Tým Pavla Štolby vyhrál Modrou stuhu Lipna

Eva Skořepová | 20.07.2021

Nejstarší dálkový závod jachtařů letos oslavil již 56.ročník od svého založení.


„Tenhle závod je starší než náš klub. Ten si letos připomíná 50. výročí od svého vzniku. Prvním předsedou klubu byl zvolen Karel Smetana občan Černé v Pošumaví a sportovec tělem i duší,“ připomenul rovněž jeden z někdejších předsedů JK Černá v Pošumaví Alexandr Jegorov mladší. Ten při vítání 150 jachtařů, kteří na letošní Modré stuze startovali rovněž připomenul velké zásluhy Jana Kotisy st. na vybudování nových moderních sociálních zařízení.
 
„Protože jde o dálkový závod a mělo by nám pěkně foukat, vyrazíte po startu v 11:05 směrem k hrázi Malého Lipna, tam levobokem otočíte bóji a budete pokračovat k ostrovu Tajvan. Ten minete pravobokem a vaším dílčím cílem bude pláž před Horní Planou. Tam opět levobokem otočíte a vaším dalším cílem bude Hrdoňov a potom se již obrátíte k cíli závodu. Ten bude tradičně před loděnicí klubu,“ upřesnil trasu závodu hlavní rozhodčí Jan Kotisa st.

 

 

Posádka Pavla Štolby si najíždí do nejvýhodnější pozice před startem.
 

 

Ihned po startu se utvořila vedoucí trojice čtyřicetičlenného pelotonu jachet všech velikostí a typů. Nejvýhodnější výšku nabrala posádka Pavla Štolby se zkušenými skutečnými mořeplavci Ondrou Vachelem a Janem Meškánem a jako první otáčela první bójku těsně následována týmem Martina Fialy z Brna a Petrem Vachelem z pořádajícího JK Černá v Pošumaví.
 
V tomto pořadí vedoucí posádky točily všechny následující bójky a v cíli již měla vítězná posádka desetiminutový náskok před Brňáky a sedmnáctiminutový před Vachelovým týmem.
 
Zatímco na startu foukalo do pěti metrů za vteřinu a vítr si rychlost držel až po Dolní Vltavici, tam posádky při vplutí do otevřené Kovářovské zátoky ucítily pravý lipenský vítr. „Foukalo nám slušných deset až dvanáct metrů za vteřinu, a tak jsme pelášili k cíli a na chutnou svačinku,“ zdůraznil skipper Ondra Vachel. Závod se vyvíjel podle předpokladu jachtařských expertů, kteří věřili ve vítězství Pavla Štolby. Ovšem jejich předpoklady ohledně nejstarší posádky Slávy Klímy a jeho parťáka Pepy Štrose se nesplnily. Tahle posádka byla předem pasována na poslední loď, která protne pomyslnou cílovou čáru. Opak byl pravdou, cílem projeli jako pětatřicátí. Díky ideálnímu jachtařskému počasí – větrno, slunečno i pár šumavských kapek – se závod opět vydařil.
 
Vítězná posádka potřebovala k překonání čtyřicetikilometrové trasy 2 hodiny a 25 minut.
 
Ještě jedna novinka – kromě nové trati závodu se vydařila – nový administrativní tým, který přispěl k hladkému průběhu odbavení závodníků. Tenhle ryze dámský tým pak pozdravoval svoji předchozí šéfovou a učitelku Zuzanu Kotisovou, která se zotavuje po zranění.
 
A protože se závod skutečně líbil, všichni účastníci si slíbili setkání opět za rok, ale i na dalších podnicích spojených s kajutovými jachtami.
Text a foto Petr Vitoň
 
Výsledky Modré stuhy Lipna v absolutním pořadí (46 posádek)
1. Pavel Štolba (JK Černá v Pošumaví)
2. Martin Fiala (YC Brno)
3. Petr Vachel (JK Černá v Pošumaví)
4. Pavel Beneš (YC DIM Bezdrev)
5. Vojtěch Sládeček
6. Adam Záruba
7. Petr Čermák
8. Marian Faktor
9. Jiří Zelinka
10. Josef Kolbl.
 

Starší články z kategorie Závody

Na startu letošního ročníku OMNIPLAST CUPu 2021 se na Brněnské přehradě o víkendu 17.–18. červ...

O víkendu 17.–18. července 2021 nás čekal na Máchově jezeře závod Mistrovství české flotily (Č...

Ve čtvrtek 8. července 2021 se na Lipenské přehradě uskutečnila historicky první regata lodníc...

Pouze dva dny po evropském poháru třídy 29er se na Lipenském jezeře v Černé v Pošumaví jel poh...

Mezinárodní olympijský výbor schválila kiteboarding (třída Formula Kite) pro olympiádu v Paříž...

Zobrazit všechny články


nahoru