Youth Sailing World Championships je u konce

Eva Skořepová | 20.07.2019

Po sedmi dnech skončilo mistrovství světa mládeže v polské Gdyni. Jak si vedl český tým?




 
Po celou dobu jsme měli možnost sledovat průběh závodu na stránkách
https://www.czech29er.cz/l/mistrovstvi-sveta-mladeze-2019/

ve zprávách kouče Davida Křížka.
 
Zde je jeho závěrečné hodnocení:
„Světový šampionát mládeže je téměř u konce. Zbývá už jen pogratulovat vítězům na večerním slavnostním vyhlášení a také trochu rekapitulovat a hodnotit. Dnešní den byl opět ve znamení slabšího větru. Jára s Péťou zamakali na startech a dařilo se jim i naplňovat strategický plán. Na návětrné bóji z toho bylo těsné 2. místo a po obrovských soubojích v nelehkých podmínkách, nakonec 3. místo v cíli. V poslední rozjížďce pak průměrná jízda, ale při dojezdu prvního kola jim 5 lodí nedalo místo v bráně, kde stáli v mnohem slabším větru. Kluci tak museli s genakrem dříve dolů a zařadit se až za celou velkou skupinu. Když se konečně dostali k bóji, tak jedna z lodí otočila na levobok. Ve snaze zabránit kolizi skončili kluci namáčknutí na značku. Nezbývalo než otočit 360° a to už znamenalo definitivní propad na poslední místo. Ve druhém kole ještě 3 lodě předjeli, ale na větší zlepšení v absolutním hodnocení už to nebylo. Špatný den měli Lukáš s Tobiášem, Andy, Klára a především Kačka, která se díky tomu dost propadla. Hůř na tom byl už jen Ondra, který dojel jednou 26 a pak jel na břeh, protože má podle jeho slov zánět šlach.
 
 
Jak to tedy celé hodnotím? V pořadí národů jsme na 30. místě z 67 zemí světa. To nám může leccos nastínit. Pokud vezmeme podobné národy, se kterými se často měříme, pak Maďarsko je na 24. místě, Chorvatsko na 31. místě, Irsko na 33. místě, Belgie na 36. místě, Slovinsko na 46. místě a Slovensko na 48. místě. To nezní až tak špatně, ale celkově byly naše výkony chabé. Opakovaně tvrdím, že do dějiště šampionátu bychom měli vysílat jen závodníky, kteří mají reálné šance závodit v poli. Musíme si uvědomit, že konkurence na Youth Sailing Worlds je jako v první polovině zlaté skupiny na mistrovství světa. Řekněme si tedy upřímně, kdo z našich vůbec jezdí ve zlaté skupině. Účast na regatě tohoto formátu je dost nákladná. Měli bychom tedy vysílat jen ty nejlepší, nebo ty, u kterých předpokládáme, že mají před sebou rychlý vzestup a do 18 let budou mezi nejlepší patřit. Nicméně pravidelnou účast některých našich závodníků na této regatě považuji za důležitou. Jachtaři zde snadno naváží mezinárodní kontakty s těmi nejlepšími. Navíc nasají atmosféru velmi podobnou světovým pohárům olympijských tříd. Coachové se denně potkávají v hotelu, v marině, ale především pak na společných trenérských lodích. Vzájemně se pak dělí o zkušenosti. Navíc jsou zde všechny důležité mítinky o budoucnosti světového mládežnického jachtingu.

 

 

Co se týče našeho týmu, tak musím poděkovat Johy, která se opět velmi dobře ujala role team leadera, ale navíc i coache jednoposádek. Naše hodnocení by ale mělo být na závodnících samotných. Co se jich týče, tak mám velkou radost ze soudržnosti celého týmu (až na Ondru). Všichni jsou týmoví hráči, dokáží si pomáhat a je skvělé je mít ve skupině. Na Laserech podala Klára pěkný výkon. Dokázala porazit 11 soupeřek a v úvodu zazářila dojezdem na 16. místě. Andy bojoval na konci flotily, ale má velkou chuť se posouvat a myslím, že si ze závodu hodně odnáší. Na RS:X zářila Kačka, která v silném větru dokázala jezdit i v TOP 10. Zato slabý vítr byl obrovskou slabinou. Je ale vidět, že hodně maká a její kariéra je teprve v začátcích. Ondru prostě nechci hodnotit. Snad mi to odpustíte.

 


 
Kluci ze 420 jsou moc fajn a mají dobré jachtařské základy. Potřebovali by ale trvalé dobré vedení a práci ve skupině. 420 je technická loď a je třeba mít obrovské znalosti v oblasti trimu, na což se váže i různá technika jízdy. Včera předvedli, že když budou mít vyladěnou loď, tak po odbourání taktických chyb, mohou jezdit i na hranici TOP 10. Čeká je ale hodně práce. Nicméně nejdůležitější je, že opravdu chtějí a jsou fajn. Na závěr mí svěřenci Jára s Péťou. Hned dva dojezdy na 3. místě dokazují, že umí trimovat, taktizovat, udržet nervy na uzdě a zvládají i techniku jízdy. Problémem jsou ale starty. V Kielu dvakrát UFD, tady jednou. Jinak spíše špatné starty a hledání náhradních řešení. Mají znalosti, mají i techniku provedení, ale někdy chybí dravost a kontrolovaná agresivita. Obávám se, že pokud něco nezměníme, tak to na mistrovství světa 29er za 10 dnů na stejném místě, může být ještě horší. Věřím ale, že ještě potrénujeme a využijeme mezinárodní spolupráce. 

 


 
 
Tak to je asi vše. Teď balení, večeře, slavnostní zakončení a pak mega party. Naši závodníci se na těchto akcích chovali vždy spořádaně. Doufám, že tomu tak bude i letos. Poté co jachtaři zdemolovali hotel v Malajsii a v Číně zasahovala policie, pořadatelé mají z poslední noci velké obavy. Dokonce i JURY zůstává o den déle, aby mohla případně pozměnit výsledky. Tak snad hotel vydrží a my zítra ve zdraví dojedeme domů. Díky Českému svazu jachtingu za vyslání celého týmu, který se opravdu snažil maximálně využít možnosti reprezentovat na tak velké regatě, a také díky za důvěru pro nás coache. Teď hurá na 4 dny domů a pak zpět do Gdyně na mistrovství světa 29er.“
 
2019 Hempel Youth Sailing World Championships
 
RS:X dívky - 20 windsurfů
16. Kateřina Švíková - 13,13,16,9,12,9,11,15,18,18,20,17,17
 
29er chlapci - 28 lodí
22. Jára Čermák a Petr Košťál - 3,UFD,21,17,27,24,19,19,21,23,16,3,25
 
420 chlapci - 30 lodí
27. Lukáš Wehrenberg a Tobiáš Kraus - 24,23,27,24,25,26,17,14,27
 
RS:X chlapci - 29 windsurfů
28. Ondřej Müller - 28,26,24,27,DNF,DNF,DNC,22,24,22,26,DNC,DNC
 
Laser Radial dívky - 47 lodí
36. Klára Himmelová - 16,DNF,37,38,32,38,30,32,37
 
Laser Radial chlapci - 57 lodí
54. Andrew Lawson - 43,36,52,52,49,51,42,51,54
 
Pohár národů - 67 zemí
CZE - 30. místo

 

Kompletní výsledky zde:
http://www.worldsailingywc.org/results/2019_gdynia_pol.php

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Youth Sailing World Championships - Gdynia, Polsko Již dnes bude odst...

Jana Slívová přidala k titulu mistryně Evropy ve třídě Raceboard stříbro z mistrovství světa!

Včera bylo zahájeno Mistrovství světa třídy Optimist, které se historicky poprvé koná na nádhe...

Dnes skončilo v Japonsku mistrovství světa třídy Laser. Konalo se v Miho Bay, na startu bylo 1...

Dnes začalo v Japonsku mistrovství světa třídy Laser.

Zobrazit všechny články


nahoru