Zprávy ze školení HZS ČSJ.

Dana Dvořáková | 24.03.2013

Zpráva ze školení HZS ČSJ v Brně 16. 3. 2013 a v Lovosicích 23. 3. 2013

V klubu Lodní sporty Brno se sešlo skoro 6 desítek záchranářů, aby absolvovali školení pro získání průkazu záchranáře a k prodloužení platnosti dosud platných průkazů. Organizaci zajišťoval Jihomoravský KSJ a povedlo se mu vytvořit opravdu přátelský rámec celé akce.

Lektoři se snažili a frekventanti v závěrečných pohovorech prokázali, že si odnáší opět potřebné znalosti pro výkon služby. V pohovorech se společně řešily modelové situace, které mohou záchranáře na vodě potkat, přičemž bylo řešení pomocí diskuze upřesňováno. Tento systém se ukazuje jako přínosný, oproti strohým testům, používaným v minulosti. Novým lektorem – s úspěšnou premiérou v Plzni - byl Radim Vašík, který přednášel spolupráci rozhodčích a záchranářů.

Také v Lovosicích byla velmi přátelská atmosféra, kterou připravil Ústecký KSJ. Školilo se v útulné klubovně jachetního oddílu ASK Lovosice a posluchačů bylo 27. Opět jsou mezi nimi jak noví členové, tak ti, kteří prodlužovali platnost svých průkazů. Také jsme získali několik Asistentů, kteří se stanou členy HZS ČSJ po získání průkazu VMP a prokázané praxi pod vedením zkušeného záchranáře. Pohovory se vedly opět stejnou formou. Novou tváří mezi lektory je T. Mrzílek, který přednášel techniku pomoci jednotlivým lodním třídám a svými zkušenostmi obohatil školení i J. Maier.

Závěrem je potřeba poděkovat organizátorům školení, lektorům a také samotným účastníkům za zájem o službu. Společným jmenovatelem akcí je přátelská atmosféra a neformální a věcná komunikace. To je nadějné do budoucna.

Tato školení byla poslední před letošní sezonou, podle zájmu by mohla být uspořádána v závěru tohoto roku, nebo opět na jaře roku 2014. Doufejme, že to jaro přijde trochu dříve, než letos.

K. Švec

Starší články z kategorie

Dne 21. 3. 2013 od 18:30 hod. proběhlo v Praze jednání Disciplinární komise ČSJ s MUDr. Borisem Ž...

Dne 21. 3. 2013 od 17 hod. proběhlo v Praze jednání Disciplinární komise ČSJ se Zbyňkem Loudou

Z důvodu dovolené sekretariátu v termínu od 8. 4. do 12. 4. 2013 nebude v tomto týdnu možné zasíl...

16. 3. 2013, Praha - Vltava pod Vyšehradem

Ve dnech 13. 4. - 14. 4. se koná školení trenérů III. třídy pro kraj 19. Více informací v přilo...

Zobrazit všechny články


nahoru