Vichřice smetla jachtařské skify

Dana Dvořáková | 22.05.2013

Věstonická Venuše - okruh B 18. -19. května 2013 – Pavlov, Nové Mlýny

Na Nové Mlýny se minulý víkend sjela flotila jachtařských skifů RS700 a plachetnic RS Vareo. Tento závod byl premiérou v této atraktivní lodní třídě pro jednoho z nejlepších českých jachtařů, Milana Hájka. Ten jako vždy vstoupil to závodu velmi bojovně a díky dobré strategii vyhrál úvodní dvě rozjížďky. První den se ve středním a slabším větru odjely celkem čtyři. Souboje byly velmi vyrovnané a na shodu bodů se do čela dostal David Křížek a Milan Hájek. Jen bod pak na ně ztrácel Václav Huk. Velmi dobře jezdil také Jakub Košvica.

Druhý den foukal již od samého rána velmi silný vítr, který měl v průběhu dne ještě zesilovat. Na programu byly další tři rozjížďky. Tu první vyhrál opět Milan Hájek, následován Davidem Křížkem. Ten si naopak pohlídal vítězství v následující rozjížďce. To už byl vítr opravdu velmi silný a v nárazech dosahoval až 28 uzlů. Rozhodčí odstartovali finálový souboj. Většina pole bojovala s udržením lodě na hladině. U návětrné bóje se převrátil i vedoucí závodník David Křížek a postupně polehali všichni jachtaři se svými skify. Vítr dosahoval rychlosti 35 uzlů a v nárazech měl i přes 40. Poslední rozjížďka byla nakonec zrušena a všichni se v pořádku po řadě převržení vrátili do přístavu. Někteří ovšem za asistence Vodní záchranné služby.

Celkovým vítězem se tedy nakonec opět stal David Křížek (STAVMONTA), který zahájil čtvrtý rok domácí neporazitelnosti. Jak se zdá, tak to ale letos nebude mít vůbec jednoduché. Pouhý jeden bod za ním totiž skončil Milan Hájek (SAILING CENTRUM) a třetí byl Václav Huk (LS BRNO). Další závod Poháru ČR proběhne v Loděnici Lipno 15.-16. června.

Alan Kučera – team PR

STAVMONTA Sailing Team

FOTO: Ondřej Hušek a Jan Petrášek

POHÁR ČR – RS700 – Věstonická Venuše
Pavlov, Nové Mlýny – 8 závodníků
1. David Křížek – STAVMONTA - 2,2,1,2,2,1
2. Milan Hájek – SAILING CENTRUM – 1,1,3,5,1,3
3. Václav Huk – LS BRNO – 3,3,2,1,3,2
RS Vareo
Pavlov, Nové Mlýny – 5 závodníků
1. Eduard Plhoň – 1,1,1,1,2
2. Zbyněk Vaculka – 2,2,2,2,1
3. Blanka Maršálková – 3,3,3,3,DNF

Starší články z kategorie Závody

Níže naleznete změny termínů konání závodů

Tři sestry sailing team zvítězil na Coppa delle Eolie Crociera/Regata ORC - Santa Marina Salina ...

Zpráva z ISAF World Cupu Hyeres od Dana Bíny

4. 5. – 5. 5. 2013, Turyňský rybník - Záplavy u Kamenných Žehrovic CTL 13120...

Vzhledem k nedostatku vody se ruší bez náhrady závod "mini regata Lanškroun 01" 24. 4. 2013 - CT...

Zobrazit všechny články


nahoru