Vydařené školení nových trenérů jachtingu

Eva Skořepová | 30.03.2023

Letošní první školení trenérů III. třídy ČSJ proběhlo o víkendu 25.–26. 3. v YC CERE. Adepti z řad závodníků, bývalých závodníků i rodičů se sešli v pátek v 17 hodin v salonku YC CERE.


 

Po seznámení účastníků a objasnění, co je vede k získání licence trenéra, se již věnovali scénářům tréninku, kde si každý vybral některé z témat na sobotní praktickou část. Dle programu TMK proběhly ještě přednášky a diskuse na téma bezpečnosti, vybavení člunu, pohybu trenérského člunu při závodech a základů trenérské činnosti. Ve 20:30 se účastníci rozešli, aby si mohli zodpovědně připravit svoje trenérské „vystoupení“ na sobotu.

 

 

Sobota nás na Vltavě přivítala slušným jachtařským počasím, takže se hned po ránu trenéři rozdělili do několika skupin, aby radili mladým jachtařům z řad týmu A Optimist CERE a týmu RS Feva, jak nastrojit a natrimovat lodě na dané podmínky. Poté proběhl brífink se závodníky a před 11. hodinou vypluli trenéři s lektory celkem na čtyřech člunech a závodníci na vodu. Postupně se jednotliví trenéři věnovali „zkrocení“ člunu, píšťalky, kamery a závodníkům, a tak proběhl trénink až do 16 hodin, vyjma pauzy na oběd. Nutno dodat, že závodníci ani budoucí trenéři to neměli jednoduché, protože foukal nárazový vítr až ke 30 uzlům a samozřejmě se točil, jak to tak u západního větru pod Vyšehradem bývá. Po úklidu lodí a člunů si účastníci vyslechli hodnocení praktické části od lektorů s tím, že sami měli připomínky ke svým kolegům. V 19 hodin se odebrali k dalšímu domácímu úkolu a sice zpracování videa a přípravě rozboru na další den.

 

 

V neděli ráno si každý vyzkoušel připojení svého zařízení a po příchodu závodníků měl každý adept 15 minut na rozbor videa a teoretickou část dle svého zadání. Někteří trenéři si připravili pro závodníky i pěkné prezentace k danému tématu a šikovně je vtáhli do svého výkladu. Tři borci, kteří přišli i na nedělní teorii, byli odměněni medailemi v podobě fidorek, což byl hezký počin začínajících trenérů. Poté již došlo na vyzkoušení připojení notebooků a zadání testů. Všichni adepti splnili obě části zkoušky na trenéra III. třídy jachtingu, tak jim můžeme gratulovat a doufat, že se budou trenérské činnosti věnovat a dále na sobě pracovat.

 

 

Nejprve bych chtěl poděkovat mladým jachtařům za to, že vydrželi v drsných podmínkách většinou celý den na vodě, jmenovitě Maxovi, Filipovi, Honzíkovi a Editce na optících a fevákům Saše, Filipovi, Ferdovi a jejich rodičům. Dále YC CERE za nezištně poskytnuté zázemí, a zejména Lukášovi, za výbornou přípravu člunů. Také děkuji všem účastníkům za jejich zodpovědný a aktivní přístup, a ani jsem se nemusel moc rozčilovat s pozdními příchody. Na závěr pak děkuji svému kolegovi Robertu Kábovi za přínosné připomínky, přednášku a administrativní práci včetně zajištění a vyhodnocení testů.
Tonda Mrzílek, lektor školení III. Třídy
 
Trenéři III. třídy březen 2023 YC CERE
Vojtěch Sládeček
Adéla Rašková
Viktor Brejcha
Jindřich Culek
Petr Dumek
Jindřich Valíček
Michal Juppe
Michal Šára
Michal Podrábský
Ondra Krátký
Tomáš Novotný
 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

Na Valné hromadě ČSJ, která se konala v sobotu 26. března, byly uděleny čestné odznaky ČSJ. Př...

Evropská jachtařská federace byla založena v Římě v roce 1998 za účasti zástupců 23 zemí, osla...

Vážení rozhodčí a pořadatelé závodů,   v sekci Dokument...

Jednání Komise rozhodčích se uskutečnilo v neděli 5.3.2023 v Třemošnici.

Zveme vás na pořádané školení nových a přeškolení končících licencí členů Hladinové záchranné ...

Zobrazit všechny články


nahoru