Veronika Fenclová 2. místo ze SP na Mallorce

Dana Dvořáková | 06.04.2010

Zpráva ze závodu

Světový pohár na Mallorce

Třetí světový pohár se jel tradičně na Mallorce. Obvyklé slunečné počasí vystřídalo poněkud méně stabilní situace. Závodníci tedy museli čekat dlouhé hodiny na vodě až se vítr ustálí a umožní odstartovat rozjížďku. Z tohoto důvodu se podařilo odjet pouze 7 z 10 plánovaných rozjížděk základní části.

Českou republiku tentokrát ve třídě Laser Radiál zastupovali dvě závodnice. Juniorka Markéta Audyová, která vstoupila do závodu opravdu excelentně, když první rozjížďku vyhrála. Poté se jí už tolik nedařilo a hlavě sbírala zkušenosti ze závodu této úrovně. Nakonec skončila na 49.místě ze 70 lodí.

Druhé želízko v ohni byla již mnohem zkušenější závodnice Veronika Fenclová, která měla namířeno mnohem výše. Dva dny dokonce vozila žlutý trikot průběžně vedoucího závodníka. Skvělá forma ji vydržela až do konce a podařilo se jí kvalifikovat do Medailové rozjížďky z druhého místa se ztrátou pouhých dvou bodu na výborně finišující Tinu Mihelič z Chorvatska. Třetí postoupila domácí Španělka Susana Romero se ztrátou dalších deseti bodů. Matematika pro medailovou rozjížďku zaručovala, že právě tyto tři závodnice si to rozdají o medaile. Další závodnice z postupující desítky již nemohly do bojů o pódium zasáhnout. Dvojnásobně bodovaná medailová rozjížďka tedy pro Veroniku znamenala, že pokud dojede těsně před Tinou Mihelič a nejhůře čtyři místa za Susanou Romero, tak může získat své první prvenství na okruhu Světového poháru.

Veronika se po výborném startu dostala na přední pozice a celou stoupačku bojovala o první pozici s Tinou Mihelič. Nakonec Chorvatka uhájila pozici a točila první značku před Veronikou, Susana Romero točila kolem 5.pozice. V dalším kole se již rozpoutala taktická bitva mezi touto trojicí, kdy se Veronice dařilo dobře pokrývat Španělku a zůstat přitom v kontaktu s Tinou Mihelič. Poslední úsek po větru již pak byl souboj pouze mezi Veronikou a Tinou, kdy se Veronice podařilo stáhnout malý náskok a těsně před cílem i zaútočit na Chorvatku. Nicméně Tina Mihelič protnula cílovou čáru těsně před Veronikou a zajistila si tak zlatou medaili. Veronika si tedy odváží stříbro s velkým uspokojením z průběhu celého závodu i medailové rozjížďky. Dnes večer předá těm nejúspěšnějším medaile princezna Sofie za účasti krále Juana Carlose I., který je sám velmi dobrým jachtařem.

Veronika se tímto výsledkem posunula již na 3. místo ve světovém poháru. Další závod seriálu SP se pojede za tři týdny ve francouzkém Hyeres.

1. CRO Tina MIHELIC

2. CZE Fenclová VERONIKA

3. ESP Susana ROMERO STEENSMA

49. CZE Markéta Audyová

celé výsledky:

http://www.trofeoprincesasofia-mapfre.org/result.php?miclase=Laser%20Radial

Starší články z kategorie

Letošní Eurosaf Mistrovství Evropy v závodě družstev se uskuteční od 17. do 19.září v Benátkách (...

Skupina čtyř lodí Optimist zažila na Gardě v Torbole po pět dnů výborné podmínky. Vítr, až na čtv...

Doplňujíci informace týkající se odborného školení o závodním jachtingu(taktika, technika, trim, ...

Na Mallorce panoval proměnlivý vítr a některé třídy neodjely žádnou jízdu. Radialistky však ano a...

Jachetní klub Černá v Pošumaví zpřístupnil 26. 3. 2010 nové webové stránky www.yccerna.eu

Zobrazit všechny články


nahoru