již v úterý 12. 7. 2021. O dalším víkendu pojedou čtvrtý závod v řadě v Dziwnově.


Je radost závodit ve velkém počtu lodí, kde je závodní pole velmi vyrovnané a žádná chyba se neodpouští. Do Polska i do Německa to není až tak daleko a závody jsou zde organizovány s velkou rutinou i ve všední dny.


Držte všem palce do dalších dní.
Text Jiří Himmel
Foto FB organizátora
 
Výsledky:
https://www.manage2sail.com/en-US/event/WarnemuenderWoche2021#!/results?classId=4c6a43b7-d9e6-4389-952f-9631844bfee4


Stránky závodu:
https://www.warnemuender-woche.com/


 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Na Gardě se jelo od 2. do 9. července mistrovství světa třídy Optimist. Během prvních tří závo...

Ve dnech 4.–6. 7. 2021 se v rámci prestižního Gdynia Sailing Days jel závod ILCA 4, 6 a 7 o Po...

Skromný český jachtařský olympijský tým – Karel Lavický a jeho trenér Patrik Pollák – nafasova...

Česká reprezentantka Alessia Palanti to dokázala! Vyhrála mistrovství Evropy juniorů do 19 let...

Česká reprezentantka Alessia Palanti vede po prvních třech rozjížďkách mistrovství Evropy juni...

Zobrazit všechny články


nahoru