Velká Cena YC Dyje - zpráva ze závodu

Dana Dvořáková | 02.06.2009

30. - 31. 5. 2009. Závod poháru ČR lodních tříd Laser Radial, Laser 4.7, Optimist, Cadet, Splash a 2.4 metre

Kam jsme přijeli, kdo přijel, kolik nás přijelo, jak foukalo, kdo vyhrál a celkové zhodnocení. To je struktura zpráv, kterou praktikuji prakticky vždycky, jelikož mě za a) nic moc lepšího nenapadne, b) jsem konzervativec. A i když se za konzervatismus nestydím a hájil bych ho o 106, zhodnocení novomlýnské regaty poslední květnový víkend provedu trochu jinak – výčtem bodů, které považuji za nejdůležitější:

a) Viktor Teplý i třetí pohárový závod proměnil ve své vítězství a i když matematicky je možné ještě mnoho variant, reálně pokud se zúčastní ještě jednoho ze dvou zbývajících závodů, s velkým přehledem vyhraje letošní Pohár ČR Laser Radial. Na Mlýnech jezdil opět téměř bezchybně a navíc je pozitivní, že vůbec nemachruje. Osobně se těším na match racing na mistrovství ČR dua Viki – Verča. Ale to musí porazit…

b) …všechny ostatní. Pro Radiály je skvělá zpráva, že letos na žádném pohárovém závodě nebylo pod dvacet lodí, což vzhledem k tomu, že ještě loni nebylo téměř nikdy ani těch dvacet, stačí ke konstatování: „Český Laser kvete.“

c) Dan, Markéta, Venca a ostatní junioři stále více zatápějí zakladatelům Radiálů u nás, což je od nich určitě velká drzost, když však utlumím tento fakt, musím říci, že vyrovnanost startovního pole je velká a závody jsou velmi zajímavé. Sourozenci Audyovi jezdili na Mlýnech výborně a patřil jim zejména konec regaty, kdy nechybělo mnoho, aby poslední rozjížďky dojížděli v pořadí jedna a dva. Dan skončil celkově druhý, Markéta čtvrtá.

d) Mezi nejlepší na Mlýnech patřili také David, Pefi a Mapos. Davča získal bronz a na všech letošních pohárech skončil na stupních vítězů.

e) Nedělní příjezd na start byl ze strany Radiálistů hodně vlažný, a kdyby připravená závodní komise odstartovala rozjížďku ve vypsaných 9:30, stihnuly by start tak dvě, tři lodě. Závodní komise chvíli počkala a neznehodnotila tak výsledky jednou skupinovou škrtačkou, na druhou stranu bychom si možná takové vyškolení zasloužili, protože i příjezdy na start týden před tím na Dvořišti nebyly úplně ono.

f) Jedničku s hvězdičkou bych do žákovské napsal pořadatelům, tentokrát v čele s hlavní rozhodčí Katkou Nedbalcovou a ředitelem Antonínem Kopeckým. Přes velmi pesimistickou předpověď se podařilo všem třídám odjet vypsaných sedm rozjížděk, a na české poměry se stala nebývalá věc – závodilo se i v neděli až do půl třetí. A právě zejména nedělní poobědové rozjížďky měly tu nejvyšší úroveň, jelikož krásně foukalo 5-8m/s. Břeclavský jachtklub pořádá nejvíce pohárových závodů v ČR aniž by měl jediného vlastního závodníka a jachtaři i funkcionáři by měli tento klub podporovat, pokud chceme, aby se jachting na této hladině dále rozvíjel.

g) Na Mlýnech nezávodili jen Radiálisté, ale také Opťáci, Cadeti, Splashi, 2.4 a nejmenší z rodiny Laserů. Ve 4.7 zvítězil na shodu bodů stejně jako v Radiálech Teplý, tentokrát Ondřej, před jihočeským Ondřejem Vachelem. Třetí místo vybojoval Eda Sláma.

Zdeněk Chlup, www.eurolasersat.cz

Starší články z kategorie Závody

V celkovém pořadí Světového poháru se Veronika posunula již na 3. místo za Annu Tunnicliffe (USA)...

Závodu ve třídě Tornado se ve dnech 21. - 23. 5. 2009 účastnilo 18 posádek z Rakouska, Německa, I...

Do bavorského Prienu na jezero Chiemsee vyrazila z Čech 5. členná výprava ve složeníAlexander Sad...

1. - 3. 5.2009, pohárový závod LT Laser Radial – koeficient 4, závod s koeficient 3 pro LT ...

Závod Team racing WS 092118 je bez náhrady zrušen. Závod Veteran CUP - KP 092128 je přesunut na V...

Zobrazit všechny články


nahoru