Zpráva ze zasedání ISAF 2006

Dana Dvořáková | 24.01.2007

Helsinky 5. - 12.11. 2006

Jednání se zúčastnil Karel Bauer od 8. do 12. 11. 2006.

Celkem projednáno v jednotlivých komisích a následně v Councilu více jak 100 návrhů zaslaných v termínu (srpen 2006) MNA. ALT, a dalšími subjekty a jednotlivci, kteří mají právo návrhy předkládat. Úplný seznam návrhů a rozhodnutí o nich je uveden v příloze (modré a žluté papíry). Zde je výběr pro nás nejzajímavějších z nich:

· Statut mezinárodní lodní třídy byl přiznán třídám: RS Feva ,RS:X, zamítnuty byly žádosti Techo 293. Statut reccognized lodní třídy byl přiznán třídám: Musto Performance Skiff, X-35, zamítnuty byly žádosti Mistral Prodigy

· Finálová rozjížďka prken bude mít před cílovou čárou 2 až 3 další bóje a pojedou tak slalom (S 64)

· Neobsazená místa na OH 2008 budou moci být využita pro LT Finn. (S 65)

· Jako princip schváleno S 67 – podmínky pro finálové rozjížďky. Konečný text musí být ještě dopracován EXE COM.

· Světový pohár – nejvíce diskutované téma ( S73 a 74). Zejména šlo o to vytvořit koncept, který by byl profesionálně a komerčně řízen. Přitom předkladatelé chtěli začít již v roce 2007. Koncept má přilákat sponzory, přinést peníze zvýšit zájem médií, vytvářet sportovní hvězdy …. Nakonec schváleno, že ISAF koncept podporuje, světový pohár bude v první fázi zahrnovat závody Sail Melbourne, Miami OCR, Princess Sofia Palma, Hyeres, Holand regatta a Kiel. S propagací poháru se začne 2007 a samotný pohár bude oficiálně spuštěn co nejdříve, ne však později než 2008.

· Kvalifikační kritéria na MS 2007 byla dalším horkým bodem jednání. Po dvou dnech nakonec Council rozhodl o změně stávajících kritérií následovně: Priority places zůstávají nezměněny na 1 loď za zemi v každé disciplině. Aditional places byly omezeny na 6 - max celkový počet lodí za zemi. 20% celkové kvóty bude vyhrazeno pro Qualification Commission. Co z toho pro nás vyplývá: nejpozději 1.1.2007 požádat o priority places. Zároveň do 1.1.2007 samostatným dopisem požádat o aditional places ( jejich počet by měl dopočítat a zveřejnit co nejdříve Helmut Scasny). Pokud budeme potřebovat další místa pak zároveň samostatným dopisem o ně k 1.1.2007 požádáme.

· Žádost RS:X, aby si závodníci mohli na OH přivést vlastní prkna, byla zamítnuta.

· Řada návrhů (S82 – 86) se týkala ISAF youth world Chmpionships. Nejvíce diskutované bylo téma zda na těchto závodech mají kluci startovat na Laser nebo Laser Radial. Seznam tříd na nichž se tato soutěž může konat je uveden v regulation 17.4.10. Při hlasování o vypuštění Laser a ponechání jen Laser radial pro kluky se nejprve hlasovalo o návrhu rozhodnutí odložit. Výsledek hlasování byl 18-1-18. Rozhodl tedy hlas Presidenta a vše bylo odloženo.

· Návrhy S 124 až 175 se týkaly pravidel a časů a byly schváleny bez projednávání jako celek tak, jak to doporučila RRC. Viz příloha.

· V kuloárech se také hovořilo o strategii v oblasti Team racingu. Záměr předsedy komise (Chris Atkins) je vytvořit sérii světových top závodů, do níž se předběžně podařilo zahrnout i Velkou ceny Prahy. Zároveň komise plánuje pořádat ME a uvítala by, kdyby se první mohlo konat v Praze

Praha 14. 11. 2006

Karel Bauer

Starší články z kategorie Sekretariát ČSJ

Vážení přátelé, v nedávné době proběhla aktualizace kontaktů (na funkcionáře, kluby a další sdruž...

Zobrazit všechny články


nahoru