Zpráva z prvního finálového dne ISAF World Sailing Games

Dana Dvořáková | 18.05.2006

Lenka Šmídová popisuje průběh prvního závodního finálového dne ISAF World Sailing Games 2006.

Finále mezinárodních jachtařských her na Neusidler See začalo oficiálně již včera – 16.5, ale pro velmi slabý vítr se ve dvouposádkové disciplině (třídě 470) neujela žádná rozjížďka. Pořadatelé se všemožně snažily alespoň jednu jízdu ujet a kolem půl páté vyzvali závodníky na vodu a dokonce i odstartovali rozjížďku, ale pro velmi slabé a proměnlivé podmínky ji v zápětí zrušili.

Na dnešní ráno byly předpovědi na bouřkové počasí a velmi silný vítr, což slibovalo divácky velice zajímavý den. Ne že by mnoho diváků chtělo sledovat jachtařské zápolení v dešti kroupách a větru kolem 30ti uzlů, ale pokud by se někdo takový našel, tak mu garantuji, že by se velmi pobavil a na takový den by dlouho nezapomněl!

První rozjížďka se odstartovala přesně podle plánu v 11hod, vítr byl kolem 16 uzlů. Já s Elizabeth jsme vystartovaly na jistotu z prostředku startovní čáry a po dvou třech obratech jsme se ujaly vedení a dále jsme už jej jen upevňovaly a prodlužovaly. První jízdu jsme vyhrály s velkým náskokem.Ve druhé jízdě jsme začaly velmi podobně a po několika minutách po startu jsme se opět ujaly vedení. Zhruba uprostřed prvního stoupání přišla velmi silná bouřka s deštěm a poryvy větru kolem 35 uzlů a my jsme bohužel měly tu nevýhodu, že jsme do bouřky vjely jako první a nejvíce jsme si vytrpěly. U první bojky hned po halze (obratu po větru)jsme se převrátily a ztratily jsme nejen vedení, ale i kontakt s hlavní skupinou.Ostatní lodě měly možnost se na extrémně silný vítr připravit a upravit nastavení lodě. My se ovšem nevzdaly a pokračovaly jsme v boji s živly i se závodnicemi a skončily jsme na 15.místě. Po prvním dni jsme se usadily na celkovém 6. místě. Na zítra je předpověď na střední vítr a od pořadatelů by měla být snaha ujet další 3 rozjížďky, což umožní nejhorší z nich škrtnout, tak doufáme, že horší než 15. už nebude!

Lenka Šmídová

Starší články z kategorie

Události posledních dnů na WSG očima zástupce tisku pro Team racing. Tereza Vrbová

K účasti na velkých oceánských regatách třídy Transat 650 je zapotřebí absolvovat sólovou kva...

Datum: 27. května 2006 CTL: 61307 Koeficient: Kaj -3D, Haf – 3D Pořadatel: YC Lipno n/Vl...

Lenka Šmídová popisuje průběh kvalifikace na ISAF World Sailing Games 2006.

Vysledky teamracingu po ctvrtem dni. Do konce druheho round robinu zbyva jeste 9 rozjizdek.

Zobrazit všechny články


nahoru