Velikonoční regata 2022 očima kapitána vítězného týmu Jachtklub Brno

Eva Skořepová | 19.04.2022

Jeden z našich největších námořních závod se odjel na začátku dubna v Chorvatsku. Na start se postavilo 40 lodí. Zvítězil tým Jachtklub Brno Martina Pospíšila. Pokud jste závod nesledovali, můžete se ve středu 20. 4. od 20:15 dozvědět to nejzajímavější v premiéře pořadu o Velikonoční regatě 2022 na TV kanále Nova Sport.



 
Jak viděl letošní závod kapitán vítězné lodě?

 

„Letos jsem se díky Johanově žertování při loňském ročníku konečně odhodlal přihlásit se na Velikonoční regatu jako kapitán. Pro mě je to nejtěžší český námořní závod a bez kvalitní posádky je to boj o holý život. Výsledek regaty naznačuje, že jsme letos s kamarády poskládali dost dobrý tým. Osm kapitánů v posádce se zdá trochu předimenzované, ale Velikonočka si to zaslouží. Je ale jasné že bez podpory vládce moří Neptuna nic nezmůžeme. Kdykoliv jsme ztratili skromnost a pokoru, Neptun nám to důrazně připomenul. Mám hluboký obdiv a respekt ke slovenské posádce Kolotočáři, který již druhý ročník zkouší závodit pouze ve čtyřech lidech a jejich obrovský náskok v počátku obou etap vypadal vždy na jejich suverénní vítězství.

 


 
Byl to krásný a poctivý jachting, kdy jsme hodiny minimalizovali ztráty ze špatných rozhodnutí i nepochopitelné pomalosti proti ostatním a čekali na chyby ostatních i na naši porci štěstí. Tolik jachtařských dovedností, taktiky i strategie koncentrované do jediného závodu – to je Velikonoční regata. Na první pohled se zdá, že v takovémto jachtingu je velký podíl náhody a příroda je k někomu nespravedlivá.

 

 

Ale v tak dlouhém čase závodu se většinou šťastné i smolné okamžiky vyrovnávají – to je na tomto pojetí námořního jachtingu krásné a zajímavé. Toto byl jachting bez větrných limitů, někdy bezvětří a jindy lana přetržená větrem. Je krásné, že se ještě vše nedá nalajnovat na počítačích a předpovědních modelech a řemeslo námořníka je ještě v kurzu. Děkuji Neptunovi za letošní mimořádnou porci štěstí, soupeřům za krásný závod a posádce za koncert v umění táhnout za jeden provaz. Přál bych si, aby to takto lidé dokázali nejen ve sportu,“ Martin Pospíšil, na VR jako Ragnar Mapos.
 

 

 

A jak hodnotí regatu pořadatelé?


„Velikonoční regata 2022 skončila a nezbývá nám než krátce zhodnotit její průběh a poděkovat všem zúčastněným. Po neuskutečněném kovidovém roce 2020 a loňském mrazivě třeskutém ročníku, kdy jsme byli okolnostmi přinuceni přerušit 1. etapu, se konečně opět blýsklo na lepší ročník. Až na počáteční zmatky se stáním lodí v obou marinách se závod vydařil. Počasí nám přálo, i když mohlo být o malinko tepleji, někdy více foukat, někdy méně… Vždy by to asi mohlo být o něco lepší, ale určitě si nechceme stěžovat. Jsme rádi, že se vydařilo počasí v Dubrovníku, kde jsme letos poprvé stáli v nové marině Frapa.

 

 

Ohlasy posádek byly velice příjemné, a to nás těší nejvíc a motivuje do další práce a příprav. Nyní bychom rádi ještě jednou pogratulovali všem vítězným posádkám – týmu Jachtklub Brno Martina Pospíšila, jehož posádka vyhrála obě dvě etapy a tím pádem jí právem patří i celkové vítězství, dále Sea U Sailing týmu Johana Hirnšala, jehož posádka vyhrála v letech 2016, 2018 a 2021, a bronzové posádce Vlasty Faktora za neskutečné vytažení se z posledního místa ve 2. etapě na čelo závodu! Tímto bychom jim i všem ostatním posádkám poděkovali za letošní účast a krásné zážitky. Musíme samozřejmě poděkovat sponzorům závodu, firmě Helly Hansen, Únětickému pivovaru, časopisu Yacht, firmě Lanex, nakladatelství IFP Publishing a Lodním novinám. Díky posádkám doprovodných lodí (VR1 Michal Chudáček, VR2 Radim Bloksch a VR3 Petr Bartoš), děkujeme hlavnímu rozhodčímu Karlovi Lukschovi, fotografovi Pavlovi Nesvadbovi za krásné snímky a kameramanům Ludvovi a Danovi z Visibleone, děkujeme Tomášovi Strakovi za zprostředkování a obsluhu SeeSea sledovacího zařízení, což oceňují hlavně domácí fanoušci posádek, kterým samozřejmě také děkujeme za podporu posádek během závodu, někdy je to opravdu potřeba, a v neposlední řadě také charterovým společnostem Adventure Charter a Marina Hramina, která pro závod zajišťuje tolik potřebné zázemí na souši! Loučíme se s VR 2022 a za rok na viděnou!!!“ Míša Černíková a Michal Chudáček, Akita Yacht.
 
 
 
Více informací a výsledky: www.velikonocniregata.cz


 


Velikonoční regata v televizi:

 


Středa 20. 4.    Nova Sport 1    20:15 - 20:40
Čtvrtek 21. 4.   Nova Sport 1    12:45 - 13:00
Čtvrtek 21. 4.   Nova Sport 2    19:45 - 20:05
Pátek 22. 4.      Nova Sport 1    23:10 - 23:35
Neděle 24. 4.    Nova Sport 1    18:00 - 18:20
Úterý 26. 4.      Nova Sport 2    16:50 - 17:05
Středa 27. 4.    Nova Sport 2    14:50 - 15:05
Pátek 29. 4.     Nova Sport 1      8:35 - 9:00
Pondělí 2. 5.     Nova Sport 1      0:15 - 0:30
 

Starší články z kategorie Závody

V jachetním klubu Fraglia Vela Malcesine od neděle 10. do neděle 17. dubna probíhá mezinárodní...

Stanovisko předsedy Národní sportovní agentury sportovním svazům:   1)    Vyzý...

Jachting byl vyřazen z programu paralympijských her 2020/1 v Japonsku a 2024 ve Francii. Světo...

V příloze naleznete kompletně zpracovanou a doplněnou CTL pro rok 2022 na základě podkladů od ...

Lyžařská část 26. ročníku skiregaty, kterou pořádá Jachtklub Toušeň, se vydařila.

Zobrazit všechny články


nahoru