Vlado Porubský by se dožil stovky!

Eva Skořepová | 19.07.2021

V roce 2017 opustil jachtařské řady navždy MUDr. Vlado Porubský a časopis Yacht tehdy přinesl článek „In memoriam“ této velké postavy nejen slovenského, ale i společného československého jachtingu.




Letos 20. července by se tento průkopník jachtingu na Slovensku dožil sta let. V roce 1955 patřil k zakladatelům Jachetního oddílu TJ Slovan ÚNV Bratislava, poté závodil na Pirátu, Jole 22 a Finnu. Přes krajské funkce se v roce 1964 stal předsedou Ústřední jachetní sekce při ČSTV a v roce 1970 předsedou federálního Slovenského svazu jachtingu. Souběžně se rozvíjela jeho kariéra rozhodčího, v témže roce byl jmenován ústředním rozhodčím a v roce 1987 se stal jedním ze tří československých mezinárodních rozhodčích, jmenovaných IYRU. V dalších 15 letech buď jako člen nebo předseda mezinárodní jury odsoudcoval více než 52 mezinárodních regat.    

 

Jeho role ještě nabyla na významu po vzniku samostatné Slovenské republiky. V roce 1996 se stal předsedou Slovenského svazu jachtingu, přeložil do slovenštiny závodní pravidla a Sbírku řešených protestů ISAF, kterou jako unikátní studijní materiál vydal ve slovenštině Český svaz jachtingu.

 

Svou pracovitostí a férovým přístupem si získal respekt celé československé jachtařské veřejnosti a u českých jachtařů si jej udržel i po vzniku samostatného Slovenska. Svědčí o tom i Zlatý čestný odznak Českého svazu jachtingu, jenž mu byl slavnostně předán v roce 2001 na Mistrovství Evropy ve třídě Cadet na Lipně.

 

Vlado Porubský nepochybně patří do společné historie českého a slovenského jachtingu a zaslouží si, abychom si i na druhé straně Bílých Karpat připomněli sté výročí jeho narození.

Slovenští jachtaři se rozhodli u příležitosti stoletého jubilea vypsat Memoriál Vlada Porubského pro třídu Finn. Měl se konat letos v červenci, ale kvůli protikoronavirovým opatřením byl odložen na rok 2022, takže Finnaři, udělejte si v příští sezoně čas!    
Text František Novotný
 

 

Přílohy ke stažení

  yacht_9_2017.pdf (116K)

Starší články z kategorie Sekretariát ČSJ

24. - 28. května 2021

Na základě mimořádných opatření MZ ČR uveřejnila Česká unie sportu na svých webových stránkách...

S hlubokou lítostí oznamujeme, že nás v úterý 23. února 2021 ve věku 74 let, opustil dlouholet...

S hlubokou lítostí oznamujeme, že nás nečekaně v pátek 19. února 2021 ve věku 57 let opustila ...

Nová ZPJ 2021-2024 lze zakoupit po telefonické domluvě na svazu na Strahově. Cena za kus je 40...

Zobrazit všechny články


nahoru