Veronika Fenclová sedmá na ME

Dana Dvořáková | 04.08.2007

Úspěšný comeback na Laser Radial

Letošní Mistrovství Evropy v olympijské třídě Laser Radiál se konalo v holandském městečku Scheveningen na pobřeží severního moře. Lokalita známá silným větrem a proudem tentokrát ukázala pod vlivem výběžku tlakové výše jinou tvář a prověřila závodníky v podmínkách ne nepodobných lokalitě olympijské regatty v čínském Quindao – slabý až střední vítr, vlny a silný proud.

Zejména silný proud v kombinaci se slabým větrem dělalo mnoha závodnicím velké potíže na startu i na celé trati. Někdy nebyly závodníci téměř schopni pohybovat se kupředu proti proudu, který dosahoval rychlosti až dva uzle. V těchto podmínkách každá chyba stála mnoho drahocenných metrů.

Veronika po ukončení spolupráce s Lenkou Šmídovou odjela do Holandska s několikadenním předstihem, aby zde absolvovala třídenní přípravu, zaměřenou zejména na sžití s lodí, na které více než půl roku nejezdila.

V prvních kvalifikačních rozjížďkách byla absence dostatečného tréninku znát, ale v průběhu závodu se rychle vracela jistota a cit pro loď a bez potíží se kvalifikovala z 11. místa do finálových jízd.

Ve finále zajela několik výborných rozjížděk a kromě 7. rozjížďky se nedopustila žádné větší chyby v průběhu celého závodu, což ji vyneslo až na celkové 7. místo. Právě vyrovnanost dojezdů patří tradičně k její nejsilnější stránce o čemž hovoří i fakt, že měla 3. nejmenší „škrtačku“ z celého závodního pole.

Titul Mistryně Evropy obhájila Belgičanka Evi Van Acker, když její největší soupeřka Litevka Gintare Volungeviciute předposlední den po nevydařené první rozjížďce „nafasovala“ v druhé od rozhodčích druhou penaltu za nedovolený pohon a musela odstoupit z rozjížďky a na konec skončila až na 6.místě na shodu bodů s Veronikou.

V závodě startovala i druhá česká reprezentantka Kateřina Vaidišová, ale nepodařilo se jí ve složitých podmínkách výrazněji zasáhnout do pořadí a skončila na celkovém 87.místě.

Celkové výsledky:

  1. Evi Van Acker, BEL, 19b
  2. Sarah Steyaert, FRA, 37b
  3. Alberte Lindberg, DEN, 43b

.

7. Veronika Fenclová, CZE, 58b

.

87. Kateřina Vaidišová, CZE, 275b

.

účast 100 lodí.

Zapsal tenér Jakub Kozelský

http://veronikafenclova.yfa.cz/

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 26. – 29.7.2007 se jsem zúčastnil jubilejního závodu 45.Beskydská regata – M...

Dost bylo posedávání v hospodách na břehů jezer a přehrad. Dost bylo chytráckých řečí na adresu s...

O víkendu 28.7.-29.7. se uskutečnila na Boleváku Letní vánoční regata.....

V příloze naleznete vypsání závodu a plachetní směrnice pro závod Mistrovství ČR v lodní třídě ST...

23. - 26. SRPNA 2007, Nové Mlýny – Pavlov, Česká republika

Zobrazit všechny články


nahoru