Tvrdé podmínky na úvod sezony pro třídu 29er

Eva Skořepová | 19.02.2020

První letošní Eurocup lodní třídy 29er se jel ve španělském El Balís nedaleko Barcelony. Náš tým trénoval na konci ledna celý týden v katalánské metropoli a do dějiště závodu se přesunul dva dny před startem.


 

Podmínky dovolily trénink jen ve slabém větru. Zcela opačné to bylo v úvodní den závodu. Vítr postupně zesiloval až na 20 uzlů. To by nebylo až tak kritické, ale vzhledem k malé hloubce, začaly rychle narůstat krátké vlny. I přes snahu závodníků, nebylo vždy jednoduché divoké moře ustát. Pády se nevyhýbaly ani těm nejlepším. Už v úvodní rozjížďce se druhá posádka převrátila v bráně, kde ji srolovala velká a ostrá vlna. Další loď, která díky tomu poskočila na třetí místo, byla smetena jen pár metrů od cíle. Celkem se odjely 4 náročné rozjížďky. Problémy měla velká část flotily. Celkem 25 týmů nedokončilo ani jednu rozjížďku. Nejlépe si vedli bratři Michal a Lukáš Krsičkové, kteří dojeli na 22., 20., 19. a 18. místě. Svůj díl smůly si pak vybrali na poslední velké vlně, už za hlavní přístavní hrází, kde je smetla vlna a zlomili špičku stěžně. Dobrý start do závodu měli Šimon Jurečka a Petr Košťál. Dokončili na 10. a 22. místě. Pak jim ale při pumpování na vlnách praskl genakr a byl konec. Museli na břeh. Tam mezi tím záchranáři odvezli i Áňu Košťálovou, která se při pádu bouchla do žeber. Naštěstí se ale nejednalo o nic závažného. Pro loď se s trenérem vrátila kormidelnice Lucka Košatová s Adamem Nevelöšem. 

 

 

 


Na břehu byla velká poptávka po stěžních, ale našim se podařilo získat novou špičku od italského týmu a vše opravit. Druhý den tak mohli všichni opět pokračovat v závodě. Foukal poměrně slabý vítr, který se hodně točil a pulzoval na síle. Nebýt vln, tak to byly lipenské podmínky. Bohužel se odjela jen jedna rozjížďka. Našim se dařilo. Na 5. místě dojeli Šimon Jurečka s Petrem Košťálem a hned za nimi Lucka Košatová s Áňou Košťálovou. Tibor Nevelöš s bratrem Adamem pak dojeli na 13. místě a na 15. další sourozenci Michal a Lukáš Krsičkovi. 

 

 

 


Třetí den závodu vál slabší a postupně až střední vítr. O velké překvapení na úvod se postarali bratři Nevelöšové, kteří zvítězili s obrovským dvou a půl minutovým náskokem před úřadujícími vice mistry světa z USA. V dalších rozjížďkách pak přidali 8., 14. a 13. místo. Jezdili znamenitě. Skvělý den měli také Šimon Jurečka a Petr Košťál. Ti si připsali dojezdy 17, 15, 16 a 9 a poskočili na průběžné 27. místo z 92 lodí. 

 


Na poslední den závodu byla opět krutá předpověď, která se začala velmi rychle naplňovat. Start byl kvůli tomu posunut již na 10 hodinu, ale už v úvodu rozjížďky vítr sílil na 20 uzlů. Vlny rostly adekvátně s větrem, ale tentokrát naštěstí nebyly tak krátké. Celkem 22 lodí nedokončilo ani jednu ze čtyř rozjížděk. Mezi nimi byly i naše dívčí posádky. Bojovaly statečně, ale s převržením nebyla šance stihnout časový limit. Velkou dávku srdnatosti předvedli Tibor a Adam Nevelöšovi, kteří i přes jejich malou hmotnost dokázali dokončit dvě rozjížďky. Nakonec z toho bylo celkové 52. místo. Dobře jeli také Šimon Jurečka a Petr Košťál. Ti dokončili na 18. místě. Ve druhé rozjížďce se prodrali na 8. pozici. Opět ale roztrhli genakr a propadli se na 18. příčku. V posledních dvou rozjížďkách již nestartovali. Celkově jim tak patří 42. místo. Nejlépe z našich na celkovém 39. místě skončili sourozenci Michal a Lukáš Krsičkové, a to zejména díky dojezdům 24, 13, 18 a 19 v tvrdých podmínkách posledního dne.

 

 

 


Tento první závod série Eurocup byl skvělým vstupem do nové sezóny a pro všechny zúčastněné velkým přínosem. Dívčí posádky s novými kosatnicemi se každým dnem posouvají kupředu. Naše nejmladší a nejlehčí chlapecká posádka zahájila větší aktivitou na 29eru a na výsledcích je to okamžitě znát. A první dvě posádky potvrzují, že patří do zlaté skupiny. Je ale nutná investice do vybavení. Není nic smutnějšího, než z materiálních důvodů odstupující dosud úspěšná posádka.

 


Tým se ihned po závodě přesunul s vybavením zpět do Barcelona International Sailing Center, kde bude v březnu pokračovat příprava na hlavní sezónu.

David Křížek


29er Eurocup

El Balís ESP - 92 lodí


1. GBR 2966 - F. Black / F. Armstrong
2. USA 2 - S. Baker / M. Misseroni
3. FRA 2509 - T. Le Goff / Y. Bertin

….. 

39. CZE 2283 - M. Krsička / L. Krsička
42. CZE 2279 - S. Jurečka / P. Košťál
52. CZE 2278 - T. Nevelöš / A. Nevelöš
69. CZE 2285 - L. Košatová / L. Košťálová
84. CZE 2286 - A. Justová / B. Šabatová

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Výborné výsledky zajeli naši reprezentanti třídy Laser standard na mezinárodním mistrovství Šp...

V pátek 7. 2. dorazil do Valencie český SCM Laser tým.

Sportovní centrum mládeže lodní třídy 29er absolvovalo od 25. do 31. ledna 2020 úvodní soustře...

Na základě rozhodnutí Rady České trenérské akademie při ČOV byl Michael Maier nominován na tre...

V Yacht clubu CERE v Praze Podolí proběhlo 8. 1. setkání závodníků, rodičů a přátel mládežnick...

Zobrazit všechny články


nahoru