Začátek sezony na Nechranicích

Eva Skořepová | 27.04.2022

Jachtařská sezona definitivně začala i na českých vodách. Na Nechranicích se o víkendu 23.–24. 4. odjel závod Českého poháru tříd 29er, RS Feva, RS500 a RS700 Nechranický skluz.


 

Třída 29er trénovala na Nechranicích již před závodem: „Během velikonočních prázdnin jsme absolvovali trénink na Nechranicích. Zúčastnily se ho téměř všechny české 29er posádky, včetně těch nových,“ říká trenérka třídy Dominika Vaďurová. „Jeden den se zkušenější posádky na lodích střídaly s těmi méně zkušenými a snažily se jim vysvětlit základní věci, jak se na lodi pohybovat, nebo je učily nuance, které jim pomohou zlepšit jejich výkony.“

 

 

Během výměny se na 29eru vystřídaly i tři děti ze třídy Cadet – Adam, Terka a Luděk. Jak se jim 29er líbil: „Na 29eru se nám moc líbilo. Bylo to samozřejmě úplně jiné než na Cadetu, ale to nemění nic na tom, že to byla velká zábava a skvělý zážitek. Oproti Cadetu je to velký rozdíl, už jen proto, že je to větší loď a mnohem rychlejší, ale taky protože jde do rychlosti mnohem snadněji a oba členové posádky jsou skoro stejně důležití. Super, všichni byli milí, vtipní a pomohli nám, s čím jsme potřebovali, a když jsme něco nepobrali na poprvé, tak nám to znovu vysvětlili. Určitě nás tento zážitek hodně přiblížil k rozhodnutí začít jezdit na 29eru a moc rádi si něco podobného zopakujeme.“

 

Pro posádky SCM to byl po velmi dlouhé době první trénink na českých vodách, kde jsou podmínky dost rozdílné od těch na moři nebo Gardě. „Proměnlivé podmínky českých vod však dokážou také mnohé naučit, takže si každá posádka musela stanovit dva cíle, jejichž dosažení považovala za nejpřínosnější do sezony,“ vysvětluje Dominika.

 

 

Hned následující víkend proběhl první český pohárový závod. V sobotu se odjely čtyři rozjížďky, v neděli už jen pršelo. Ve třídě 29er zvítězila posádka Lukáš Dadák a Dan Viščor z YC LS Brno, ve třídě RS Feva Petr Pelnář a Matěj Červeň z TJ Lokomotiva Plzeň, ve třídě RS500 Jakub Dobrý a Tereza Dobrá také z TJ Lokomotiva Plzeň a ve třídě RS700 Adam Plhoň z SK Tři sestry.

 

Třída 29er

1. Lukáš Dadák – Dan Viščor YC LS Brno

2. Lukáš Kraus – Ondřej Baštář JK Česká Lípa/TJ Lokomotiva Plzeň

3. Markéta Bauerová – Magdaléna Holá YC CERE/TJ Lokomotiva Plzeň

 

Třída RS500

1. Jakub Dobrý – Tereza Dobrá TJ Lokomotiva Plzeň 

2. Bořek Borkovec – Matěj Najvárek YC Lískovec

3.Petra Schmiedová – Martin Schmied

 

Třída RS Feva

1. Petr Pelnář – Matěj Červeň TJ Lokomotiva Plzeň

2. Monika a Kristýna Křenkovy YC LS Brno

3. Vanda a Helena Navrátilovy YC LS Brno

 

Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/221103

 

SCM 29er nyní čeká další trénink a 12. 5. začíná EuroCup na Lipně, kde se znovu sejdou všechny české a také několik zahraničních posádek.

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Od pondělka 18. dubna se na Sardinii v Cagliari konalo Mistrovství Evropy ve třídách Techno 29...

Od 16. do 22. dubna se ve francouzském Hourtinu mistrovství Evropy do 21 let třídy ILCA – 2022...

V jachetním klubu Fraglia Vela Malcesine se od neděle 10. do neděle 17. dubna konal mezinárodn...

Velikonoce mnoho českých závodníků třídy Optimist strávilo ve slovinské Portoroži na Easter re...

Minulý týden pokračovaly iQFoil Games Youth & Junior druhým závodem na Gardě v Campione. N...

Zobrazit všechny články


nahoru