Úspěch HÉBÉ V na Maltě

Eva Skořepová | 27.10.2017

Dnes skončí slavnostním vyhlášením závod Rlex Middle Sea Race a Česká republika má opět medaile.

Posádka české lodě HÉBÉ V dokončila ve středu 25. 11. brzy ráno v pořádku a ve zdraví jeden z nejtěžších a nejlépe obsazených námořních závodů na světě Rolex Middle Sea Race. Letos byly podmínky obzvlášť náročné, vítr přesahoval 40 uzlů, ze 104 startujících odstoupila více než polovina lodí. O to víc nás může těšit skvělý výsledek české posádky, kterou vedl zkušený sólo jachtař Milan Koláček. Třetí místo celkově a druhé ve skupině v handicapu ORC, je po dřívějších medailových umístěních TŘI SESTRY SAILING TEAMU, další vynikající vizitkou českého námořního jachtingu.

HÉBÉ V je nově postavená závodní loď M37 Fa z dílny Maurizia Cossuttiho, která pluje pod vlajkou Českého Yacht Klubu, absolvovala na Maltě svůj první závod. Posádku tvořili skipper Milan Koláček, majitel lodě Zdeněk Jakoubek, Jakub Havelka, Zdeněk Sünderhauf, David Kovařík, Vojta Horváth, Petr Moucha a Milan Tomek.

„Až po cca 20 Nm před Stromboli jsme si užívali parádní závodní jachting. Od sopky Stromboli k Trapani cca 140 Nm jsme bojovali na ostrou stoupačku ve větru 25–35 uzlů a se čtyřmetrovými vlnami, které byly hodně rozbité. Pro nevyzkoušenou loď to byla velká zkouška. Následný surfing se spinakrem, kdy loď dosahoval rychlosti až 20 uzlů, znamenal roztržení spinakru číslo 3. Vytáhli jsme tedy spinakr číslo 2 a ten se po 25 minutách při 35uzlovém poryvu větru také roztrhl. Poslední noční stíhací jízda na ostrý bočák od Lampedusy k Maltě při větru 30–35 uzlů s druhým refem na hlavní plachtě a se nejmenší kosatkou zajistila brutální sprchy každou minutu pro celou posádku, co celou noc v mokru a zimě vyvažovala. Bylo to, jako kdyby na nás někdo neustále vylíval litry vody. Makali jsme do poslední chvíle, s novou nevyzkoušenou lodí určenou úplně na jiné druhy závodů a odměnou nám je skvělý výsledek,“ uvedla posádka v cíli.

Další podrobnosti prozradil Milan Tomek: „V Messině jsme měli štěstí, protože lodě před námi dlouho čekaly bez větru a v nepříznivém proudu. Proto jsme je dojeli. Dále už to bylo opravdu tvrdé. Kormidelník se v silném větru, kdy loď skákal na vlnách, musel jednou rukou držet zadního koše a druhou mohl vést loď. Za kormidlem stáli Milan Koláček nebo Jakub Havelka, kteří zvládali dobře i to, co se dělo. Navíc jsme později zjistili, že vezeme kotevnu na přídi plnou vody, protože výtokové otvory byly ucpané. Mohlo to být 400–600 l vody. Bylo třeba začít opravovat nevyzkoušenou loď. Do podpalubí začalo téci asi půl litru za vteřinu. Pod stropem. Zjistili jsme, že kabel k příďovým pozičním světlům vede pod palubou vyvrtaným otvorem do kotevny. Tudy prýštila voda. Uřízli jsme kabel a otvor ucpali špuntem.“

Dlouhý ostrý kurz skončil až za mysem San Vito. Následoval směr na ostrov Pantaleria. „Nešlo o spinakrový kurz a na boční vítr jsme neměli na rozdíl od soupeřů správné plachty. Pluli jsme jen s kosatkou. Bylo to znát na rychlosti a něco jsme ztratili,“ pokračuje Milan Tomek. „Spinakr šel nahoru až na úseku Pantaleria – Lampedusa. Pluli jsme s trojkou spinakrem ve vysokých vlnách. Pak nevydrželo napínání zadního stěhu Magic Wheel. Stěh povolil a stěžeň se prohnul dopředu, ale nepraskl. Po opravě zadního stěhu jsme pokračovali dál se spinakrem. Vítr zesílil až na 35 uzlů a to bylo na spinakr. Utrhl se. Počkali jsme, až přejde nejhorší a nahoru letěl spinakr číslo 2. Chvíli držel. Už zbývalo jen 10 Nm k Lampeduse. Loď se nahnula do návětří. Pět sekund a pak přelétla hlavní plachta – nekontrolovaná halza. To byl konec dvojky spinakru,“ popisuje dramatické okamžiky Milan Tomek.

Za Lampedusou následoval úsek na předobok, vítr byl stále kolem 35 uzlů. HÉBÉ V plula s refem na hlavní plachtě a čtyřkou kosatkou ve vysokých vlnách rychlostí 8–12 uzlů. Bylo třeba na maximum vyvažovat. Celá posádka na seděla na high side (návětrný bok). „Každých 30 sekund jsme byli spláchnuti vlnou. Všichni jsme byli promočeni na kost, ať jsme měli na sobě cokoli. Devět hodin v noci bylo opravdu tvrdých. Tato část plavby pro nás byla nejnáročnější. Za kormidlem se střídali znovu jen Milan Koláček a Jakub Havelka. V podpalubí bylo třeba slepit spinakr, kdyby byl potřeba na poslední míle před cílem. Nakonec jsme jej nevytáhli. Kurz byl příliš ostrý.“

„Závod byl pro mě ohromný zážitek. Jet s Milanem Koláčkem v takových podmínkách je neuvěřitelná show. Dokonalé zvládnutí lodě i jakékoli situace. Je to vynikající profesionál. Ve chvíli, kdy ho máte na palubě, zvládáte náročné situace úplně jinak,“ chválil Milan Tomek.


Na startu tohoto slavného závodu byly i další tři české posádky. Loď Dufour 500 GL CASSIOPEIA Vladislava Veselého se skipperem Petrem Kupkou zajela také skvělý výsledek, když skončila v handicapu ORC na čtvrtém místě ve skupině a šestnáctá celkově. Závod dokončila ještě charterová Grand Soleil 46.3 ANATELA skippera Michala Jakeše. Druhá charterová loď Grand Soleil 50 PRAGUE WEEKENDS Lukáše Tateka závod nedokončila.

Závod bude zakončen dnes slavnostním vyhlášením vítězů.

Výsledky:

Handicap ORC celkově
1. Swan 53 MUSIC James Blakemore
2. Elan 350 ROSATOM Nikolay Drozdov
3. M37 Fa HEBE V Milan Koláček CZE

.....

16. Dufour 500 GL CASSIOPEIA Petr Kupka CZE

21. Grand Soleil 46.3 ANATELA Michala Jakeše CZE

DNF Grand Soleil 50 PRAGUE WEEKENDS Lukáš Tatek CZE

Handicap ORC ve skupině
1. Elan 350 ROSATOM Nikolay Drozdov
2. M37 Fa HEBE V Milan Koláček CZE
3. Sunfast 3600 BORA FAST Piercarlo Antonelli

4. Dufour 500 GL CASSIOPEIA Petr Kupka CZE

.....

6. Grand Soleil 46.3 ANATELA Michal Jakeš CZE

DNF Grand Soleil 50 PRAGUE WEEKENDS Lukáš Tatek CZE

Závod nedokončilo více než 60 jachet ze 104 startujících.

Kompletní výsledky: zde

Video:

Více informací: www.rolexmiddlesearace.com

Starší články z kategorie Závody

21. Česká námořní rallye aneb Mistrovství ČR One-Design se konala od soboty 14. 10. v Chorvatsku....

21. Česká námořní rallye aneb Mistrovství ČR One-Design začala v sobotu 14. 10. v Chorvatsku. Na ...

V termínu 28. 9. - 1. 10. jsme na Nových Mlýnech odjeli Mistrovství České Republiky pro lodní tří...

Letošní rok se konalo mistrovství světa lodní třídy Flying Dutchman v toskánském Scarlinu na zápa...

21. Česká námořní rallye ­– Mistrovství ČR One-Design – začíná již v sobotu 14. 10. v...

Zobrazit všechny články


nahoru