Zápis z listopadového jednání VV ČSJ

Dana Dvořáková | 22.11.2010

Čtvrtek 18. listopadu 2010, YC CERE

Přítomni: Bauer, Soušek, Mrzílek, Luksch, Maier

Omluven: Kozelský, Parůžek, Hrdlička, Šindýlek

KK: Ondráček

1) Projednání zápisu

Zápis schválen bez připomínek.

Dnešního zasedání VV se účastnil předseda Legislativní komise ČSJ, Michal Donné, který VV seznámil se závěry jednání legislativní komise konané 3. 11. 2010. Legislativní komise ČSJ doporučuje vytvoření společné pracovní skupiny zástupců Ministerstva dopravy a ČSJ. VV schválil návrh na vytvoření společné pracovní skupiny a ukládá M. Donnému a D. Dvořákové připravit informační dopis pro náměstka ministra dopravy Ing. Ivo Tomana se žádostí o vytvoření takové skupiny.

K úkolu 10-34 (Zpracovat pilotní projekt certifikace jachtařských škol pro rok 2010 a rozhodnutí o udělení certifikace pro rok 2010)

J. Kozelský zaslal zprávu, že zástupce Jachtařské školy Jan Krejčiřík informoval o průběhu dětského výcviku, který proběhl na Brněnské přehradě s využitím materiálů a postupu dle RYA. Všechny strany, tj. instruktoři, děti i zástupce Jachtařské školy hodnotí tento kurz jako zdařilý a pochvalují si pomůcky (učebnice a logbook).

Dále J. Krejčiřík předložil TMK návrh směrnice a návrh smlouvy upravující fungování Jachtařské školy a její součinnost s ČSJ. Materiál je potřeba dopracovat a doplnit. Bude předložen na prosincovém zasedání VV.

VV ukládá D. Dvořákové vyžádat si od NYS vzory výukových materiálů (učebnice, logbook, apod.)

Dále VV ukládá D. Dvořákové požádat pana Phila Jonese, generálního sekretáře Australského svazu jachtingu, aby zaslal ČSJ smlouvu, kterou má uzavřenou australský svaz s RYA.

2) Informace z krajů, ALT a Námořního jachtingu

J. Maier – místopředseda, ALT – předložil návrh na přijetí ALT RS100 do ČSJ.

VV rozhodl o přijetí ALT RS100 do ČSJ za podmínek, že dodají stanovy registrované u MV a aktuální počet členů. Subjektu bylo přiděleno registrační číslo 7042.

P. Ondráček – KK – podal informaci o tom, že v rámci výstavy lodí v Hamburku proběhlo na základě pověření VV ČSJ jednání zástupců ČANY a organizátorů námořních závodů organizovaných v rámci Německého svazu jachtingu na Baltu a Severním moři. Obě strany si vzájemně upřesnily požadavky a možnosti. Německá strana se zavázala poslat cca do dvou týdnů první konkrétní nabídku pro rok 2011.

P. Ondráček – KK – informoval o setkání členů ČANY, které se uskuteční 4. 12. 2010 v restauraci Na Staré Sokolovně. ČANY tímto srdečně zve členy VV na toto setkání a prosí o případné potvrzení účasti.

VV oceňuje výborný výsledek „Tři sestry sailing teamu“, který se umístil na 1. místě ve své kategorii v závodě Middle Sea Race 2010.

3) Reprezentační družstvo ČSJ

VV vzal na vědomí zápis KVS (viz příloha).

VV schválil návrh KVS na složení reprezentačního družstva pro první pololetí roku 2011 následovně:

RD A

Veronika Fenclová

Michael Maier

Martin Trčka

Tomáš Vika

RD A JUN

Markéta Audyová

Viktor Teplý

VV schválil návrh KVS na složení RD B pro první pololetí roku 2011 následovně:

Ondřej Bobek – Pavel Bobek

Karel Lavický

Daniel Bína

Alexandr Sadílek

VV podmínečně schválil návrh KVS na nominační kritéria ČSJ pro OH 2012 a MS pro roky 2011 a 2012 s tím, že ukládá KVS připravit pro Výkonný výbor rozbor možnosti nahrazení kritéria logaritmických bodů systémem redukovaného pořadí KVS.

4) Nominace na mezinárodní závody

Žádné nominace nebyly předloženy.

5) MČR 2010

VV potvrdil výsledek hlasování per rollam o přidělení MČR na moři One-design pro rok 2011, pořadateli YFA s.r.o.

6) Čerpání rozpočtu ČSJ 2010

VV vzal na vědomí čerpání rozpočtu ke dni 16. 11. 2010.

VV se seznámil s prvním návrhem rozpočtu ČSJ pro rok 2011, kde je po úpravách zatím rozdíl mezi příjmy a výdaji -179 000,-Kč. VV ukládá všem členům připravit návrhy na snížení výdajů v kapitolách, které spadají do jejich kompetence, tak aby bylo možno předložit Konferenci ČSJ vyrovnaný rozpočet.

7) Informace předsedy a výkonného sekretáře ČSJ

VV vzal na vědomí informace K. Bauera ze zasedání ISAF a EUROSAF.

Hlavní rozhodnutí zasedání ISAF:

  • Soutěž světového poháru v období 2013 – 2016 se bude skládat ze 6 závodů – každý na jednom kontinentě (Evropa, Asie, Afrika, Austrálie, Severní Amerika, Jižní Amerika). Soutěž bude zpracována jako marketingový produkt a bude se hledat globální sponzor.
  • ISAF předběžně schválil soutěže pro OH 2016 s tím, že ke konečnému rozhodnutí dojde v květnu 2011. U některých soutěží bylo rozhodnuto současně i o konkrétní třídě. Hlasovalo se ve dvou skupinách. V první skupině se hlasovalo společně o návrhu 6-ti (z celkem deseti) soutěží .

Návrh byl schválen a o první skupině soutěží bylo rozhodnuto následovně:

Soutěž

Muži

Ženy

Windsurfing nebo kite

Výběr LT později

Výběr LT později

Jednoposádková ploutvová loď

Laser Std

Laser Rad

Dvouposádková - skif

49 er

Výběr LT později

Tato skupina šesti soutěží bude s největší pravděpodobností potvrzena i v květnu. Konkrétní LT (lodní třídy) však mohou být podle stávajících regulí MOV i ISAF určeny až po OH 2012. Zajímavostí je zařazení kitu – jednak ho vítá MOV a i sama mezinárodní asociace kiteboardingu vede velkou kampaň pro zařazení tohoto sportu do programu OH. Ve hře zůstávají všechny 3 možnosti – zůstane jenom WS, WS bude nahrazen kitem nebo se pojede „duathlon“ (jeden a týž závodník pojede některé rozjížďky na WS a další na kite). Pozice Laserů jako jednoposádkových lodí pro OH 2016 je nezpochybnitelná, stejně jako 49-er u dvouposádkových lodí pro muže. Skif pro ženy bude předmětem výběru, nicméně se nejvíce hovoří o třídě 29er XX. Je prakticky jisté, že v roce 2016 nebude na OH třída 470 jako samostatná pro muže a ženy,

Ve druhém hlasování se rozhodovalo o zbývajících 4 soutěžích. Ve hře byl návrh 6-ti soutěží, z nichž každý hlasující musel označit 4, které doporučuje pro OH. Soutěž, která získá méně než 50% hlasů bude vyřazena z dalšího kola hlasování. Pokud žádná nezíská méně než 50% rozhodne se mezi dvěmi soutěžemi s nejnižším počtem hlasů. Průběh hlasování je zřejmý z následující tabulky:

Soutěž

kategorie

Třída

1. kolo hlasování

2. kolo hlasování

Další jednoposádková

muži

Finn

56%

60%

Další jednoposádková

ženy

Výběr LT později

28%

-

vícetrupá

mix

Výběr LT později

84%

84%

Dvouposádková - spinaker

mix

470

68%

68%

kýlová

muži

Výběr LT později

52%

56%

kýlová

ženy

Eliot 6

64%

84%

Po druhém kole hlasování se veřejným hlasováním rozhodovalo mezi další jednoposádkovou lodí pro muže (Finn) a kýlovou lodí pro muže. 12 hlasů získala další jednoposádková loď pro muže (Finn), 6 hlasů kýlová loď a 6 se zdrželo.

Pro české jachtaře je zajímavé zejména zavedení kategorie Mix – tedy posádky tvořené jedním mužem a jednou ženou. Prakticky 100% jistotou je zařazení katamaranu v této kategorii (bude-li to Tornádo není jisté). Jistotu má Eliot 6. Naopak Finn a 470 mix se musejí obávat tlaku Stara na zařazení kýlové lodě pro muže.

VV obdržel od Tomáše Viky žádost o půjčku za účelem nákupu sportovního materiálu ve výši 373.000,- Kč. Výkonný výbor s poskytnutím půjčky souhlasí a ukládá M. Souškoviipravit smlouvu na poskytnutí půjčky od ČSJ s tříletou splatností.

8) Různé

VV odsouhlasil pro anketu „Jachtař roku 2010“ stejné kategorie jako v loňském roce (muž, žena, junior a juniorka), nově kategorii absolutní vítěz ankety Jachtař roku 2010 – závodník (posádka), který získá největší počet bodů.

Pouze u dvouposádkových lodí může být nominována celá posádka. V kategoriích „junior“ a „juniorka“ mohou být nominováni ti, kteří v roce 2010 nepřesáhli věk 21 let.

VV snížil počet nominovaných v každé jednotlivé kategorii ze sedmi na pět.

Výpočet bodů se provádí následovně: v jednotlivých kategoriích závodník (posádka) umístěný

na 1 místě – 3 body

na 2. místě – 2 body

na 3. místě – 1 bod

VV ukládá D. Dvořákové zveřejnit na webu ČSJ výzvu pro sdružené subjekty i jednotlivce k podávání návrhů na nejlepšího jachtaře v jednotlivých kategoriích.

A. Mrzílkovi VV ukládá připravit návrh KVS obsahující pět jmen v každé kategorii.

J. Maier – místopředsedainformoval o tom, že probíhá inventura majetku ČSJ.

J. Maier – místopředseda – informoval o stavu motorových člunů ČSJ a o jednání na Státní plavební správě v Děčíně a dopravním inspektorátu v Praze.

Příští zasedání VV se bude konat 16. prosince 2010.

Přílohy ke stažení

  zapis_kvs_listopad_2010.doc (54K)

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

V tajném hlasování per rollam Výkonný výbor ČSJ rozhodl, že pořadatelem MČR na moři 2011 v katego...

Čtvrtek 21. října 2010, YC CERE

Výzva k podání návrhů jmenovitých nominací do VV a KK

Výkonný výbor ČSJ oznamuje, že Konference ČSJ se bude konat v sobotu 22. ledna 2011 od 10:00 v Pr...

Zde naleznete návrh nominačních kritétií na OH 2012 a Test Event 2011.

Zobrazit všechny články


nahoru