VYDAŘENÉ MISTROVSTVÍ V TEAM RACE 2006

Antonín Mrzílek | 06.11.2006

První listopadový víkend se jezdívá poslední TR závod sezóny Velká cena Prahy. Letos byla zároveň i Mezinárodním mistrovstvím ČR.

Možná i z toho důvodu se přihlásil rekordní počet 15 ti týmů. Jelikož byl závod vypsán jen na dva dny museli bohužel pořadatelé z YC CERE Praha tři týmy, které poslaly přihlášky později, odmítnout. Nakonec soutěžilo 11 týmů (dva z Anglie), protože tým SCM X na poslední chvíli účast odřekl. Jejich chyba, protože závod se po všech stránkách povedl. Mírné nedělní přepršky příliš nevadily, protože bylo poměrně teplo. Po celé dva dny foukal západní vítr mezi 2-7 m/s.

Formát závodu byl stanoven tak, že i poslední týmy z obou skupin mohly ještě pomýšlet na celkové vítězství, pokud by v neděli neutrpěly žádnou porážku. Ve finálových soubojích se nakonec stejně utkaly favorizované týmy, které postoupily do zlaté skupiny.

Tým „YC CERE B“ vedený zkušeným Jakubem Kozelským na kosatce s Veronikou Fenclovou, s dalšími kormidelníky Martinem Janáčkem a Rayem z USA, doplněný neratovickými kosatnicemi Míšou Kořanovou a Hankou Chudějovou, vyhrál v boji o stříbro a následně i zlato jen jednu jízdu, takže do finále postoupil se třemi vítěznými jízdami tým ze západu „Dámská jízda“.

Finále se jelo též na tři vítězné a „Dámská jízda“ začala proti „SCM A“ lépe. Druhou a třetí jízdu však dovedli do vítězného konce zástupci SCM. Když ve čtvrté jízdě jela do posledního křižování loď „Dámské jízdy“ na první pozici, následována třemi loděmi „SCM A“, zdálo se vše jasné. Zvláště když poslední loď „Dámské“ měla točit nápravu za dotek bójky. Bohužel došlo k omylu ve hlášení a rozjížďka byla přerušena. Další dvě jízdy se vždy jedna z lodí „SCM A“ zdržela na startu a tak nakonec 3:2 zvítězila „Dámská jízda“ pod vedením Tomáše Vaidiše. Spolu s ním si tituly Mistrů republiky odváží Markéta Schwarzová a dále Radek Smetana s Míšou Mertlovou a Monika Preibischová s Katkou Vaidišovou. Stříbro získali Petr Fiala s Lenkou Mrzílkovou, Ondra a Pavel Bobkovi a Honza Kittler s Edou Plhoněm.

Je potěšitelné, že se závodu zúčastnili závodníci velkého věkového rozpětí. Nejmladšímu Tomášovi Bachtíkovi bylo sotva deset a nejstarší účastník (nebudu jmenovat) má na krku už pět křížků. Předseda Českého svazu jachtingu pan Karel Bauer však jezdil jako zamlada.

Poděkování za pěkný závod patří jednak pořádajícímu klubu YC CERE Praha, týmu rozhodčích pod vedením hlavního Marka Pavlovského, „upírům“ v čele s Honzou Blahoňovským a Jakubovi Kozelskému, který celý závod organizoval.

tm

Starší články z kategorie Závody

Žádáme jednotlivé Asociace lodních tříd, aby nám zaslaly závaznou informaci, zda se zúčastní MS n...

Změna se týká závodů "Prodloužená jachetní zábava" a "Poslední réčko"

Minulý víkend skončilo pod Pálavou velmi pěkné Mistrovství ČR. Slunce, vítr, teplo...

Po roční pauze uspořádal Yachtklub CERE Praha tradiční regatu LIPNO (letos kupodivu) 2006, tentok...

K mistrovství ČR v závodě družstev mládeže se přihlásilo 12 týmů, z toho 10 týmů z ČR a 2 ze Slov...

Zobrazit všechny články


nahoru