Významný rok 2022 pro parajachting

Eva Skořepová | 28.01.2022

Jachting byl vyřazen z programu paralympijských her 2020/1 v Japonsku a 2024 ve Francii. Světová jachtařská federace World Sailing (WS) nedávno zahájila iniciativu za obnovení jachtařských disciplín na paralympiádě v Los Angeles v roce 2028, kterou pod heslem „Back the Bid # SailtoLA28“ podpořily stovky jachtařů z celého světa.




Svět jachtingu však bohužel nemůže sám rozhodnout o opětovném vstupu na paralympiádu. Za to je zodpovědný Mezinárodní paralympijský výbor (IPC). Právě znovuzvolený prezident IPC Andrew Parsons nedávno veřejně prohlásil, že se hledají nové sporty a světové trendy. V roce 2028 se bude konat pouze 22 sportů a IPC teprve určí, jaká kritéria musí být splněna, aby byly na hry zařazeny.

 

WS si uvědomuje, že IPC má následující cíle:

  • Zvýšit celosvětovou účast na 45 zemí ze 6 kontinentů.
  • Zvýšit účast mladých sportovců (do 30 let) na 20 % z celkového počtu účastníků.
  • Zvýšit počet žen na 30 %, aby se nakonec dosáhlo genderové parity.

 

WS pak v tomto směru vypracovala strategické priority. Mezi ně patří rozmanitost, inkluze, cenová dostupnost, rozvoj a zvýšení počtu závodů v potenciálních paralympijských třídách, a to jak v kategorii Open (s handicapovanými závodí i zdraví jachtaři), tak v parajachtingu.

 

Bohužel World Sailing v této souvislosti zmiňuje pouze třídu Hansa, a nikoliv také třídu 2,4mR. David Graham, výkonný ředitel World Sailing, uvedl: „Počet jachtařek, které se zúčastnily letošního mistrovství světa třídy Hansa, byl pro World Sailing obzvláště povzbudivý, protože podporuje jednu z našich strategických rozvojových priorit, kterou je zvýšit celosvětovou účast žen na 30 % do roku 2023 a nakonec dosáhnout genderové parity.“

 

 

Hansa Worlds 2021 v Palermu se zúčastnilo více než 120 jachtařek a jachtařů. Zastoupeno bylo 23 zemí, včetně Ománu, Austrálie, Číny, Turecka, Řecka, Chile, Litvy, Malty a Namibie, a vysoký podíl žen byl zejména ve třídě Hansa 303 Single Person (20 % žen) a Hansa Liberty (56 % žen). Z Česka se na zmíněném mistrovství světa představil Jan Melika ve třídě Hansa 303 Single Person a Michaela Švejdová ve třídě Hansa Liberty.

 

Očekávaný harmonogram následných rozhodnutí World Sailing v roce 2022 je následující:

 

  • 1. čtvrtletí – žádost o záměru a žádost od IPC na WS
  • 2. čtvrtletí – předložení prvního balíčku žádostí
  • konec 3. čtvrtletí – předložení konečné žádosti
  • listopad – rozhodnutí IPC pro nebo proti zařazení jachtingu

 

To pravděpodobně znamená, že v roce 2022 se rozhodne, zda se jachting stane opět paralympijským sportem. Pokud ano, nemusí to nutně znamenat, že bude zařazena i lodní třída 2.4mR. Některá z výše uvedených kritérií by mohla hovořit proti. Ale s paralympijským veteránem Heiko Krögerem (mezi lety 2000 a 2016, pět účastí, jednou zlato a jednou stříbro z LPH), který je nyní také prezidentem Mezinárodní asociace třídy 2.4mR, máme samozřejmě vynikajícího lobbistu pro tento cíl.

 

V každém případě by ke konci roku mohlo dojít ke zklidnění situace ve třídě 2.4mR po celém světě. Vždyť jedním ze sporných bodů posledních let byla otázka významu parajachtingu pro další rozvoj a s tím související potřeba třídy OD v rámci otevřené formule 2.4 mR. Rozhodnutí o tom nyní nemusí být učiněno mezi jachtaři třídy 2.4 mR, ale bude o něm rozhodovat IPC. Doufejme v to nejlepší.

Alexander Sadílek
vicepresident mezinárodní asociace třídy 2.4mR

Starší články z kategorie Závody

V příloze naleznete kompletně zpracovanou a doplněnou CTL pro rok 2022 na základě podkladů od ...

Lyžařská část 26. ročníku skiregaty, kterou pořádá Jachtklub Toušeň, se vydařila.

Luděk a jeho STOVKA jsou v cíli!

Sedmatřicetiletý moravský dobrodruh Michal Krysta z Týnce na Břeclavsku dorazil po dvaceti šes...

Dovoluji si upozornit, že k 15/12/2021 bude uzavřena databáze výsledků ze závodů za rok 2021. ...

Zobrazit všechny články


nahoru