Zpráva z MEJ v LT Evropa, ve Španělsku

Dana Dvořáková | 08.08.2006

Jana Šmídová informuje o průběhu MEJ lodní třídy Evropa

Mistrovství Evropy juniorů ve třídě „Evropa“

Letošní juniorské mistrovství v lodní třídě Evropa se odehrávalo termínu 22.7. – 28.7. ve slunném a pohodovém Španělsku na pobřeží Středozemního moře. Dějištěm mistrovství byla kdysi malá rybářská osada L´Estartit vzdálená asi 40 km od správního centra oblasti - města Girona. Dnes je L´Estartit městečko těžící především z turistického ruchu, plné atrakcí, restaurací, hotelů a kempů. Pobřeží je zde tvořeno několikakilometrovou písečnou pláží zakončenou přístavištěm místního klubu „ Club Nautic Estartit“, který byl společně s „Royal Spanish Sailing Federation“ spolupořadatelem tohoto mistrovství.

České barvy sem přijeli reprezentovat Petra Šmídová a Viktor Teplý v doprovodu svých zabezpečovacích týmů. Po úmorné dlouhé cestě přes 2000 km ve vysokých teplotách následoval jednodenní odpočinek a příprava lodě. Následující dny po domluvě se španělským trenérem Petra trénovala s družstvem 14 Španělů přímo v revíru závodu. Každé odpoledne foukal příjemný vítr kolem 6 m/s , který byl výsledkem místní termiky. Po dvou dnech dojel zbytek české výpravy a Petra s Vikim trénovali už pod vedením našeho nejzkušenějšího trenéra jednoposádkových lodí – Romana Teplého. Vítr zesiloval na 8 m/s a místní nás ubezpečovali, že je to maximum, které tady v tomto období fouká.

Bylo zajímavé sledovat profesionalitu přijíždějících zahraničních družstev, kdy do přístaviště najel norský kamión se 14 loděmi a velkým motorákem, ze Švédska přijela výprava z jachtařského gymnázia a všichni se na nástupu ukázali v jednotném oblečení. Je vidět, že v přímořských státech je jachting mezi sporty číslo jedna a lodní třída Evropa je pro mladé jachtaře odrazovým můstkem do olympijských tříd.

Následovaly dva dny měření, kde jsme díky vstřícnosti hlavního měřiče třídy Němce Nikiho Nocke s menšími problémy prošli. Seznámili jsme se s výrobcem u nás populárních trupů WINNER – Paulem Depoorterem, který měl přímo v místě stánek a velice ochotně se svou ženou pomáhal opravovat a dolaďovat vešketý materiál.

Jely se dva různé okruhy – dívčí a chlapecký. Kluci byli rozděleni do dvou skupin po 41 lodích, dívky startovaly v plném počtu 70 lodí. První dny závodu se díky tlakové níži narušila termika a foukal vítr kolem 4 m/s, rozjížďky se jely v přímo ideálních jezerních podmínkách – bez větších vln. Výsledky našich závodníků jen potvrzovaly, že tyto podmínky znají velmi dobře a že umí z nich vytěžit maximum. Petra byla po 1. dni celkově 18. ze 70 dívek a Viki 26. z 82 kluků. Následující dny předznamenaly, že pohyb fronty přinese do obvyklé povětrnostní situace v oblasti závodu určité změny. Následovaly dny s větrem od 8m/s až do 14 m/s , což místní pro toto období nepamatují. Písečná pláž se proměnila v ukázku pouštní bouře a zahalila kolem stojící hotely do mraku písku – vůbec jsme rekreantům nezáviděli. Seveřané se v těchto extrémních podmínkách předvedli, ale i Viki zajel ve skupině krásné 10. místo a v kvalifikaci se dostal do zlaté skupiny. Bohužel pro Petru se děvčata do skupin nerozdělovala ( chyběla jen jedna loď ) a tak poslední 2 dny finále v silném větru neobhájila 1. půlku pole a klesla na 47. místo. Viki zabojoval a skončil ve zlaté skupině na 36. místě.

Vzhledem k tomu, že oba závodníci jezdí „Evropu“ teprve 1. rok a jeli svoje 1.juniorské mistrovství Evropy je výsledek příslibem možného růstu výkonnosti obou závodníků. V podmínkách, které nebyly extrémní se naši mladí jachtaři vůbec neztratili, chce to ovšem trénink v silném větru a na vlnách, aby své „skalpy“ nedávali tak lehce a samozřejmě další zkušenosti ze zahraničních závodů.

Závěrečný ceremoniál potvrdil jasnou převahu severských týmů, především Dánů, kteří v dívčí kategorii obsadili všechna 3 první místa a v kategorii kluků 2 ze 3 prvních míst.. Závodu se účastnilo celkem 152 závodníků z 12 zemí. Byl to organizačně povedený závod, jak po sportovní , tak společenské stránce ( nechyběla večerní „Sailors gril party“ ).

Konečné výsledky

Kluci: Děvčata:

1. Bendix Mads (DEN) 1. Maiken Shütt (DEN)

2. Bergsrtom Victor (SWE) 2. Sarah Bregendahl (DEN)

3. Tang Thomas (DEN) 3. Anna Livbjerg (DEN)

36. Viktor Teplý (CZE) 47. Petra Šmídová (CZE)

( 82 lodí) ( 70 lodí)

Starší články z kategorie

Mistrovství České republiky v závodě družstev mládeže se v letošním roce uskuteční již tradičně n...

72 jachet třídy Classe Mini odstartovalo do závodu na Azorské ostrovy, nejtěžšího závodu sezóny. ...

19th-26th January 2007.

03.01.2007 - 08.01.2007, Limassol, Cyprus.

Vypsání závodu pro závod Pohár Niké, MČR ORC.

Zobrazit všechny články


nahoru