Zpráva po 3., 4. a 5. kvalifikačním dnu ISAF WSG 2006

Dana Dvořáková | 15.05.2006

Lenka Šmídová popisuje průběh kvalifikace na ISAF World Sailing Games 2006.

Zpráva po třetím, čtvrtém a pátém kvalifikačním dnu ISAF Sailing Games 2006

Třetí den regaty na Neusiedler See se velmi podobal mnohým dnům na českých jachtařských regatách – celý den se čekalo na vítr a přibližně ve tři hodiny odpoledne, kdy se start 5.rozjížďky definitivně odložil na další den, začalo foukat. Klasický zákon schválnosti.

Na čtvrtý den kvalifikace se bohužel vítr moc nepolepšil a až v odpoledních hodinách se rozfoukal s přicházející frontou. Každá z kvalifikačních skupin odjela pouhou jednu rozjížďku. Mě a Elizabetě se v této jízdě dařilo, byly jsme na vedoucí pozici až do kurzu na ostrý boční vítr, kde jsme dobře neodhadly sílu větru a ostrost bočního kurzu a kde jsme nevhodně vytáhly spinaker a ztratily vedení. Do cíle jsme dojely těsně na třetí pozici.

Na pátý a poslední den kvalifikace přišel silný frontální vítr a zbývala odjet poslední rozjížďka. Naše posádka CZE 1 (Lenka Šmídová a Elizabeth Kratzigová) už v podstatě nemusela startovat, protože se díky bodovému náskoku z prvních pěti jízd kvalifikovala do prvních patnácti lodí, které budou postupovat do finále. My jsme si ovšem z tréninkových důvodů chtěly vyzkoušet jízdu v silném a velmi přeskakujícím větru. Po dobrém startu jsme se propracovaly na čelní pozici na první bojce, ale na zadní vítr nás skupina se silným poryvem větru opět dojela a „pohltila“. Ve druhém kole těsně před otáčením návětrné bojky jsme udělaly obrat v těsné blízkosti dalších lodí, kdy bylo důležité se rychle rozjet. Při obratu jsem přeskočila z jedné strany lodi na druhou a začala hned vyvažovat, ale nepodařilo se mi správně zasunout nohy pod vyvažovací popruh a jednoduše jsem vypadla z lodi. Elizabeth se snažila situaci zachránit, ale beze mne -kormidelnice to šlo těžko. Loď se po několika sekundách převrátila a Elizabeth spadla z hrazdy rovnou do hlavní plachty a protrhla jí. Já jsem loď rychle převrátila do původní polohy a pokračovaly jsme v závodě, bohužel už ne na čelních pozicích.

Dnes má většina závodníků volný den, ale já s Elizabeth jsme se domluvily, že ještě potřebujeme doladit techniku jízdy , a že vyrazíme na vodu na krátký trénink, abychom se ve finále vyvarovaly podobných chyb.

V úterý začíná finále nejlepších 18ti ženských týmů.

Lenka Šmídová

Starší články z kategorie

Vysledky teamracingu po ctvrtem dni. Do konce druheho round robinu zbyva jeste 9 rozjizdek.

Dear Friend, Attached please find the Odyssail Regatta 2006 Notice of Race.

Team raceova cast tohoto zavodu je na zacatku druheho round-robinu. V prvnim round-robinu prekvap...

Vážení jachtaři a především trenéři lll. třídy. Tradiční podzimní termín všeobecné části školen...

Roztápění ledů na Pálavské regatě...

Zobrazit všechny články


nahoru