Úspěšná Palmavela

Eva Skořepová | 10.05.2018

Minulý týden se dvě české lodě – TŘI SESTRY a HÉBÉ zúčastnily závodu Palmavela na Mallorce. Obě startovaly v ORC a obě byly na bedně ve své skupině.


Úspěšný návrat (staro)nového TŘI SESTRY SAILING TEAMU na Mallorku

 


 

Vítězstvím na regatě Palmavela na Mallorce jsme zahajovali veleúspěšnou sezonu 2014, zakončenou světovým bronzem. Po 4 letech jsme se sem vrátili, a s to s novou námořní jachtou DARING SISSTERS typu Swan CS 42, kterou jsme na podzim s kapitánem Milanem Hájkem a novým členem a spolumajitelem týmu Radimem Pařízkem, osobně vybrali v americkém Newportu. Už cca tři týdny před regatou jsme jachtu připravovali ve španělské Gandii, kam dorazila na přepravní lodi přes Atlantik a pak ještě pěkných pár dní přímo na Mallorce, včetně ORC měření. Celý tým se zde setkal už v pondělí 30.4.a spolu jsme tu tři dny intenzivně trénovali, neboť práce a manévry s genakrem se výrazně liší od spinakru. Zajeli jsme si i cvičnou rozjížďku s dalšími pěti Swany 42. V závodě jsme však s nimi nestarovali v kategorii one design, ale v hendikepu ORC, v němž závodíme od založení týmu v roce 2004 a hodláme i nadále. Jachta Swan 42, designovaná pro newyorský yacht klub před 11 lety, je stále spičkové závodní náčiní nejen pro one design, ale i v obou hlavních kategoriích kajutových jachet, a to ORC i IRC (vlastně jsme po ní pokukovali už od ORC MS 2015 v Barceloně, kde nám tyhle lodě “nadělily” v tříkolovém závodě celé kolo!).

 


 
Samotný závod pak probíhal pátek až neděle 4.-6.5.2018. První den byl na programu “coastal race” o délce cca 16 námořních mil a 5 kursech. Celá rozjížďka byla výrazně poznamenána měnících se větrem, a to nejen co do směru, ale i intenzity. Hned po startu se nám podařilo využít významné změny a odjeli celému zbylému poli 17 konkurenčních jachet. V závěru třetího kursu “na stoupačku” vítr zcela ustal, takže jsme asi 15 minut pár set metrů před točnou bojkou stáli v úplném bezvětří a čelu pronásledovatlů se podařilo nás sjet. Pak vítr přišel zezadu, se spinakrem jsme kousek popojeli, než přišla další změna a dostoupali jsme k bojce. U ní byla rozjížďka zkrácena, ale naše posádka z tréninkových důvodů jela naplno až před marinu. Netrpělivě jsme očekávali výsledky, ale nakonec nám pořadatelé ve zmatku se zkrácením přiřkli DNF (nedokončili) a my museli žádat o náhradu. O ní jury ráno rozhodla bez problému pozitivně a nám za tento závod patřilo výborné druhé místo! V sobotu byly na programu tři okruhové rozjížďky v ideálním středním větru mezi 12-15 uzly a bez velkých změn. V té první jsme se ještě zaplatili nováčkovskou daň a obsadili 7.pozici. Zbylé dvě jsme však odjeli podle našich představ včetně skvělých startů kapitána Milana Hájka a výborné taktiky Adama Plhoně. A hned z toho bylo 3.a 2.místo!

 


 
Na poslední den závodu byla předpověď téměř bezvětří, avšak Mallorca jako vždy nezklamala a kolem 2.odpolední naskočilo až 17 uzlů, během závěrečné rozjiž’dky klesajících na 12. Průběh byl velmi vyrovnaný, největší soupeře za námi se nám podařilo si ohlídat a netrpělivě jsme čekali na výsledky. Nakonec jsme těsně obsadili dělené 7.místo a to v součtu stačilo na premiérové stříbro hned v prvním závodě s novou lodí, což jsme opravdu nečekali! Vyhlášení výsledků jsme si náležitě užili a hned po něm jsme naši rychlou Smělou sestru opožděně pokřtili sponzorským šampaňským. Následoval opulentní večírek do rána, po němž jsme mohli tradičně zapsat do lodního deníku: VNP (všichni na plech)!

 


 
V nejpočetněji obsazené kategorii ORC1 (18 jachet) nás porazila jen domácí Dktegoria z Valencie na DK46, na třetím místě dojeli Italové Jeffertje II.

 

Ve skupině ORC3 druhá česká posádka HEBE V bojovala celý závod na špici, nakonec velmi těsně obsadila bronzovou pozici. Suchozemci se letos na Mallorce opravdu neztratili!
 
DARING SISTERS nyní čeká přeplavba do kultovního Saint Tropez, kde se první červnový víkend těšíme na slavný Rolex Giraglia Cup, kam pojedeme obhajovat stříbro z roku 2016. Ještě předtím však musíme zapracovat na hendikepu lodi, který novým přeměřením a optimalizací chceme zlepšit o cca 3 vteřiny na míli.

 

Tomáš Magor Doležal
 
Za TŘI SESTRY SAILING TEAM úspěšně závodili: Majitelé týmu a muzikanti Tomáš Magor Doležal a Radim Pařízek, kormidelník Milan Hájek, taktik a trimer Adam Plhoň, Ondřej Labuda, Jiří Michalčín, Pavel Satoranský, Petr Stoklásek, Eva Doležalová a Aleš Tříska.
 

 

Pár slov k prvním letošním závodům HEBE SAILING TEAMU
 

Na Malorku dovezla naši plachetnici  Hebe V z Malty posádka ve složení Zdeněk Jakoubek, David Kovařík, Petr Solař. Po nezbytné údržbě byla loď připravena na tréninky a první závody v sezoně. Letecky z Prahy dorazil zbytek posádky ve složení Petr Fiala – skipper, Zdeněk Sünderhauf, Jakub Havelka, Milan Tomek a Vojta Šindelář. Vojta, odchovanec Hanky Kábové, byl na námořní lodi poprvé a během tréninků se rychle zlepšoval na pozici bowmana. První tři dny jsme věnovali poctivě tréninku v nácviku  obratů, vytahování a stahování spinakeru, zažití startovních procedur. 

 

 

Následovaly tři závodní dny, během kterých jsme odjeli jednu navigační rozjížďku a čtyři up- down rozjížďky.Jeli jsme ve třídě ORC Class 3, kde závodilo celkem 13 lodí. O čelo závodu jsme bojovali především tři lodě, naše Hebe V pod českou vlajkou a dvě španělské plachetnice. Ještě před posledním závodem jsme měli vynikající postavení na druhém místě o bod za první lodí, ale i o bod před třetí.

 

 

Nakonec jsme po velkém boji v poslední rozjížďce obsadili třetí místo a  tím i třetí místo celkově. Další česká loď,  spřátelené posádky Tři sestry, obsadila výborné, druhé místo v kategorii ORC Class 1. Dokázali jsme si, že můžeme držet krok i s těmi nejlepšími  a motivuje nás to do dalších závodů.

 

Sezonu máme připravenou jak na mořské plachetnici Hebe V,  tak  i na karbonovém speciálu Hebe IV, kde se zúčastňujeme závodů na  na jezerech a sladkovodních vodách.
 
Za Hebe Sailing Team Zdenál Sünderhauf

Starší články z kategorie Závody

5. - 6. května 2018, Rozkoš

První díl České jachtařské ligy 2018, který se jel od 5. do 7. května v Praze, byl sice poznam...

Víkend 5.–6. 5. patřil na Mlýnech opět Laserům – tentokrát to byly Standardy a 4.7 – a hlavně ...

V sobotu 21. 4. proběhl již 8. ročník Memoriálu Václava Drbohlava. Jedná se o neoficiální závo...

Na Mácháči se o víkendu 21.–22. 4. odjel Český pohár třídy 420, malý pohár Optimistů a krajský...

Zobrazit všechny články


nahoru